Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą

Dziś mam dla Was przepis na elegancki tort, odpowiedni na Boże Narodzenie i inne wyjątkowe okazje. Jeśli lubicie klasyczne smaki, z pewnością przypadnie Wam do gustu tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą łączy w sobie receptury na biszkopt orzechowy oraz krem budyniowy o smaku kawy. Tort jest pyszny, dobrze się kroi i świetnie wygląda.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Tort kawowo-orzechowy

Polecam także przepisy na:
tort kawowy
tort orzechowy.

Orzechy włoskie

Z podanych składników można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą
Przepis na biszkopt orzechowy

Składniki
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki tortowej
100 g tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (ewentualnie laskowych)

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Dodajemy tarte orzechy i ponownie mieszamy.
6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10 Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy na trzy warstwy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.
12. Dwie dolne warstwy ponczujemy kawą.

Przepis na krem budyniowy o smaku kawy
Przepis na krem kawowy

Składniki
2 budynie waniliowe (po 40 g)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej*
800 ml mleka (czyli mniej niż w przepisie na opakowaniu)
3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

200 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru

1. 0,5 l mleka wlewamy do garnka o gładkim dnie i podgrzewamy. Dodajemy cukier i kawę.
2. Do reszty mleka (0,25 l) dodajemy proszek budyniowy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3. Do gotującej się kawy, zaparzonej w mleku, wlewamy rozmieszany proszek budyniowy.
4. Przez cały czas mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia.
5. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Aby na powierzchni budyniu nie zrobił się gruby kożuch, wystarczy szczelnie przykryć naczynie folią spożywczą.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Budyń kawowy

6. Ucieramy masło z cukrem pudrem.
7. Dodajemy porcjami budyń i każdorazowo dokładnie miksujemy lub ucieramy.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Masa kawowa (krem budyniowy o smaku kawowym)

8. Gotowym kremem przekładamy tort. Pokrywamy nim również boki i górę tortu.

*Jeśli nie lubicie kawy rozpuszczalnej, można zaparzyć odpowiednią ilość mielonej w 150 ml wody, jednocześnie pomniejszając o te 150 ml ilość mleka. Zaparzoną kawę należy wlać do podgrzewanego mleka, jeszcze przed dodaniem mieszanki budyniowej.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Dekoracja tortu kawowo-orzechowego

Dekoracja zależy od Waszych upodobań. U mnie skromna – boki wyrównałam, nie obsypując ich niczym. Górę udekorowałam wzorkiem z gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi. Doskonale sprawdzi się tu również polewa kakaowa. Niezależnie od dekoracji, jestem pewna, że zasmakuje Wam mój tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą warto wypróbować choćby po to, by mieć pewność, że można nim świętować każdą okazję.

Tort kawowo-orzechowy. Przepis na tort z orzechami i kawą biszkopt orzechowy budyń kawowy masa kawowa
Przekrój tortu kawowo-orzechowego

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kawowo-orzechowy-przepis-na-tort-z-orzechami-i-kawa/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-kawowo-orzechowy-przepis-na-tort-z-orzechami-i-kawa
PINTEREST
PINTEREST