Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort,  Torty owocowe

Tort piernikowy z gruszkami. Przepis na tort świąteczny

Tort na Boże Narodzenie to dobry pomysł, a jeśli pachnie piernikiem i orzeźwia owocami, jest lekki i delikatny, to musi to być tort piernikowy z gruszkami. Przepis na tort świąteczny, który Wam proponuję, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom gruszek. Łączy bowiem w sobie smak tych słodkich owoców, mascarpone oraz przyprawy piernikowej. Można go przygotować w jedno popołudnie, a smak na pewno pozostanie w pamięci na znacznie dłużej.

Polecam Wam także przepis na tort świąteczny z pomarańczą, a także pomysły na inne torty z gruszkami:

Z podanych składników można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm.

Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Składniki tortu

Tort piernikowy z gruszkami. Przepis na tort świąteczny

Przepis na biszkopt piernikowy

Składniki

  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 130 g mąki tortowej
  • 10 g przyprawy piernikowej lub mieszanki przypraw korzennych
  • do nasączenia: sok lub kompot z gruszek

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z przyprawą korzenną i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.

8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia (ale jeśli czas Was goni, wystarczy, jeśli poczekacie, aż biszkopt będzie chłodny).
11. Biszkopt kroimy na trzy warstwy, z których dwie dolne nasączamy sokiem lub kompotem z gruszek.

Przepis na krem piernikowy z gruszkami

Składniki

  • 350 ml śmietanki 36% (kremówki)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • duża puszka gruszek w syropie (ok. 800 g)* lub ok. 600 g słodkich miękkich gruszek
  • 10 g żelatyny + 2 łyżki wody do napęcznienia
  • 150 ml soku z gruszek (np. z puszki)

* Gruszki w puszce mają tę przewagę nad świeżymi, że są miękkie i słodkie. Są także obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych. Użyłam gruszek williams.

Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Gruszki w puszce

1. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia.
2. Sok z gruszek podgrzewamy (jednak temperatura nie może przekroczyć 60 stopni C), a następnie rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia.
3. 1/3 gruszek kroimy i wykładamy na dolny spód biszkoptowy, nasączony sokiem z gruszek. Dobrze jest włożyć biszkopt do tortownicy, w której został upieczony – dzięki temu kolejne warstwy wyjdą równe.

Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Gruszki na biszkopcie piernikowym


4. Pozostałe 2/3 gruszek rozdrabniamy blenderem na mus. Do musu dodajemy sok z rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy, aż zacznie tężeć.

Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Mus gruszkowy


5. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, przyprawę piernikową i ponownie miksujemy.
6. Na dolny spód biszkoptowy, przykryty pokrojonymi gruszkami, wykładamy połowę kremu piernikowego. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu nasączoną sokiem gruszkowym i pokrywamy drugą częścią kremu piernikowego.
7. Na górze kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu. Wylewamy na nią tężejący mus gruszkowy i wstawiamy do lodówki (stężeje jak galaretka). Jeśli nie chcecie przygotowywać tortu w formie, warto włożyć do tortownicy przynajmniej ostatni, górny blat biszkoptu i wtedy polać go tężejącym musem – dzięki temu zastygnie równy i we właściwym kształcie.

Dekoracja tortu piernikowego z gruszkami

Na tężejącej galaretce ułożyłam czekoladowe białe listki. Gdy mus całkowicie stężał, narysowałam na nim złotym pisakiem cukrowym choinkę, a na górze położyłam cukrową gwiazdkę.

Tort piernikowy z gruszkami przepis na tort świąteczny tort z gruszkami krem piernikowy
Tort piernikowy z gruszkami

Szczerze polecam Wam tort piernikowy z gruszkami. Przepis na tort świąteczny to dobre uzupełnienie listy pomysłów na bożonarodzeniowe smakołyki.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-piernikowy-z-gruszkami-przepis-na-tort-swiateczny/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-piernikowy-z-gruszkami-przepis-na-tort-swiateczny
PINTEREST
PINTEREST