Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort kokosowo-truskawkowy

Dziś kolejny tort z truskawkami. Przygotowanie go według podanego przepisu jest wbrew pozorom bardzo łatwe, a efekt zaspokoi gusta najwybredniejszych smakoszy. Warstwy mocno truskawkowe przeplatają się tu z intensywnie kokosowymi blatami biszkoptowymi, a pokrywająca wierzch tortu kokosowa pianka daje wrażenie lekkości i stanowi idealne zwieńczenie tej piramidy smaku. Owocowy, orzeźwiający, pyszny! Czy można chcieć więcej?

Tort kokosowo-truskawkowy

Biszkopt kokosowy

Spody do tego tortu przygotowałam, używając mąki kokosowej. Uzyskiwana z miąższu kokosa jest świetnym rozwiązaniem dla osób nieprzyswajających glutenu. Przepis ten możecie zatem wykorzystać niezależnie od całościowej receptury na tort. Samo ciasto smakuje bowiem wybornie i może stanowić przekąskę w ciągu dnia lub idealny dodatek do popołudniowej herbaty.

Składniki (na tort o średnicy 24 cm)
8 jajek
80-90 g mąki kokosowej
140 g cukru

Mąka kokosowa

Jak widzicie, ilość mąki kokosowej jest mniejsza od ilości mąki pszennej dodawanej do biszkoptu w przepisie podstawowym. Mąka kokosowa bardzo chłonie wilgoć i pęcznieje, dlatego jeśli jajka są mniejsze, dodajcie jej 80 g, jeśli zaś większe – 90 g.

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę kokosową i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170–180 stopni C.

Biszkopt kokosowy – surowa masa

7. Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt nie wyrasta wysoki, ale bez problemu przekroicie go na co najmniej dwie warstwy (jeśli trzy, wtedy raczej cienkie).

Biszkopt na mące kokosowej

Masy truskawkowe

Składniki
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
200 g cukru (ilość zależy od upodobań)
100 g kremówki (śmietany 30% lub 36%)

1. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek.
2. Owoce drobno kroimy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.

Truskawki z cukrem

3. Stawiamy na kuchence i podgrzewamy aż do zagotowania (owoce puszczą dużo soku).
4. Po przestygnięciu blendujemy truskawki (najlepiej dla pewności przetrzeć je jeszcze przez sito).
5. Galaretki rozpuszczamy w ok. 250 ml wrzątku. Łączymy z przecierem owocowym.
6. Gdy masa zaczyna być gęsta, połowę wlewamy na umieszczony w tortownicy dolny blat biszkoptowy (dobrze jest na wszelki wypadek wyłożyć tortownicę folią spożywczą). Wkładamy do lodówki.
7. Po ok. 20 minutach kładziemy na galaretkę kolejny biszkopt.
8. Do pozostałego przecieru dodajemy kremówkę i mieszamy. Masę wlewamy na drugi biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Pianka kokosowa

Składniki
5 białek
75 g cukru
150 g wiórek kokosowych

1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
2. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
3. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pianka kokosowa

4. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Gdy pianka od góry się zrumieni, najpewniej jest już gotowa.
5. Po przestudzeniu ostrożnie wyjmujemy piankę z papieru, a gdy jest już chłodna, umieszczamy ją na górze tortu (tj. na warstwie galaretki truskawkowej ze śmietaną).

Choć przepis może Wam się wydać nieco czasochłonny, w praktyce możecie zrównoleglić kilka czynności (np. przygotowanie pianki kokosowej i galaretek). Tort najlepiej smakuje następnego dnia, gdy dobrze stężeje.
To tort, do którego się wraca. Polecam!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kokosowo-truskawkowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kokosowo-truskawkowy
PINTEREST
PINTEREST