Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami

Migdały w całości, w postaci płatków lub zmielone – dają szerokie możliwości zastosowania ich do wypieków czy kremów. Warto również sięgnąć po nie, przygotowując tort, dlatego moja dzisiejsza propozycja to właśnie tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami pozwala przygotować delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku deser. Do jego przygotowania użyłam migdałów tartych, w płatkach i całych połówek, w kremie natomiast znalazła zastosowanie esencja migdałowa. Smak jest jednak wyważony, a tort elegancki – z pewnością nada się na urodziny, rocznice lub inne okazje. Pyszny i łatwy do przygotowania. Od dziś z pewnością nie będziecie mieć wątpliwości, co zrobić z migdałami.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami
Migdały

Jeśli lubicie migdały, polecam Wam również tort z gruszkami i migdałami.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami

Ze składników w podanych niżej proporcjach można przygotować tort o średnicy 24–26 cm.

Przepis na biszkopt migdałowy

Składniki
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki tortowej
80 g tartych migdałów (tarte są lepsze w tym wypadku od mielonych, ponieważ w biszkopcie pozostają po upieczeniu wyraźne migdałowe grudki)

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Na końcu dodajemy migdały i ponownie mieszamy.
6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami biszkopt migdałowy
Biszkopt migdałowy

Biszkopt przecinamy na 3 warstwy, z których dwie dolne nasączamy wodą z dodatkiem kilku kropli esencji migdałowej.

Przepis na krem migdałowy do tortu

Składniki
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
1 łyżka esencji migdałowej*
3 łyżki startych migdałów

* Esencja to nie to samo, co sztuczny aromat spożywczy. Jest to naturalny olejek z migdałów, bardzo stężony, dlatego wystarczy jego niewielka ilość, by wzbogacić smak deseru migdałową nutą. Najlepiej najpierw dać go trochę mniej i spróbować, w razie potrzeby doprawić. Nadmiar esencji migdałowej może dawać nieprzyjemny, drażniący smak.

1. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy esencję migdałową i mascarpone, po czym ponownie miksujemy.
3. Dolny nasączony biszkopt pokrywamy kremem, a następnie posypujemy startymi migdałami.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami krem z migdalami, krem migdałowy
Krem pokryty tartymi migdałami

4. Całość przykrywamy kolejnymi warstwami biszkoptu i kremu, tym razem bez posypywania migdałami. Na górę kładziemy ostatni spód biszkoptowy.
5. Boki i górę tortu pokrywamy resztą kremu.

Dekoracja tortu migdałowego

Na górze tortu ułożyłam połówki migdałów (sparzone i obrane), które pokryłam złotym brokatem spożywczym. Granice pomiędzy poszczególnymi kawałkami wyznaczyłam startymi migdałami.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami
Dekoracja z połówek migdałów pokrytych złotym brokatem spożywczym

Boki tortu obłożyłam płatkami migdałów.

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami
Tort migdałowy

Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami szczerze Wam polecam :-).

Tort migdałowy. Przepis na tort z migdałami
Tort migdałowy w przekroju

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-migdalowy/
PINTEREST
PINTEREST

Jeden Komentarz

  • Izabela

    Witam serdecznie! Zastanawiam się czy tort możnaby przykryć masą cukrową i ozdobić po swojemu. Czy smaki pasowałyby do siebie? I czy kiedy kładzie się masę cukrową, to można użyć tej masy, której Pani użyła, po bokach tortu? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały przepis ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-migdalowy
PINTEREST
PINTEREST