Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort jabłkowy 2

Szarlotka – drugie po serniku nietortowe ciasto, które bardzo lubię. Jej siłą jest prostota. I choć, oczywiście, przepisów na szarlotkę jest bardzo wiele, to najpyszniejsza jest zawsze ta, którą… pamiętamy z dzieciństwa. Domowa, bez udziwnień.
O tym, że jabłko może się doskonale sprawdzić jako składnik tortu, przekonywałam Was już w jednym z poprzednich przepisów. Dziś chciałabym jednak postawić na tort jabłkowy, który w smaku, wyglądzie i nawet w strukturze przypomina domową szarlotkę.

Tort z jabłkami

W pierwszym kroku upiekłam biszkopt według przepisu podstawowego. Jedyną modyfikacją było zastąpienie białego cukru cukrem kokosowym (nadał on całości lekko karmelowy posmak i nieco ciemniejszy kolor). Równie dobrze możecie jednak upiec zwykły, jasny biszkopt, bez straty dla smaku tortu.
Gotowy biszkopt kroimy na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy sokiem jabłkowym lub wodą rozmieszaną z sokiem z cytryny.

Poniżej podaję przepis na masę jabłkową, krem budyniowy oraz kruszonkę. Wszystkie proporcje odnoszą się do tortu o średnicy 24 cm.

Warstwa jabłek
Składniki
ok. 80 dag jabłek (lepiej twardych niż miękkich)
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu (lub np. przyprawy piernikowej)
2 garści rodzynek

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na plasterki (ćwiartkę jabłka na dwie lub trzy cząstki, w zależności od wielkości jabłka).
2. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Zasypujemy cukrem i podsmażamy.
3. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy rodzynki i cynamon.
4. Podgrzewamy, aż owoce będą miękkie, a sok odparuje.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem
Składniki
0,75 l mleka
2 budynie waniliowe (po ok. 40 g)
3 łyżki cukru

200 g masła
3 łyżki cukru pudru

1. Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło.
2. 0,5 l mleka wlewamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy z cukrem.
3. Do pozostałej części mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy.
4. Gdy mleko w garnku zaczyna wrzeć, dolewamy resztę i mieszamy, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje.
5. Przykrywamy folią spożywczą (aby nie zrobił się kożuch; jeśli się zrobi, zdejmujemy go przed przystąpieniem do kolejnych kroków). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
6. Cukier puder miksujemy z miękkim masłem.
7. Dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując.
8. Krem jest gotowy do użytku.

Krem budyniowo-maślany

Kruszonka
Składniki
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
opcjonalnie: 1 łyżka przyprawy korzennej lub kakao

1. Składniki przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami, aż do uzyskania grudek.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsypujemy na nim kruszonkę.

Kruszonka przed pieczeniem

3. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni C na ok. 15 minut. Kruszonkę można od czasu do czasu „przemieszać” drewnianą łopatką.
4. Gotową kruszonkę odstawiamy do wystygnięcia.

Łączenie
1. Na nasączonym dolnym blacie rozkładamy połowę jabłek.

Podpieczone jabłka na biszkopcie

2. Przykrywamy warstwą kremu, na której kładziemy kolejną warstwę biszkoptu.
3. Powtarzamy procedurę.
4. Ostatnią warstwę biszkoptu smarujemy kremem i posypujemy kruszonką.
5. Górę posypujemy cukrem pudrem.

Kruszonka na torcie

Gotowy tort wygląda jak warstwowa szarlotka, czyż nie?

Tort z jabłkami – przekrój

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-jablkowy-2/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-jablkowy-2
PINTEREST
PINTEREST