Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort wiśniowy

Chciałabym Wam dziś zaproponować kolejny tort owocowy – tym razem dla wielbicieli niezbyt słodkich ciast, by nie rzec: dla miłośników wytrawnych smaków. Połączenie wiśni i kakaowego ciasta biszkoptowego nasuwa skojarzenie z tortem schwarzwaldzkim, ale przecież nie jest to jedyny sposób, w jaki można łączyć te dwa składniki. Przepis, który znajdziecie poniżej, pozwala przygotować tort wielowarstwowy. Nie musicie jednak decydować się na taką różnorodność – możecie wybrać określony sposób przełożenia biszkoptów i zastosować go do kolejnych poziomów tortu. Zapewniam, że choć całość nie będzie wówczas tak zróżnicowana, to jednak nie straci walorów smakowych. Tort w dalszym ciągu będzie intensywnie wiśniowy.

Świeże wiśnie

Kakaowy biszkopt do tortu należy przygotować według przepisu podstawowego. Po przekrojeniu go na trzy warstwy, dwie z nich nasączamy sokiem wiśniowym (nie ponczujemy jedynie warstwy, która znajdzie się na samej górze tortu).

Pianka wiśniowa
Z podanych proporcji można przygotować jedną warstwę pianki na tort o średnicy 24–26 cm.

Składniki
150 ml soku wiśniowego
300 ml słodzonego mleka skondensowanego
8 g żelatyny
2 łyżki wody

1. Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała.
2. Sok z wiśni lekko podgrzewamy. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo, aż całkowicie się rozpuści.
3. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy.
4. Dolną warstwę biszkoptu wkładamy do foremki, w której biszkopt był pieczony. Uprzednio można ją wyłożyć folią spożywczą (wtedy całość lepiej się wyciąga), ale nie jest to konieczne – po zastygnięciu piankę wraz z biszkoptem można wyciąć z foremki nożem.
5. Zalewamy biszkopt tężejącą masą i wkładamy do lodówki. Czas oczekiwania zależy od grubości przygotowywanej pianki, ale po ok. 2 godzinach powinna być już gotowa.

Frużelina wiśniowa
Z podanych proporcji można przygotować jedną warstwę frużeliny na tort o średnicy 24–26 cm.

Składniki
300 g wydrylowanych wiśni (mrożonych lub świeżych)
50 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżeczki wody

1. Wiśnie wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy (zaczną puszczać sok). Delikatnie mieszamy.
2. Dodajemy sok z cytryny, w dalszym ciągu podgrzewając.
3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozmieszaną uprzednio w łyżce wody.
4. Całość mieszamy i zdejmujemy z kuchenki.
5. Po kilku minutach dodajemy żelatynę, zalaną wcześniej dwoma łyżkami wody (musi napęcznieć).
6. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
7. Po przestudzeniu uzyskujemy frużelinę.

Frużelina wiśniowa

8. Wystudzoną frużelinę układamy na biszkopcie pokrytym wiśniową pianką. Całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.

Krem wiśniowy
Z podanych proporcji można przygotować krem potrzebny, aby jednokrotnie przełożyć tort o średnicy 24–26 cm, pokryć jego boki i wierzch.

Składniki
450 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 łyżki soku z wiśni (ewentualnie czerwony barwnik)
2 łyżki kakao
gorzka czekolada

1. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2. Dodajemy mascarpone i łączymy za pomocą miksera.
3. Dodajemy sok z wiśni, ewentualnie barwnik, aby zintensyfikować kolor kremu.
4. Częścią kremu porywamy drugą warstwę biszkoptu i posypujemy ją wiórkami startej gorzkiej czekolady.

Krem wiśniowy z wiórkami czekoladowymi

5. Do reszty kremu dodajemy kakao i miksujemy. Kremem pokrywamy boki i wierzch tortu. Boki dowolnie dekorujemy, np. kawałkami czekolady.

Tort wiśniowy

Na wierzchu tortu umieściłam kwiat z czekolady temperowanej.

Kwiat z czekolady

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-wisniowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-wisniowy
PINTEREST
PINTEREST