Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort,  Torty owocowe

Tort malinowy z galaretką. Przepis na tort dla dzieci

Tort na urodziny dziecka to zawsze wyzwanie – musi być smaczny, prosty i kolorowy. Jedną z możliwości jest tort malinowy z galaretką. Przepis na tort dla dzieci, który Wam dziś polecam, został przeze mnie przetestowany z okazji urodzin chrześniaka. Skoro zdał egzamin, mogę go Wam z czystym sumieniem przekazać. Jest to tort z malinami, śmietaną, mascarpone i galaretką. Kilka składników, a efekt naprawdę robi wrażenie, szczególnie na najmłodszych.

Jeśli lubicie maliny, polecam Wam także przepisy na:

tort z malinami, białą czekoladą i wanilią
krem czekoladowy z malinami
tort z malinami i borówkami bez pieczenia
malinową piankę.

Tort malinowy z galaretką. Przepis na tort dla dzieci


Składniki

1. Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)

Do nasączenia:

  • woda + sok z cytryny

2. Krem malinowy i galaretka:

  • ok. 700 ml wody (wrzątku)
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 400 g mrożonych lub świeżych malin
  • 250 ml kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt do tortu malinowego

Biszkopt należy wykonać zgodnie z instrukcją zawartą w przepisie podstawowym na biszkopt. Gotowe ciasto kroimy na trzy warstwy. Wszystkie blaty biszkoptowe nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Przepis na krem malinowy

Zamrożone maliny rozmrażamy, podgrzewając je w garnku. Owoce rozpadną się, ale powinny tworzyć dość gęstą masę. Jeśli soku będzie za dużo, można go częściowo odlać. Odstawiamy do wystygnięcia.
Świeże owoce jedynie myjemy.

Mrożone maliny
  1. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż proszek całkowicie się rozpuści.
  2. Tortownicę o średnicy mniejszej niż ta, w której upieczony został biszkopt (ewentualnie inne płaskie naczynie), wykładamy folią spożywczą.
  3. Ok. połowę galaretki wlewamy do tortownicy/ naczynia z folią i wstawiamy do lodówki (wysokość galaretki w naczyniu powinna wynosić co najmniej centymetr).
  4. Pozostałą część galaretki również odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
  6. Gdy galaretka, której nie wlaliśmy do naczynia wyłożonego folią, zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy śmietanowej i dokładnie miksujemy.

      Tężejącą galaretkę wlewamy do kremu
  7. Ok. 1/3 kremu zostawiamy, aby na końcu poryć nim górę i wierzch tortu.
  8. Do reszty kremu dodajemy maliny i miksujemy. Jeśli krem malinowy wyjdzie zbyt rzadki, należy odstawić go do lodówki na ok. pół godziny.

    Łączenie kremu z owocami
  9. Gotowym kremem pokrywamy dolny biszkopt. Kładziemy na nim kolejny, cienko go smarujemy kremem, a następnie przekładamy na jego środek galaretkę, która stężała w naczyniu z folią. Uzupełniamy krem na bokach i wyrównujemy poziom. Całość przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu.
Galaretkę kładziemy na środku biszkoptu

10. Górę i boki tortu smarujemy kremem bez malin. Dekorujemy dowolnie.

Ja pokryłam boki tortu posypką z opłatka, a na górze – zgodnie z życzeniem solenizanta – umieściłam zielone autko z cukru. Delikatny w smaku i kolorowy – taki jest mój tort malinowy z galaretką. Przepis na tort dla dzieci zasmakuje z pewnością nie tylko najmłodszym.

Tort z malinami i galaretką
Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-malinowy-z-galaretka-przepis-na-tort-dla-dzieci/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-malinowy-z-galaretka-przepis-na-tort-dla-dzieci
PINTEREST
PINTEREST