
Tort pistacjowy. Przepis na tort z pistacjami
Zielony tort, aromatyczny, chrupiący orzechami – to musi być tort pistacjowy. Przepis na tort z pistacjami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą zrobić łatwy tort o oryginalnym smaku. Krem zawiera masło pistacjowe, mascarpone i kremówkę, a wierzch tortu pokrywa masa z zieloną herbatą matcha.
Jeśli interesuje Was przepis na tort, którego głównym składnikiem jest zielona herbata, polecam Wam TEN PRZEPIS.
Przepis z wykorzystaniem masła z orzechów ziemnych znajdziecie natomiast TU.

Tort pistacjowy. Przepis na tort z pistacjami
Z poniższego przepisu można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm. W pierwszym kroku należy przygotować biszkopt według przepisu podstawowego. Biszkopt kroimy na 3 warstwy. Dwie dolne smarujemy masłem pistacjowym lub nasączamy zieloną herbatę.

Składniki
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
3 łyżki masła pistacjowego*
1 łyżka zielonej herbaty matcha
100 g orzechów pistacjowych
*Masło pistacjowe lub pastę pistacjową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można też przygotować ją samemu. W tym celu należy dokładnie zblendować ok. 200 g pistacji z dodatkiem oleju.

1. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2. Dodajemy mascarpone, masło pistacjowe i ponownie miksujemy.

3. Tak przygotowanym kremem pokrywamy pierwszą warstwę biszkoptu. Kładziemy na nim kolejną warstwę biszkoptu i ponawiamy czynność. Na górze kładziemy ostatni biszkopt, ale jeszcze nie smarujemy go kremem. Pokrywamy nim natomiast boki tortu.
4. Do reszty kremu dosypujemy zieloną herbatę matcha i miksujemy. Kremem z zieloną herbatą pokrywamy górę tortu.
5. Pistacje obieramy z łupinek, kroimy na kawałki i dekorujemy nimi wierzch tortu.

Połączenie orzechów pistacjowych i zielonej herbaty stanowi interesującą smakowo kompozycję, która doskonale uzupełnia tort pistacjowy. Przepis na tort z pistacjami z pewnością przypadnie więc do gustu wszystkim wielbicielom oryginalnych smaków.

Przepis dostępny w formacie PDF.


Jeden Komentarz
Basia
Tort robi sie bardzo szybko, biszkopt wychodzi naprawde wielki, bedzie to moj ulubiony przepis, jednak jest tak wielki, ze proporcjonalnie wydaje mi sie, ze powinno byc troche wiecej masy, nasteonym razem zrobie dodatkowo pol porcji. Ja ozdobilam jezynami poniewaz bez tego moglby byc nieco mdly. Kazdy zadowolony i zaskoczony smakiem, jest to z pewnoscia nietypowy i oryginalny przepis. Dziekuje!