
Tort truskawkowy z kremem jogurtowym
Jaki jest najlepszy letni tort? Osobiście polecam Wam tort truskawkowy – dla dzieci i dla dorosłych. Do klasyki można zaliczyć tort truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną. A jak zrobić taki tort w wersji fit? Mam dziś dla Was przepis na tort truskawkowy z kremem jogurtowym – bez śmietany i bez mascarpone, tort łatwy, lekki i pyszny.

Polecam Wam także inne truskawkowe desery – tort truskawkowy z bezą oraz krem z mrożonych truskawek.
Bazą dla tego tortu jest jasny biszkopt upieczony według przepisu podstawowego. Wszystkie podane składniki odnoszą się do tortu o średnicy ok. 24 cm.
Przepis na tort truskawkowy z kremem jogurtowym
Składniki
1 kg truskawek
300 ml gęstego (!) jogurtu, może być 0%
2+ 1 galaretki truskawkowe
opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: dżem truskawkowy do przesmarowania biszkoptów
do nasączenia: woda z sokiem z cytryny lub sok/kompot truskawkowy
Krem jogurtowy
1. Dwie galaretki truskawkowe zalewamy jak najmniejszą ilością gorącej przegotowanej wody (ok. 300 ml), tak aby proszek rozpuścił się. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek.
3. Obrane owoce dzielimy na dwie nierówne części (ok. 3/5 i 2/5).
4. Większą część (czyli 3/5) blendujemy, niekoniecznie dokładnie, mogą zostać drobne kawałki. Otrzymaną masę łączymy z jogurtem. Jeśli jest za mało słodka, można dodać cukier puder (cukier będzie jednak jeszcze w galaretce).
5. Gdy galaretka jest już chłodna (lub przynajmniej letnia), wlewamy ją do masy jogurtowej, mieszając.
6. Odstawiamy całość do lodówki, aż krem zrobi się gęsty. Na ten etap trzeba przewidzieć trochę czasu, co najmniej 2 godziny.

Mus truskawkowy z galaretką
1. Pozostałą część truskawek (czyli 2/5) dokładnie blendujemy (najlepiej finalnie przetrzeć przez sitko, aby upewnić się, że nie ma grudek).
2. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy nie jest już ciepła, łączymy ją z przecierem truskawkowym.
3. Biszkopt kroimy na trzy warstwy. Górną ponownie wkładamy do tortownicy i zalewamy galaretką z przecierem (ale wtedy, gdy zaczyna już lekko tężeć). Odstawiamy do lodówki.

Łączenie
1. Dwie dolne warstwy biszkoptu nasączamy wodą z sokiem z cytryny lub kompotem truskawkowym. Opcjonalnie można je także cienko posmarować dżemem truskawkowym.
2. Gdy krem jogurtowy jest już gęsty, pokrywamy nim dolną warstwę biszkoptu, przykrywamy kolejną i ponawiamy czynność.
3. Gdy galaretka na górnej warstwie biszkoptu (patrz punkt 3. poprzedniej sekcji) całkowicie stężeje, wyjmujemy biszkopt z formy (najlepiej wcześniej odkroić jego brzeg od brzegów tortownicy) i kładziemy na górze.

4. Dekorujemy dowolnie. Ja wykorzystałam kilka świeżych truskawek, których końcówki zanurzyłam w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie. Owoców można użyć do dekoracji, gdy czekolada na nich całkowicie stężeje (trwa to moment, zwłaszcza jeśli włożycie je na chwilę do lodówki).

Jestem pewna, że tort truskawkowy z kremem jogurtowym przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że przepis ten można wykorzystać także do przygotowania ciasta (wówczas najlepiej biszkopt przekroić na pół i przełożyć go tylko raz kremem). Smacznego!
Przepis dostępny w formacie PDF.

