
Tort marcepanowy. Przepis na tort z marcepanem i wiśniami
Marcepan to połączenie migdałów, cukru i olejku migdałowego. Ta słodka masa nie tylko służy do dekoracji – wiele osób lubi marcepanowe czekoladki, ciasto i inne słodycze. Co jeszcze można zrobić z marcepanu? Tort marcepanowy. Przepis na tort z marcepanem i wiśniami to moja dzisiejsza propozycja. Łączy w sobie słodki marcepan, kwaskowate wiśnie i gorzką czekoladę. Tort jest elegancki, dobry na każdą okazję, a przy tym łatwy do przygotowania w krótkim czasie.
Jeśli lubicie migdały, polecam Wam także klasyczny tort migdałowy.

Tort marcepanowy. Przepis na tort z marcepanem i wiśniami
Z podanych niżej składników można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm.
Składniki
I. Biszkopt
1. Do ciasta
• 8 jajek
• 140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
• 140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)
• opcjonalnie: esencja migdałowa
2. Do nasączenia
• woda + sok z cytryny lub esencja migdałowa
• konfitura wiśniowa
II. Krem z marcepanem
• 200 g marcepanu
• 300 ml śmietanki 36% (kremówki)
• 500 g mascarpone
• fix do śmietany
III. Dekoracja tortu z marcepanem
• ok. 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej temperowanej)
• 3 łyżki płatków migdałowych
Biszkopt do tortu z marcepanem
1. Pieczemy jasny biszkopt według przepisu podstawowego. Aby podkreślić marcepanowy charakter całości, można – opcjonalnie – dodać do biszkoptu ok. pół łyżeczki esencji migdałowej. To naturalny wyciąg z migdałów, lepszy niż tradycyjne sztuczne aromaty do ciast.
2. Gotowy biszkopt należy przekroić na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy wodą z sokiem z cytryny lub wodą z kilkoma kroplami esencji migdałowej.
3. Nasączone blaty smarujemy konfiturą wiśniową (dobrze, aby były w niej całe owoce).
Przepis na krem z marcepanem
1. Kremówkę wlewamy do rondla.
2. Marcepan* kruszymy, wrzucamy do rondla z kremówką i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia.
3. Odstawiamy do wystygnięcia.

4. Chłodną śmietankę marcepanową ubijamy mikserem. Nie ubije się na sztywno, ale dość zagęści. Można się wspomóc fixem do śmietany, wtedy ubija się szybciej.
5. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Krem jest gotowy do użytku.

6. Kremem pokrywamy posmarowany konfiturą wiśniową dolny biszkopt. Na górze kładziemy drugą warstwę biszkoptu i ponawiamy czynność. Całość przykrywamy trzecim biszkoptem.
7. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu.
* Można wykorzystać np. masę marcepanową albo marcepan dostępny w postaci tzw. batonów marcepanowych. Jeśli jest oblany czekoladą, wystarczy ją zeskrobać nożem (dobrze odchodzi).
Dekoracja tortu z marcepanem
Boki tortu można ozdobić płatami gorzkiej czekolady o nieregularnych kształtach. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Najlepiej użyć czekolady temperowanej (pisałam o niej obszerniej TU). Łyżeczką rozprowadzamy czekoladę na papierze do pieczenia, a górę rozmazujemy za pomocą widelca. Dół dekoracji posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów.

Gdy dekorki zastygną, ściągamy je z papieru i przyklejamy do boków tortu pokrytych kremem. Oczywiście, dekoracja zależy wyłącznie od Waszej fantazji. W związku z tym polecam Wam również wpis o tym, czym udekorować boki tortu.

Delikatny w smaku, a jednocześnie wyważony – taki właśnie jest tort marcepanowy. Przepis na tort z marcepanem i wiśniami to jedna z tych receptur, którą po wypróbowaniu na stałe zapiszecie w swoim przepiśniku.
Przepis dostępny w formacie PDF.
Lubisz torty? Zaglądaj na fanpage Klasy tortowej na Facebooku i Instagramie, by nie przegapić kolejnych słodkich przepisów i aktualności.



6 komentarzy
Delektujemy
Mistrzowski tort! Wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej;) Połączenie marcepanu z wiśniami idealne.
Pati
Witam,
Czy można zamiast kroić jeden duży biszkopt, upiec 3 mniejsze?
Klasa tortowa
Teoretycznie można, ale to trudniejsze zadanie upiec cienkie biszkopty, które nie stracą na puszystości.
Ala
Uwielbiamy wszystko z marcepanem.Niestety nie ma zbyt duzo przepisow na masy marcepanowe do ciast-niestety.Pani przepis bedzie jutro wyprobowany(robimy co sobota cos nowego-oprocz tych ulubionych ciast),bo wisnie i banany tez u nas musza po prostu byc.
Dziekuje za przepis-bo”kto szuka ten znajdzie,,
Panda
3 dni temu mój brat Kacper miał urodziny ale dzisiaj była impreza 😀 Miał piękny Tort! Ten jest cudowny! Lubię marcepan ale nie w za dużych ilościach. Znam ludzi, którzy go nie lubią. Pozdrawiam!
Klasa tortowa
Dziękuję za miłe słowa ? Różne są gusta – ważne, żeby znaleźć przepis, który odpowiada naszym. Mam nadzieję, że moja strona zainspiruje Cię do wielu wypieków ?