Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort nektarynkowy

Co lubię w nektarynkach? Są cudownie soczyste, idealnie słodkie i mają piękny żółty miąższ, ukryty pod czerwoną skórką. To jasne, że kojarzą mi się z latem. Owoce te są często wykorzystywane w przeróżnych ciastach i deserach, dlaczego zatem nie skorzystać z możliwości, jakie daje ich smak, i nie użyć ich do przygotowania tortu?

Nektarynki

Moja dzisiejsza propozycja to tort, w którym nektarynek używam w trojaki sposób: jako dodatku do pierwszego kremu, głównego składnika drugiego kremu oraz podstawy ponczu. Nie oznacza to jednak, że w celu przygotowania tortu nektarynkowego trzeba spędzić dużo czasu nad kilkoma recepturami. Największą zaletą tego przepisu jest to, że na jednej bazie, jaką są podsmażane nektarynki, przygotujecie obydwa kremy i poncz.

W pierwszym kroku upiekłam biszkopt kakaowy z przepisu podstawowego. W kolejnym przystąpiłam do przygotowania kremów z poniższej receptury.

Składniki
5 nektarynek
3 łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
350 ml śmietany 36% (kremówki)
250 g mascarpone

Robiąc kremy według podanych proporcji, można dwukrotnie przełożyć nimi tort o średnicy 24 cm (po jednej warstwie każdego kremu).

1. Nektarynki myjemy i kroimy na ósemki (lub cieniej, według uznania).
2. Miód i sok z cytryny podgrzewamy na patelni, aż się rozpuszczą.
3. Do miodowego syropu wkładamy pokrojone nektarynki i podsmażamy kilka minut. Warto od czasu do czasu delikatnie je mieszać, aby nie przypaliły się. Zdejmujemy z kuchenki.

Podsmażane nektarynki

4. Owoce puszczą sok, który z miodem i cytryną tworzy pyszny syrop. Odlewamy go, a następnie (gdy nieco przestygnie) ponczujemy nim blaty biszkoptowe.

Ponczowanie biszkoptu

5. Około 2/3 podsmażonych nektarynek rozkładamy na nasączonym dolnym blacie biszkoptowym.

Nektarynki na biszkopcie kakaowym

6. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz 2-3 łyżki syropu, użytego wcześniej jako poncz, i ponownie miksujemy. Uwaga! Ilość syropu dodanego do masy śmietanowej zależy od jej gęstości. Jeśli wyjdzie Wam zbyt rzadka, nie dodawajcie go w ogóle, bo jeszcze bardziej rozrzedzi krem.
7. Połowę kremu wykładamy na biszkopt z nektarynkami i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym (również nasączonym syropem).
8. Z pozostałych podsmażonych nektarynek zdejmujemy skórki (właściwie odchodzą same, więc wystarczy je tylko powyjmować z patelni).
9. Nektarynki dodajemy do kremu i dokładnie miksujemy. W wyniku tej czynności szybko się rozpadną. W ten sposób uzyskujemy dość gładki krem nektarynkowy.
10. Na kremie kładziemy ostatni blat biszkoptowy. Dekorujemy wedle uznania.

Tort nektarynkowy

Górę mojego tortu pokryłam polewą kakaową (z połowy przepisu), jeśli jednak chcecie, możecie ubić śmietanę i pokryć nią wierzch oraz boki tortu.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-nektarynkowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-nektarynkowy
PINTEREST
PINTEREST