Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort marchewkowy

Kiedy przyroda zapada w sen zimowy, przestaję myśleć o nietypowych smakach, egzotycznych połączeniach czy zaskakujących eksperymentach kulinarnych. Potrzebuję czegoś domowego, aromatycznego, co pasuje do herbaty z miodem, dobrej książki i ciepłego koca. I właśnie wtedy z pomocą przychodzi pyszne ciasto marchewkowe, którym możecie się cieszyć w dwóch wariantach – w wersji tradycyjnej oraz tortowej, jeśli tylko przełożycie je kremem i udekorujecie, choćby w najprostszy sposób. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Tort marchewkowy
Tort marchewkowy

Ciasto marchewkowe
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
3 jajka
25 dag cukru
25 dag mąki tortowej
12,5 dag oleju
25 dag marchewek (ważone bez skórki)
25 dag jabłek (ważone bez skórki)
10 dag tartych orzechów włoskich
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu

1. Jajka ubijamy w całości z cukrem.
2. Dodajemy olej i ponownie mieszamy mikserem.
3. Dodajemy połowę mąki wymieszanej z sodą i cynamonem. Miksujemy.
4. Dodajemy marchewkę i jabłka starte na drobnych oczkach. Miksujemy.
5. Dodajemy resztę mąki i orzechy. Miksujemy.
6. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto marchewkowe przed upieczeniem
Ciasto marchewkowe przed upieczeniem

7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny.

Po wystudzeniu ciasto jest idealne do popołudniowej herbaty. Jeśli jednak macie ochotę, możecie pójść krok dalej.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

8. Wystudzone ciasto kroimy w poziomie na trzy warstwy.
9. Ciasto jest dość wilgotne i nie wymaga ponczowania jak biszkopt. W razie potrzeba można je delikatnie nasączyć, np. syropem uzyskanym podczas kandyzowania marchewki (patrz niżej).

Krem
Ciasto marchewkowe jest aromatyczne, za sprawą cynamonu i orzechów. Dobrze jest połączyć je z kremem neutralnym smakowo – śmietanowym lub maślanym. Ja użyłam mojego ulubionego (bo przygotowuje się go w 5 minut), na bazie bitej śmietany i mascarpone (tym razem w wersji bardziej śmietanowej).

Składniki
25 dag mascarpone
330 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Gotowym kremem przekładamy tort.

Dekoracja
W mojej wersji tort został polany białą czekoladą i udekorowany kandyzowaną marchewką, którą można przygotować w podany poniżej sposób.

Składniki
marchewka
250 ml wody
25 dag cukru
szczypta kardamonu (opcjonalnie)

1. Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw tniemy ją wzdłuż na długie cienkie paski.
2. Wodę zagotowujemy z cukrem. Można dodać szczyptę kardamonu.
3. Do wrzącej wody z cukrem wrzucamy przygotowane paski marchewki i gotujemy je na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
4. Wyjmujemy marchewkę z syropu i rozkładamy na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie marchewka jest jeszcze elastyczna, więc możecie uformować ją wedle uznania. Po wysuszeniu będzie sztywniejsza i łamliwa – wówczas nie będzie się nadawać do przeróbek.

Paski marchewki po wyjęciu z syropu, przed wysuszeniem
Paski marchewki po wyjęciu z syropu, przed wysuszeniem

5. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. W takiej temperaturze suszymy marchewkę ok. 40 minut. Od czasu do czasu uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary wodnej.
6. Wyjmujemy marchewkę. Po przestudzeniu dekorujemy nią tort.

Dekoracja z marchewki karmelizowanej
Dekoracja z marchewki karmelizowanej

Niezależnie od wersji, na którą się zdecydujecie, polecam Wam ten wypiek. Na jesienne wieczory, a może i na święta :-).

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-marchewkowy/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-marchewkowy
PINTEREST
PINTEREST