Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort schwarzwaldzki

Tort schwarzwaldzki, nazywany również po polsku tortem czarny las, to klasyka. Tradycja jego przygotowywania sięga blisko wieku, a sukces wynika zapewne z niezwykle smakowitego połączenia kakaowych spodów biszkoptowych (nasączonych wiśniówką) z bitą śmietaną oraz wiśniami. Jeśli jednak przejrzycie przepisy dostępne choćby w Internecie, zauważycie, że różnice między nimi są spore. Koncepcja tego tortu wydaje się bowiem bardzo podatna na przeróżne modyfikacje. I słusznie! Czyż w tortownictwie nie jest potrzebny rozmach i fantazja? W tym wypadku, na przekór ojczyźnie tego tortu, nieprawda, że Ordnung muss sein ;-).
Wersja, którą Wam proponuję, nie jest zapewne zgodna z prastarą, oryginalną recepturą. Pewne jest jednak, że jeśli lubicie połączenia słodko-kwaśne, przypadnie Wam do gustu.

Przekrój tortu schwarzwaldzkiego

Biszkopt
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g gorzkiego kakao
wiśniówka lub sok z wiśni – do nasączenia

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy na 3 spody dopiero po całkowitym wystudzeniu.
11. Dwa dolne spody nasączamy wiśniówką lub sokiem z wiśni (może być z kompotu).

Frużelina z wiśni
Podane składniki wystarczają do przełożenia jednego blatu biszkoptowego. Jeśli chcecie w ten sposób przełożyć tort dwukrotnie, przemnóżcie składniki.

Składniki
200 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
40 g cukru (ilość cukru uzależniona od gustu)
50 ml soku z wiśni
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1. Wiśnie z cukrem wkładamy do garnuszka i podsmażamy. Dodajemy sok z cytryny.
2. Sok mieszamy z mąką. Dodajemy do wiśni.
3. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.

Frużelina z wiśni

Kisiel wiśniowy
Składniki
200 ml soku z wiśni
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1. Podane składniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy i stawiamy na wolnym ogniu.
2. Podgrzewamy do zgęstnienia.
Jeśli konsystencja nie odpowiada Waszym oczekiwaniom, można ją regulować, dodając soku (by rozrzedzić kisiel) lub mąki (by go zagęścić).

Krem
Składniki
400 ml śmietany 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone

1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.

Zamiast mojego ulubionego połączenia kremówki z mascarpone możecie użyć samej bitej śmietany.

Łączenie
1. Dolny spód biszkoptowy (już po nasączeniu) pokrywamy frużeliną z wiśni.

Biszkopt pokryty frużeliną z wiśni

2. Na frużelinie kładziemy warstwę kremu.
3. Przykrywamy kolejnym nasączonym biszkoptem.
4. Drugi spód biszkoptowy porywamy kisielem wiśniowym.
5. Na warstwie kisielu kładziemy krem.
6. Przykrywamy ostatnim biszkoptem.

Dekoracja
1. Wierzch smarujemy resztą kremu. Boki również, chyba że chcecie, by Wasz tort wpisywał się w trend naked cake.
2. Na górze za pomocą rękawa cukierniczego wykonujemy różyczki z kremu, na których kładziemy wiśnie.
3. Tort ozdabiamy dowolnie kawałkami czekolady (u mnie – czekoladowe igiełki).

Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki

Tak przygotowany tort z pewnością uświetni każde przyjęcie urodzinowe – nawet największych smakoszy ;-).

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-schwarzwaldzki/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-schwarzwaldzki
PINTEREST
PINTEREST