Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Tort na Wielkanoc – pomysły na dekorację

Miło jest dawać torty i je dostawać, niezależnie od okazji. Nie zawsze jednak tort musi oznaczać ogromny wypiek, nad którym pracujecie całe popołudnie. Sympatycznym pomysłem jest podarowanie komuś malutkiego tortu – ważne, żeby włożyć weń dużo serca, zamknąć w nim dobre smaki i ładnie udekorować.
Moja dzisiejsza propozycja to małe torty wielkanocne, a konkretnie – odpowiedź na pytanie: jak udekorować tort na Wielkanoc? Oczywiście, wskazówki te możecie także wykorzystać przy ozdabianiu tortów o standardowych rozmiarach.

Do wypieku biszkoptów użyłam małych tortownic o średnicy 12 cm. Aby przygotować jeden mały biszkopt, potrzeba 1/8 składników z przepisu podstawowego, a zatem:
1 jajko
18 g cukru
18 g mąki pszennej tortowej.
Procedura postępowania jest taka sama, jak dla dużego biszkoptu, dlatego odsyłam Was do przepisu, w którym znajdziecie dokładne instrukcje. Czas pieczenia należy jednak zmniejszyć do 15 minut.

Biszkopt o średnicy 12 cm

Upieczony mały biszkopt kroję na dwie warstwy, które przekładam dowolnym kremem. Pokrywam nim również boki i górę tortu.

Małe biszkopty przełożone i pokryte kremem

Dekoracja nr 1 – koszyczek z czekolady

Tort na Wielkanoc – koszyczek z czekolady

Moja pierwsza propozycja wielkanocnej dekoracji to koszyczek z czekolady. Do jego przygotowania potrzebujecie 50 g gorzkiej czekolady (jeśli ozdabiacie większy tort, należy zwiększyć proporcje). Procedura postępowania jest taka sama, jak przy wykonywaniu koronki z czekolady.
1. Obłożony kremem biszkopt mierzymy w obwodzie oraz na wysokość. Pierwszy wymiar to długość prostokąta, który będziemy wycinać z papieru do pieczenia, drugi – szerokość (warto dodać kilka centymetrów na długość).
2. Przygotowujemy rożek z papieru do pieczenia (jeśli nie wiecie, jak go przygotować, zajrzyjcie na YouTube – jest tam sporo filmików instruktażowych).
3. Wlewamy czekoladę do rożka. Przycinamy jego końcówkę, aby uzyskać malutką dziurkę, którą będziemy wyciskać czekoladę.
4. „Malujemy” czekoladą na wyciętym pasku papieru splot koszyczka. Można wcześniej narysować na papierze wzór, który chcecie otrzymać (wtedy pasek odwracamy na drugą stronę – linie i tak są widoczne, a czekolada nie ma kontaktu ze śladem ołówka czy długopisu). Ponieważ jednak najprostszy koszyczek to niedbała kratka (linie pionowe i poziome), nie musicie tego robić.

Splot koszyczka z czekolady

5. Przygotowany wcześniej torcik wyciągamy z lodówki. Powinien być dobrze schłodzony (ja dla pewności wkładam go dodatkowo na trzy minuty do zamrażalnika). Gdy czekolada na papierowym szablonie zaczyna zastygać, przystępujemy do obłożenia tortu. Ważne, aby nie zrobić tego za szybko – przedwczesne postawienie szablonu sprawi, że czekolada zacznie spływać.
6. Papierowym szablonem pokrytym czekoladą owijamy tort, dociskając lekko papier do jego ścianek. Tort musi nim być szczelnie owinięty.

Torcik owinięty papierem z wyrysowanym czekoladą splotem koszyczka

7. Owinięty tort wkładamy na pół godziny do lodówki.
8. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy tort i ściągamy papier.
9. Do środka koszyczka wkładamy np. czekoladowe jajeczka lub inne smakołyki. Przed samym podaniem można ozdobić wnętrze posypką cukrową (jeśli zrobicie to zbyt wcześnie, a użyliście kremu ze śmietaną, cukrowe ozdoby rozpuszczą się).

Dekoracja nr 2 – gniazdko/miseczka z czekolady

Tort na Wielkanoc – gniazdko z czekolady

Aby przygotować miseczkę z czekolady, potrzebujecie odpowiedniego kulistego przedmiotu. Ja używam chochli do zupy, ale jeśli miseczka ma być większa, użyjcie np. salaterki.
1. Chochlę (lub dowolny inny przedmiot) owijamy szczelnie folią aluminiową.
2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (wystarczy ok. 30 g czekolady).
3. Za pomocą rożka z papieru lub łyżką pokrywamy strużkami czekolady owiniętą chochlę.

Chochla pokryta folią aluminiową i czekoladą

4. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (można włożyć na pół godziny do lodówki).
5. Po upływie wskazanego czasu wyciągamy chochlę z lodówki. Najpierw ściągamy z niej folię (z czekoladą). Następnie ostrożnie odczepiamy folię od czekolady. Czekoladowe gniazdko lubi się nieco nadłamywać na brzegach, ale to dobrze – wygląda wtedy bardziej naturalnie.
6. Gniazdko (miseczkę) z czekolady kładziemy na górze tortu. Możemy do środka włożyć cukierki lub inne smakołyki.

Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu. A jak Wy ozdabiacie torty na Wielkanoc? Piszcie w komentarzach :-).

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-na-wielkanoc-pomysly-na-dekoracje/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-na-wielkanoc-pomysly-na-dekoracje
PINTEREST
PINTEREST