Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort z masłem orzechowym

W poszukiwaniu energetycznej, a jednocześnie zdrowej przekąski często sięgamy po orzechy. Dziś chcę zwrócić Waszą uwagę na orzeszki arachidowe, zwane fistaszkami lub orzechami ziemnymi. Tort z masłem orzechowym, którego podstawą są orzechy ziemne, jest znakomitą alternatywą dla klasycznego tortu orzechowego.  Tym bardziej, że fistaszki to samo zdrowie! Oczywiście, najlepsze są te, które samodzielnie wydobywamy z łupin, w dalszej kolejności – łuskane, lecz nieprażone i niesolone. Charakteryzują się między innymi wysoką zawartością białka, błonnika, potasu oraz witaminy E i B3. Ta ostatnia jest szczególnie korzystna dla układu nerwowego – łagodzi stres, koi nerwy i poprawia jakość snu. Czy zatem orzechy ziemne nie są idealne na jesienną szarugę? Niestety, są bardzo silnym alergenem, dlatego nie wszyscy mogą cieszyć się ich walorami.

Jednym ze sposobów wykorzystania fistaszków jest przygotowanie z nich masła orzechowego. To doskonały dodatek wielu dań i deserów, także tortów. Można je przygotować samodzielnie lub kupić. W tym drugim wypadku warto sięgać po produkt z wysoką zawartością orzechów ziemnych, tj. co najmniej 90%.

Masło orzechowe

Moja dzisiejsza propozycja to tort z masłem orzechowym na bazie orzechów ziemnych, choć należy mieć na uwadze, że masło może być przygotowywane również z innych gatunków orzechów, np. z nerkowców. Jego smak wzbogaca wykończenie fistaszkami smażonymi m.in. w miodzie.

Bazą tortu jest biszkopt kakaowy upieczony według przepisu podstawowego. Dwa dolne spody nasączyłam kawą.
Podane niżej składniki pozwalają wykończyć tort o średnicy 24 cm.

Tort z masłem orzechowym – wierzch tortu
Składniki

100 g orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
50 g margaryny lub masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru

1. Tłuszcz, cukier i miód przekładamy do garnuszka lub rondla z grubym dnem i podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników.
2. Dodajemy orzechy i podsmażamy je przez ok. 10 minut.

Orzechy ziemne podsmażane w miodzie i maśle

3. Odstawiamy całość do przestygnięcia.
4. Ciepłą, ale już nie gorącą masę z orzechami przekładamy na tę warstwę biszkoptu, która przewidziana jest na samą górę tortu.

Górna warstwa tortu z orzechami ziemnymi

Warto zacząć składanie tortu właśnie od przygotowania jego górnej warstwy. Czas, gdy zastyga w lodówce, można wykorzystać na zrobienie kremu.

Krem z masłem orzechowym – przepis

Składniki
150 g masła orzechowego
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone

1. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i miksujemy.
3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę.
4. Dwa dolne spody biszkoptowe pokrywamy kremem.
5. Na wierzch kładziemy schłodzony biszkopt z masą z orzechami ziemnymi.
6. Boki tortu smarujemy kremem i wyrównujemy.

Tort z orzechami ziemnymi
Tort z masłem orzechowym

Tort z masłem orzechowym to prawdziwa orzechowa uczta. Nie wahajcie się więc ani chwili, zwłaszcza w deszczowe dni. Polecam Wam także inne przepisy z orzechami.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-maslem-orzechowym/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-maslem-orzechowym
PINTEREST
PINTEREST