Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort z owocami lata

Lato to doskonały czas dla tortów. Co prawda wysokie temperatury nie sprzyjają temu, by zdobiły stół przez wiele godzin, za to orzeźwienie, jakie daje kawałek schłodzonego tortu z owocami, jest bezcenne. Najtrudniejsze pytanie, na które trzeba odpowiedzieć, przygotowując latem tort, to: jakie owoce wybrać? Torty owocowe cieszą bowiem oczy i podniebienia swoją różnorodnością. Jeśli nie potraficie się zdecydować na jeden wiodący smak, wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie tortu wieloowocowego, takiego, w którym znajdą się Wasze ulubione letnie owoce.

Owoce na torcie to świetna dekoracja

Moja dzisiejsza propozycja to tort, którego dolne przełożenie stanowi frużelina z nektarynkami oraz krem śmietankowy, górne – krem truskawkowy. Bazę stanowi jasny biszkopt przygotowany według przepisu podstawowego.

Składniki (na tort o średnicy 24 cm)
3 nektarynki
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

500 g truskawek
100 g cukru
20 g cukru żelującego (typu konfiturex)

660 ml śmietanki 36% (kremówki)
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

1. Nektarynki myjemy i kroimy w kostkę.
2. Podgrzewamy je na wolnym ogniu razem z miodem i sokiem z cytryny.
3. Gdy całość zacznie wrzeć, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną uprzednio w zimnej wodzie.
4. Czekamy, aż sok z owoców przybierze konsystencję żelu i odstawiamy do wystygnięcia.

Frużelina z nektarynek

5. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, a następnie kroimy w kostkę.
6. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż się rozpadną.
7. Dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, powinna mieć strukturę gęstego żelu lub rzadkiej konfitury.

Zżelowane truskawki

8. Kremówkę ubijamy na sztywno.
9. Dodajemy cukier puder i mascarpone, po czym ponownie miksujemy.

10. Na dolny spód biszkoptowy (nasączony wodą zmieszaną z sokiem z cytryny) przekładamy przestudzoną frużelinę z nektarynki i przykrywamy ją częścią kremu ze śmietany i mascarpone. Na górę dajemy kolejną warstwę biszkoptu.

Dolna warstwa tortu

11. Do chłodnej masy truskawkowej dodajemy około 6 kopiastych łyżek kremu śmietanowego i miksujemy.

Krem truskawkowy

12. Truskawkowym kremem przykrywamy drugi blat biszkoptowy. Na wierzch kładziemy ostatnią, trzecią warstwę biszkoptu.
13. Resztą kremu pokrywamy górę i boki tortu. Dekorujemy wedle uznania.

Tort z owocami lata

Boki mojego tortu obłożyłam krokantem orzechowym (z orzechów ziemnych). Na górze umieściłam kawałki bezy, nektarynek, truskawek oraz czereśni. Mam nadzieję, że propozycja ta przypadnie Wam do gustu, a w komentarzach podzielicie się zdjęciami swoich wersji tego tortu.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-owocami-lata/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-owocami-lata
PINTEREST
PINTEREST