Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort kawowy. Przepis na tort z kawą

Jeśli lubicie kawę, polubicie też tort kawowy. Przepis na tort z kawą, który Wam proponuję, nie jest skomplikowany, a z pewnością może zaskoczyć koneserów tego napoju. Kawowy smak tortu można uzyskać na dwa sposoby: piekąc kawowy biszkopt lub decydując się na kawowy krem i dodatki. Dziś stawiam na to drugie rozwiązanie.

Tort kawowy

Jak widzicie na zdjęciu, przełożenie tortu nie jest jednorodne. Dolna warstwa to galaretka kawowa, górna – krem kawowy. Jasny biszkopt upiekłam według przepisu podstawowego. Prezentowane tu fotografie pokazują tort o średnicy 18 cm, jednak podaję poniżej proporcje dla standardowego tortu (co oznacza u mnie średnicę 24 cm).

Tort kawowy. Przepis na tort z kawą

Galaretka kawowa – przepis

Składniki
2–3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 ml wrzątku
50 ml śmietanki do kawy
7 g żelatyny

1. Kawę zalewamy wrzątkiem.
2. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
3. Gdy kawa jest jeszcze ciepła, ale nie jest już gorąca, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
4. Tortownicę o średnicy równej tej, w której pieczemy biszkopt, wykładamy folią spożywczą (mogliście już zobaczyć to w przepisie na piankę z mlekiem skondensowanym).
5. Wlewamy kawę i wstawiamy do lodówki, do stężenia.
6. Gdy kawowa galaretka stężeje, wyciągamy ją w folii z tortownicy. Ściągamy folię.

Galaretka kawowa

Krem kawowy – przepis

Składniki
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
125 ml wrzątku

1. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
3. Dodajemy mascarpone i miksujemy.
4. Dodajemy 5 łyżek zimnej kawy, miksujemy.

Kawa, której użyłam i do galaretki, i do kremu, to kawa smakowa – wybrałam karmelową. Osobiście nie skusiłabym się na taką w wersji do picia, ale w deserach sprawdza się doskonale.

Biszkopty mojego tortu nasączyłam kawą (ale niezbyt mocno). Dolny biszkopt przesmarowałam cieniutką warstwą kremu, na której położyłam galaretkę (jej wierzch również bardzo cienko posmarowałam kremem). Kolejną warstwę biszkoptu pokryłam kremem kawowym, podobnie jak boki i górę tortu.

Tort kawowy

Dekoracja
1.Pokryte kremem boki tortu obłożyłam rurkami waflowymi (u mnie z nadzieniem waniliowym). Przewiązanie tortu wstążką ma tu o tyle znaczenie, że zanim tort okrzepnie w lodówce, konstrukcja z rurkami jest dość niestabilna. Nie obawiajcie się jednak, że po zdjęciu wstążki dekoracja się rozpadnie – nic z tych rzeczy. Po kilku godzinach w lodówce rurki nasiąkną wilgocią z kremu i będą stosunkowo dobrze trzymać się ścianek tortu.
2. Górę tortu posypałam czekoladową posypką cytrynową (dodatkowo starłam ją na tarce, aby uzyskać drobniejsze kawałki).
3. Na środku położyłam kokardę z czekolady, której opis wykonania znajdziecie w osobnym wpisie.
Smacznego!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kawowy/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

  • Jasia

    A ja miałam okazję spróbować tego cuda i … jeżeli myślicie, że nie może lepiej smakować niż wygląda, to się mylicie! Był przepyszny!!! Idealny, wytrawny tort dla koneserów tortowych szaleństw i kawowych napitków 😉 Krótko mówiąc, tort wymiata!

  • Emilia

    Na początek – pytanie. Umyśliłam sobie upiec biszkopt kawowy do mąki dosypując kawy zbożowej (mam wrażenie, że Inka daje ciekawszy, mniej kwaśny niż kawa rozpuszczalna, aromat). Czy miałaś do czynienia z takim przepisem? Ja zaryzykowałabym proporcje 4/5 mąki, 1/5 kawy.

    A przy okazji, chciałabym wyrazić swoją ogromną radość, że blog poświęcony interesującemu mnie tematowi (jestem dyżurną “tortownicą” wśród znajomych i rodziny) jest pisany tak dobrze – zarówno w sensie stylu, jak i dbałości o poprawność językową. To jak polewa czekoladowa na moje serce 😉
    pozdrawiam serdecznie
    Emilia

    • Klasa tortowa

      Piekłam kiedyś biszkopt z cappuccino według jakiegoś internetowego przepisu i się zraziłam. Założyłam, że muszę sama wypracować proporcje, ale jeszcze tego nie zrobiłam ;-). A to wszystko dlatego, że kawa jakby zaparzyła się w cieście (minimalny zakalec, ale do opanowania) – taka natura kaw rozpuszczalnych, że się rozpuszczają, zatem nie można ich w zasadzie wliczać w objętość sypkiego składnika na zasadzie wymiany. W tamtym przepisie była chyba proporcja 2/3 + 1/3. Teraz byłabym mądrzejsza i nie wymieniałabym mąki na kawę, tylko albo dodała kawę bonusowo, albo – co bardziej prawdopodobne – wymieniła, ale minimalnie, jak z kakao – 2-3 łyżki. To refleksja, nie mam pewności. Słowem: Twoje proporcje bym jeszcze złagodziła. Ale to taka moja asekurancka postawa. Z drugiej strony, do odważnych świat należy ;-). Czekam na wynik eksperymentu – chętnie się czegoś nauczę :-).

      Dziękuję za wszystkie miłe słowa – jestem zawodowo zobligowana do dbałości o polszczyznę, tym bardziej cieszę się, gdy ktoś podziela tę troskę ;-). Pozdrawiam serdecznie :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kawowy
PINTEREST
PINTEREST