Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami, tort z czarną porzeczką, krem porzeczkowy, galaretka porzeczkowa
Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort,  Torty owocowe

Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami

Deser z owocami lata dobrze smakuje zarówno wtedy, gdy korzystamy ze świeżych owoców, jak i wówczas, gdy używamy mrożonych, a nawet… przetworów. Jeśli interesuje Was przepis na słodkości, który łączy kwaskowaty smak z delikatną słodyczą, polecam Wam tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami to połączenie kremu jogurtowego z konfiturą z czarnej porzeczki, kremu śmietanowo-jogurtowego o smaku cytrynowym i żelki porzeczkowej. Tort składa się z kilku warstw, jest przy tym oryginalny i łatwy do przygotowania.

Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami, tort z czarną porzeczką, krem porzeczkowy, galaretka porzeczkowa, polewa lustrzana
Tort porzeczkowy pokryty polewą lustrzaną

Jeżeli lubicie torty z owocami na kremie jogurtowym, polecam Wam także:

 

Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami

Z podanych niżej składników można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm.


Składniki

I. Biszkopt

  1. Do ciasta

8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)

  1. Do nasączenia

woda + sok z cytryny

II. Przełożenie

  1. Krem porzeczkowy

400 ml jogurtu greckiego
150 g konfitury z czarnej porzeczki
10 g żelatyny + woda do napęcznienia

  1. Żelka porzeczkowa

150 g konfitury porzeczkowej
100 ml wody
6 g żelatyny + woda do napęcznienia

  1. Krem cytrynowy

250 ml jogurtu greckiego
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki esencji cytrynowej
8 g żelatyny + woda do napęcznienia


Biszkopt do tortu porzeczkowego

Biszkopt należy wykonać zgodnie z instrukcją zawartą w przepisie podstawowym na biszkopt. Gotowy biszkopt kroimy na trzy warstwy i wszystkie blaty biszkoptowe nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

 

Przepis na krem porzeczkowy

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Konfiturę porzeczkową* przekładamy do rondla i lekko podgrzewamy.
  3. Do ciepłej, ale nie gorącej konfitury przekładamy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Jogurt przekładamy do miski i mieszamy (np. mikserem), aby miał jednolitą konsystencję.
  5. Dwoma łyżkami rozbełtanego jogurtu hartujemy konfiturę, a następnie całość wlewamy do jogurtu i miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
  6. Dolny blat biszkoptowy nasączony wodą z sokiem z cytryny wkładamy ponownie do tortownicy, w której biszkopt został upieczony.

    Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami, tort z czarną porzeczką, krem porzeczkowy, galaretka porzeczkowa, polewa lustrzana
    Masa jogurtowa w tortownicy
  7. Gdy masa jogurtowa tężeje, wlewamy ją na biszkopt włożony do tortownicy i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym.

* Konfitura jest zdecydowanie lepsza od dżemu, ponieważ zawiera całe owoce.

 

Przepis na żelkę porzeczkową (galaretkę porzeczkową)

Można przygotować wcześniej!

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Wodę lekko podgrzewamy.
  3. Do ciepłej, ale nie gorącej wody przekładamy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Dodajemy konfiturę i mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki.
  5. Tortownicę o średnicy mniejszej niż ta, w której upieczony został biszkopt (ewentualnie inne płaskie naczynie), wykładamy folią spożywczą.
  6. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wlewamy ją do tortownicy/ naczynia z folią i wstawiamy do lodówki.
  7. Po całkowitym stężeniu galaretki wyjmujemy ją na folii i ostrożnie przekładamy na środkowy blat biszkoptowy, przykrywający jogurtowy krem. Odkładamy do lodówki.

 

Przepis na krem jogurtowy o smaku cytrynowym

  1. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy esencję cytrynową* i ponownie miksujemy.
  3. Ok. 1/3 jogurtu lekko podgrzewamy, o rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę.
  4. Cały jogurt dodajemy do śmietany i miksujemy.
  5. Część kremu przekładamy na biszkopt z żelką porzeczkową tak, aby przykryć ją i wyrównać poziom.
  6. Na górze kładziemy ostatni biszkopt i pokrywamy resztą kremu cytrynowego.

* Esencja cytrynowa to nie to samo, co aromat cytrynowy. Esencja to oleisty wyciąg z cytryny. Możecie go zastąpić np. 2 łyżkami soku z cytryny i dodatkiem skórki startej ze sparzonej wcześniej cytryny.

Polecam Wam także przepis na klasyczny krem cytrynowy do tortu.

 

Dekoracja tortu

Tort można dowolnie udekorować, np. boki pozostawiać tak, aby widoczne były kolejne warstwy. Możecie go także oblać np. polewą lustrzaną.

Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami, tort z czarną porzeczką, krem porzeczkowy, galaretka porzeczkowa, polewa lustrzana
Polewa lustrzana biała, z wzorem z czerwonego barwnika

Wielowarstwowy, elegancki, a przy tym lekki i z owocami – taki właśnie jest tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami dostępny także w formacie PDF.

 

Tort porzeczkowy. Przepis na tort z porzeczkami, tort z czarną porzeczką, krem porzeczkowy, galaretka porzeczkowa, polewa lustrzana
Bok tortu porzeczkowego

Lubisz torty? Zaglądaj na fanpage Klasy tortowej na Facebooku Instagramie, by nie przegapić kolejnych słodkich przepisów i aktualności.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-porzeczkowy-przepis-na-tort-z-porzeczkami/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-porzeczkowy-przepis-na-tort-z-porzeczkami
PINTEREST
PINTEREST