Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort piernikowy z pomarańczą. Przepis na tort świąteczny

Przedświąteczny czas mija bardzo szybko i nierzadko tuż przed wigilią trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: co upiec na święta? Moja odpowiedź Was nie zaskoczy: tort piernikowy z pomarańczą. Przepis na tort świąteczny z pewnością będzie godnym konkurentem dla receptur na makowce czy klasyczne pierniki. To bardzo dobry wybór na Boże Narodzenie. Pachnący piernikiem i pomarańczami, łatwy do przygotowania w krótkim czasie, a co najważniejsze – lekki, nie obciąży Waszych żołądków podczas świątecznego przyjęcia. 

Proponuję Wam również inne przepisy z pomarańczą:

Tort na Boże Narodzenie

Na zdjęciu prezentuję mały tort, ale wszystkie składniki odnoszą się do tortu standardowego, tj. o średnicy 24–26 cm.

Tort piernikowy z pomarańczą. Przepis na tort świąteczny

Biszkopt
Składniki
8 jajek
140 g cukru
130 g mąki tortowej
10 g przyprawy piernikowej

do nasączenia: sok z pomarańczy

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z przyprawą korzenną i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia (ale jeśli czas Was goni, wystarczy, jeśli poczekacie, aż biszkopt będzie chłodny).
11. Biszkopt kroimy na trzy warstwy, z których dwie dolne nasączamy sokiem z pomarańczy.

Uwagi dodatkowe

1. Dosypując tylko przyprawę piernikową, uzyskacie dość jasny biszkopt, jak na zdjęciach poniżej. Aby biszkopt był ciemniejszy, można dodać dwie łyżki gorzkiego kakao.

Surowy biszkopt

 

Biszkopt po upieczeniu

2. Zamiast gotowej przyprawy piernikowej możecie użyć własnego zestawu przypraw.
3. Jeśli nie lubicie smaku przyprawy piernikowej, możecie upiec zwykły biszkopt kakaowy, który również świetnie połączy się z kremem.

Krem
Składniki
3 pomarańcze
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone

1. Pomarańcze myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki. Z każdej cząstki zdejmujemy błony, a kawałki dzielimy na mniejsze.

Rozdrobniona pomarańcza

Aby oszczędzić sobie pracy, możecie użyć np. mandarynek z puszki.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
3. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
4. Na koniec dodajemy kawałki pomarańczy i krótko miksujemy (aby nie zmiażdżyć kawałków owoców. Dzięki temu dopiero w czasie jedzenia będą uwalniać sok i smak).

Krem z dodatkiem pomarańczy

Składanie tortu
Dolny nasączony sokiem blat biszkoptu pokrywamy kremem, kładziemy na nim kolejną warstwę biszkoptu i ponawiamy procedurę. Boki można również pokryć kremem, jednak nie jest to konieczne.

Dekoracja
Tort można dowolnie udekorować. Do całości dobrze pasuje czekolada, dlatego można sięgnąć po posypki czekoladowe lub pokryć tort polewą kakaową. Sprawdzą się tu także ozdoby wykonane przy użyciu folii transferowej. Jak zawsze – wszystko zależy od Waszej fantazji. Z pewnością niezależnie od dekoracji tort będzie ozdobą świątecznych stołów.

Tort na Boże Narodzenie – przekrój

Tort piernikowy z pomarańczą. Przepis na tort świąteczny dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-o-smaku-piernika-i-pomaranczy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-o-smaku-piernika-i-pomaranczy
PINTEREST
PINTEREST