Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort z zieloną herbatą

Zielona herbata. Któż z nas nie lubi tego niezwykłego aromatu, który wynurza się z filiżanki wypełnionej płynem o niezbyt intensywnym, żółto-zielonkawym kolorze? I choć pewnie większość nie przyrządza naparu z odpowiednią celebracją (w ogrzanym i wytartym do sucha porcelanowym czajniczku), a i jakość herbacianego suszu pozostawia niejednokrotnie wiele do życzenia, to i tak słuszne przekonanie o zdrowotnych właściwościach tego napoju każe nam po niego sięgać. Picie zielonej herbaty stało się modne. Coraz popularniejsze jest także wykorzystywanie jej – na wzór kuchni japońskiej – jako składnika potraw, głównie deserów.

Do wypieków należy używać herbaty matcha, mającej postać jasnozielonego proszku. To odmiana pochodząca z Japonii, gdzie podobno tylko kilkudziesięciu rolników posiada wiedzę, jak ją właściwie uprawiać. Uważana jest za herbatę ekskluzywną, ponieważ jej produkcja wymaga szeregu specjalnych zabiegów – krzewy są osłaniane przed słońcem, co sprzyja produkcji aminokwasów, a finalnie wpływa na to, że herbata jest bardziej aromatyczna i słodka. Zbierane są wyłącznie najświeższe, miękkie listki. Ich łodyżki oraz nerwy liściowe usuwane są ręcznie, a następnie liście są suszone i proszkowane na puder.

Zielona herbata matcha

Matcha uważana jest za najzdrowszy rodzaj zielonej herbaty. Dostępna jest w wielu odmianach, jeśli jednak chcecie użyć jej do wypieków, sięgnijcie po taką, która jest oznaczona właśnie jako herbata do gotowania lub wypieków. Dlaczego? Jak podają różne źródła internetowe, taka herbata nie brązowieje i zachowuje swój zielony kolor. Moje doświadczenia są jednak w tej kwestii różne, co zobaczycie na zdjęciach poniżej.
Matchę, której użyłam do biszkoptu oraz kremu, kupiłam w sklepie internetowym.

Przód opakowania zielonej herbaty, której użyłam
Tył opakowania zielonej herbaty, której użyłam

Przygotujcie się, że nie jest to zakup z cyklu „codziennie niskie ceny”, tylko nieco poważniejsza inwestycja, ale właśnie: inwestycja, bo korzyści z tego zakupu są nie do przecenienia. Skoro tak, upieczmy tort!

Tort z zieloną herbatą

Biszkopt z zieloną herbatą
Przepis na ten biszkopt różni się od podstawowego jedynie dodatkiem zielonej herbaty.

Składniki
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki tortowej
2 czubate łyżki zielonej herbaty matcha

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki.
5. Dodajemy zieloną herbatę (dobrze również ją przesiać) i delikatnie mieszamy.
6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Surowy biszkopt z zieloną herbatą

Biszkopt kroimy na trzy blaty, które nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Krem cytrynowy
Krem z zieloną herbatą

Składniki
330 ml śmietany 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki zielonej herbaty matcha

1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Krem dzielimy na dwie nierówne części (w proporcji 2:1).
4. Do większej części dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Uzyskanym kremem cytrynowym przekładamy tort.
5. Do mniejszej części dodajemy zieloną herbatę. Uzyskanym kremem z zieloną herbatą pokrywamy boki tortu, ewentualnie dekorujemy go dodatkowo.

Tort z zieloną herbatą – przekrój

Ozdoby znajdujące się na górze tortu (kokardę i paski) wykonałam z białej czekolady temperowanej, zabarwionej dodatkiem matchy.

Jak smakuje całość? Najbardziej herbaciany i wyrazisty jest zielony krem, dlatego z pewnością sprawdzi się jako główny krem do przełożenia np. zwykłego jasnego biszkoptu. Zielona herbata w biszkopcie jest słabiej wyczuwalna, ale w połączeniu z obydwoma kremami tworzy niezwykłą kompozycję smakową. Mam nadzieję, że ulegniecie tej pokusie ;-).

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-zielona-herbata/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-zielona-herbata
PINTEREST
PINTEREST