Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort z jeżynami i malinami

Sierpień w pełni, a owoce aż proszą się o ich jedzenie! Dziś tort, w którym połączyłam dwa owocowe smaki: jeżynmalin. Zestawienie to nie jest przypadkowe – oba krzewy należą bowiem do jednej rodziny, a zbliżone kształtem owoce doskonale komponują się nie tylko wizualnie, ale i smakowo. I jedne, i drugie najlepiej jeść wówczas, gdy są w pełni dojrzałe, jędrne, a ich kolor – głęboki i kuszący. Poza wszystkim owoce te są bardzo zdrowe i sprzyjają odchudzaniu, zatem nie powinniście mieć wyrzutów sumienia, sięgając po kolejny kawałek tortu ;-).

Tort z jeżynami i malinami

Moją dzisiejszą propozycję możecie potraktować bardzo elastycznie. Prezentuję bowiem przepis na trzy kolejne warstwy tortu: krem malinowy ze zmiksowanymi owocami, krem śmietanowy z dodatkiem całych malin oraz galaretkę z jeżynami. Każdy ze składników tej receptury możecie dowolnie modyfikować w zakresie doboru owoców i np. przygotować tort w całości jeżynowy lub malinowy. Jeśli macie ochotę, możecie również inaczej skomponować całość (np. dwie warstwy jeżynowe i jedna malinowa). Wszystko zależy od Waszej inwencji i upodobań.

W pierwszym kroku upiekłam jasny biszkopt według przepisu podstawowego, który przekroiłam na trzy blaty. Dwa dolne nasączyłam wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Podane poniżej składniki pozwolą przełożyć tort o średnicy ok. 24 cm.

Tort z jeżynami i malinami w przekroju

Krem z malinami I
Składniki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
300 g malin

1. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
2. Dodajemy maliny i miksujemy, aż owoce całkowicie się rozpadną.

Uzyskany krem ma idealną konsystencję – nie jest ani za sztywny, ani zbyt wodnisty. Pokrywamy nim dolną warstwę biszkoptową.

Krem z malinami II
Składniki
200 g śmietanki 36% (kremówki)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200 g malin

1. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Krem kładziemy na drugiej warstwie biszkoptu, a następnie na górze układamy gęsto całe maliny.

Druga warstwa tortu – z malinami

Aby kolejna warstwa dobrze połączyła się z poprzednimi, dobrze jest docisnąć maliny dłonią, a następnie przesmarować cienko ich wierzch kremem.

Galaretka z jeżynami
Składniki
300 g jeżyn
2 łyżki cukru
2 łyżki kremówki
8 g żelatyny + 2 łyżki wody

1. Jeżyny zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż puszczą sok. Nie doprowadzamy jednak do rozpadu owoców – warto, aby przynajmniej częściowo zachowały swój kształt.

Podgrzane jeżyny puszczają sok

2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
3. Gdy jeżyny przestygną (ale nadal są ciepłe), dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
4. Dodajemy kremówkę (opcjonalnie – w celu rozjaśnienia galaretki).
5. Górną warstwę biszkoptu wkładamy do tortownicy, w której został on upieczony.
6. Gdy masa tężeje, wykładamy ją na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyciągamy pokryty nią biszkopt z tortownicy i kładziemy go na wierzch tortu.

Galaretka z jeżynami

Na górze tortu umieściłam prostą ozdobę z białej czekolady temperowanej.

Ozdoba z czekolady temperowanej

Przepis dostępy w formacie PDF.
PS Zachęcam również do spróbowania innych przysmaków z malinami ;-).

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-jezynami-i-malinami/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-z-jezynami-i-malinami
PINTEREST
PINTEREST