
Tort jabłkowy
Czy szarlotka kojarzy Wam się z jesienią? Bardzo słusznie. Szczęśliwie jednak jabłkami możemy się cieszyć nie tylko w jesienne miesiące (choć pewnie w pozostałe nie są one tak aromatyczne i tak piękne). Jeśli więc w środku zimy poczujecie chęć na ciasto z jabłkami, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i piec. Zanim jednak zdecydujecie się na tradycyjne rozwiązanie, zastanówcie się, czy nie spróbować czegoś innego, czegoś bardziej… tortowego :-).
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania tortu z jabłkami. O jego szarlotkowym smaku decyduje sposób przełożenia kolejnych warstw biszkoptu (upieczonego według przepisu podstawowego), a właściwie sposoby, bo proponuję dwa.

Galaretka o smaku szarlotki
Składniki
1 duże jabłko
garść rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
300 ml przegotowanej wody
7 g żelatyny
1. Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na szerokich oczkach.
2. Starte jabłko podsmażamy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy rodzynki i cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żelatynę mieszamy z wodą. Dodajemy do jabłek.
4. Tortownicę (o średnicy takiej samej, co średnica upieczonego biszkoptu) wykładamy folią spożywczą (dla porównania zajrzyj TU).

5. Masę jabłkową wlewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia.

Budyń z jabłkami
Składniki
1 duże jabłko
1-2 łyżki cukru
450 ml mleka
budyń waniliowy
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
1. Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Starte jabłko podsmażamy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy połowę mleka.
3. W drugiej połowie mleka mieszamy proszek budyniowy.
4. Gdy mleko z jabłkami zaczyna się gotować, dodajemy resztę mleka z budyniem oraz – opcjonalnie – cynamon. Cały czas mieszamy, do zgęstnienia.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.
Łączenie tortu
1. Biszkopt kroimy na 3 części.
2. Dolny spód lekko nasączamy sokiem jabłkowym, bardzo cienko smarujemy budyniem, a następnie kładziemy na nim jabłkową galaretkę.
3. Na galaretce kładziemy kolejny blat biszkoptowy. Ponownie lekko nasączamy go sokiem i smarujemy budyniem, ale tym razem grubo.
4. Na warstwie budyniu kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu.
5. Wierzch i boki smarujemy resztą budyniu (lub bitą śmietaną). Boki obsypujemy tartymi orzechami.
6. Na górze można położyć wysuszone w piekarniku kawałki skórki jabłka (suszone ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni C).

Jeśli chcecie, możecie dwukrotnie przełożyć biszkopt budyniem, rezygnując z warstwy galaretki, choć byłoby szkoda. Możecie też połączyć budyń z masłem i zrobić typowy krem budyniowo-maślany (por. przepis na krem korzenny). W każdej wersji tort z pewnością zaspokoi Wasze szarlotkowe oczekiwania. Smacznego!

Przepis dostępny w formacie PDF.


6 komentarzy
Katarina
Czy ten tort smakuje najlepiej w dniu wykonania, czy może lepszy jest na drugi dzień, kiedy już wszystko się “przegryzie”?
Klasa tortowa
Jak większość tortów – lepiej smakuje następnego dnia ?.
Ania
Piękny torcik i pewnie smakuje bajecznie 🙂
Klasa tortowa
Dziękuję. Smakuje bardzo… szarlotkowo ?.
Nikola
Ale pyszności u Ciebie 🙂
Klasa tortowa
Dziękuję i zachęcam do próbowania ?.