Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort orzechowy. Przepis na tort z orzechami

Tort orzechowy. Przepis na tort z orzechami przyda się na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy jest to tort z orzechami włoskimi, laskowymi czy ziemnymi, prezentuje się bardzo dostojnie. Aromatyczny, pyszny, wyrazisty w smaku. Polecam Wam dzisiejszy przepis na tort orzechowy z mascarpone i bitą śmietaną tym bardziej, że całość jest dość prosta w wykonaniu, a przy tym pozwala na pewne indywidualne modyfikacje w zakresie kompozycji smaku.

Tort orzechowy
Tort orzechowy

Tort orzechowy. Przepis na tort z orzechami włoskimi

Przepis na biszkopt orzechowy

To absolutna podstawa. Dzięki niemu tort ma wyrazisty orzechowy smak.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 8 jajek
  • 140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)
  • 100 g tartych orzechów włoskich lub laskowych (tarte, a nie mielone!)

Jeśli chcecie, aby Wasz biszkopt był orzechowo-kakaowy, odejmijcie trzy łyżki mąki i uzupełnijcie je trzema łyżkami kakao. Ja postawiłam na jasną wersję.

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Dodajemy tarte orzechy i ponownie mieszamy.
6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10 Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy na trzy warstwy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy

Poncz do tortu orzechowego

Tu możliwości jest wiele i wszystko jest kwestią gustu. Możecie nasączyć biszkopt:

  • słabą kawą;
  • słabym cappucino;
  • wodą rozmieszaną z kakao;
  • wodą rozmieszaną z kilkoma kroplami aromatu (np. orzechowego);
  • w wersji alkoholowej – rozcieńczonym wodą rumem lub koniakiem;
  • w wersji łączonej, również alkoholowej – słabą kawą z dodatkiem wódki.

Tym razem w 1/4 szklanki wody rozpuściłam szczyptę aromatu orzechowego (z orzechów włoskich). Ponczując tort, chciałam bowiem jednocześnie nieco podbić jego orzechowy smak.
Z trzech biszkoptowych blatów nasączyłam jak zawsze tylko dwa (nie ponczuję górnej warstwy).

Przekrój biszkoptu orzechowego
Przekrój biszkoptu orzechowego

Tak nasączone dwa spody przesmarowałam cienką warstwą jasnego kajmaku (gotowego z puszki), a następnie przełożyłam kremem.

Przepis na krem do tortu orzechowego

  • 400 ml śmietany 36% (kremówki)
  • 500 g mascarpone
  • 2–3 łyżek cukru pudru

1. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno (lub prawie sztywno, nie musi być ubita całkiem idealnie).
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Przekładamy kremem tort, smarujemy górę i boki. Wyrównujemy skrobką.

Jeśli po nasączeniu biszkoptów nie przesmarujecie ich kajmakiem, wówczas spokojnie możecie zdecydować się na krem o bardziej wyrazistym smaku. Ponieważ jednak nie chciałam zaburzyć mojej kompozycji, zdecydowałam się na ten zupełne neutralny, śmietanowy krem. Pozwoliło to królować orzechom, bez „zagłuszania” ich innym mocnym smakiem.

Tort orzechowy dekoracja

Dekoracja z krokantu, czekolady temperowanej i listków z opłatka
Dekoracja z krokantu, czekolady temperowanej i listków z opłatka

Boki tortu obłożyłam orzechowym krokantem. Skorzystałam z gotowego produktu, dostępnego w sklepach internetowych, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sami, prażąc posiekane orzechy w maśle i cukrze.
Złote listki to również gotowy produkt (wykonane są z opłatka i przyprószone złotym brokatem spożywczym).
Dekoracja, którą widzicie na samym środku, została wykonana przeze mnie z gorzkiej czekolady temperowanej. Nadałam jej połysku, używając złotego brokatu spożywczego. Opis wykonania kwiatu z czekolady znajdziecie TU.
Smacznego!

Przekrój tortu orzechowego
Przekrój tortu orzechowego

Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu mój tort orzechowy. Przepis na tort z orzechami dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-orzechowy/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-orzechowy
PINTEREST
PINTEREST