Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort truskawkowy – łatwy

Wiosna, słońce, truskawki – te trzy składniki wystarczą, aby poczuć przypływ energii i wzbudzić w sobie chęć do działania. Może na przykład zechcecie upiec tort? Jeśli dotąd tego nie robiliście, proponuję Wam przepis, od którego możecie zacząć. To receptura na naprawdę łatwy do przygotowania tort ze świeżymi truskawkami. Jeśli z kolei jesteście mistrzami tortownictwa, niech Was nie zrazi ta przedmowa – potraktujcie dzisiejszy przepis jako sposób na przyrządzenie pysznego, a przede wszystkim świeżego wiosennego deseru, który zrobicie w krótkim czasie, bez dużego nakładu sił, na dodatek z kilku składników. Na pewno nie będziecie żałować. Czy bowiem może być coś przyjemniejszego niż porcja schłodzonego tortu z kawałkami truskawek w ciepły wiosenny wieczór? Bierzmy się zatem do pracy!

Truskawki

Biszkopt do tortu należy przygotować według przepisu podstawowego. Po przekrojeniu biszkoptu na trzy warstwy, dwie z nich nasączamy wodą z dodatkiem soku z cytryny (nie ponczujemy jedynie warstwy, która znajdzie się na samej górze tortu).

Krem i dekoracja
Kremu przygotowanego według podanych poniżej proporcji wystarczy do dwukrotnego przełożenia dużego tortu (o średnicy 24–26 cm) oraz obłożenia nim wierzchu i boków tortu.

Składniki
2 x 300 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
ok. 750 g truskawek
wiórki kokosowe (do dekoracji)
biała czekolada (do dekoracji)

1. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2. Dodajemy mascarpone i łączymy za pomocą miksera.
3. Truskawki kroimy na ćwiartki. Kilka zostawiamy w całości (do dekoracji).
4. Dolną warstwę biszkoptu pokrywamy kremem.

Biszkopt pokryty kremem

5. Na kremie układamy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły całą powierzchnię. Lekko dociskamy owoce, a następnie – już cienko – smarujemy je ponownie kremem (aby kolejny biszkopt „przykleił się” do całości).

Biszkopt pokryty kremem i truskawkami

6. Kładziemy kolejny spód biszkoptowy i powtarzamy cały proces.
7. Gdy na górze tortu umieścimy ostatnią warstwę biszkoptu, pokrywamy ją kremem i wygładzamy. Podobnie postępujemy z bokami tortu.
8. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze możemy w dowolnej konfiguracji ułożyć truskawki (całe lub pokrojone na plasterki). Wierzch tortu ładnie prezentuje się również wtedy, gdy posypiemy go startą białą czekoladą.

Tort truskawkowy

Tak naprawdę dekoracja tortu zależy tylko i wyłącznie od Waszej fantazji i upodobań smakowych. Truskawki lubią zarówno białą, jak i gorzką czekoladę, udane kompozycje tworzą także z listkami mięty. Moja propozycja, zgodnie z tytułem wpisu, jest… łatwa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby puścić wodze fantazji i wyczarować coś niezwykłego, ale i delikatnego. Ważne bowiem, aby dekoracja była równie lekka i świeża, co smak tortu. Udanych wypieków!

PS Jeśli lubicie truskawki, zajrzyjcie też do przepisu na krem truskawkowy. Zaproponowałam przygotowanie go z mrożonych truskawek, ale świeże również doskonale sprawdzą się w tej roli. Owoce te możecie także wykorzystać do przygotowania pianki – wystarczy, że w przepisie, do którego odwołuję, zastąpicie maliny truskawkami.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-truskawkowy-latwy/
PINTEREST
PINTEREST

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-truskawkowy-latwy
PINTEREST
PINTEREST