Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort jabłkowy

Czy szarlotka kojarzy Wam się z jesienią? Bardzo słusznie. Szczęśliwie jednak jabłkami możemy się cieszyć nie tylko w jesienne miesiące (choć pewnie w pozostałe nie są one tak aromatyczne i tak piękne). Jeśli więc w środku zimy poczujecie chęć na ciasto z jabłkami, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i piec. Zanim jednak zdecydujecie się na tradycyjne rozwiązanie, zastanówcie się, czy nie spróbować czegoś innego, czegoś bardziej… tortowego :-).

Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania tortu z jabłkami. O jego szarlotkowym smaku decyduje sposób przełożenia kolejnych warstw biszkoptu (upieczonego według przepisu podstawowego), a właściwie sposoby, bo proponuję dwa.

Tort jabłkowy

Galaretka o smaku szarlotki

Składniki
1 duże jabłko
garść rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
300 ml przegotowanej wody
7 g żelatyny

1. Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na szerokich oczkach.
2. Starte jabłko podsmażamy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy rodzynki i cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żelatynę mieszamy z wodą. Dodajemy do jabłek.
4. Tortownicę (o średnicy takiej samej, co średnica upieczonego biszkoptu) wykładamy folią spożywczą (dla porównania zajrzyj TU).

Galaretka jabłkowa przed stężeniem

5. Masę jabłkową wlewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia.

Galaretka jabłkowa

Budyń z jabłkami

Składniki
1 duże jabłko
1-2 łyżki cukru
450 ml mleka
budyń waniliowy
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

1. Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Starte jabłko podsmażamy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy połowę mleka.
3. W drugiej połowie mleka mieszamy proszek budyniowy.
4. Gdy mleko z jabłkami zaczyna się gotować, dodajemy resztę mleka z budyniem oraz – opcjonalnie – cynamon. Cały czas mieszamy, do zgęstnienia.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.

Łączenie tortu
1. Biszkopt kroimy na 3 części.
2. Dolny spód lekko nasączamy sokiem jabłkowym, bardzo cienko smarujemy budyniem, a następnie kładziemy na nim jabłkową galaretkę.
3. Na galaretce kładziemy kolejny blat biszkoptowy. Ponownie lekko nasączamy go sokiem i smarujemy budyniem, ale tym razem grubo.
4. Na warstwie budyniu kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu.
5. Wierzch i boki smarujemy resztą budyniu (lub bitą śmietaną). Boki obsypujemy tartymi orzechami.
6. Na górze można położyć wysuszone w piekarniku kawałki skórki jabłka (suszone ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni C).

Wysuszona skórka z jabłka

Jeśli chcecie, możecie dwukrotnie przełożyć biszkopt budyniem, rezygnując z warstwy galaretki, choć byłoby szkoda. Możecie też połączyć budyń z masłem i zrobić typowy krem budyniowo-maślany (por. przepis na krem korzenny). W każdej wersji tort z pewnością zaspokoi Wasze szarlotkowe oczekiwania. Smacznego!

Tort jabłkowy

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-jablkowy/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-jablkowy
PINTEREST
PINTEREST