Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i migdałami

Skoro zbliża się jesień, mam dziś dla Was przepis na tort z gruszkami, wanilią, migdałami, a na dodatek z biszkoptem pachnącym karmelem. To tort idealny na powitanie szkoły i jesieni. Zapewniam jednak, że nada się też na inne okazje. Nie musicie ich nawet szukać – zamiast jesiennego ciasta z tymi owocami po prostu przygotujcie tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i migdałami jest łatwy, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. 

Jeśli szukacie innych jesiennych tortów, polecam Wam przepisy na:

Wybrane składniki tortu gruszkowego

Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i migdałami

Biszkopt do tortu z gruszkami

Biszkopt potrzebny do tortu upiekłam według przepisu podstawowego. Jedyną zmianą, jakiej dokonałam, było zastąpienie cukru białego cukrem kokosowym (przy zachowaniu podanych proporcji). Opinie na jego temat są różne – jedni twierdzą, że jest zdrowym zastępnikiem zwykłego cukru, ponieważ nie dość, że zawiera więcej witamin i składników mineralnych, to jeszcze charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Przeciwnicy dowodzą jednak, że po pierwsze, paradoksalnie należałoby zjeść spore ilości cukru kokosowego, aby czerpać korzyści z jego bogatego składu, po wtóre zaś, indeks glikemiczny być może wcale nie wynosi 35, tylko 54, a cukier kokosowy jest tak samo kaloryczny, jak biały (dla porównania indeks glikemiczny dla białego cukru to 68). Ze swojej strony dodam, że cukier kokosowy nie jest tani (ja zapłaciłam w jednym z minimarketów 9,99 zł za 200 g).

Cukier kokosowy

Po co mi więc ten cukier kokosowy, zapytacie? Dla smaku i koloru – odpowiem. Cukier, jak możecie zobaczyć na zdjęciu powyżej, jest brązowy i taki też kolor nadaje biszkoptowi (pośredni między biszkoptem jasnym a kakaowym). W smaku natomiast jest lekko karmelowy, trochę jak kawa z dodatkiem toffi. Jeśli lubicie takie smaki, z pewnością przypadnie Wam do gustu. A z gruszkami i wanilią komponuje się znakomicie!

Przepis na krem z gruszkami

Składniki
3 gruszki (lepiej twardsze niż miękkie) + 1 gruszka
laska wanilii
2 łyżki cukru (może być również kokosowy)
500 g mascarpone
660 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru

1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i trzy z nich kroimy na plasterki (jedną na razie zostawiamy). Przekładamy je na patelnię lub do rondla z grubym dnem.
2. Laskę wanilii przecinamy, wydobywamy z niej ziarenka. Zarówno ziarenka, jak i pozostałości z laski dodajemy do gruszek.
3. Dosypujemy cukier i podsmażamy. Na początek można dodać trochę wody, aby nie przypalić owoców.

Gruszki podsmażane z wanilią

4. Gdy owoce są już miękkie, zdejmujemy je z kuchenki i zostawiamy do wystygnięcia. Pustą laskę wanilii wyrzucamy.
5. Dwa z trzech blatów biszkoptowych nasączamy (np. sokiem gruszkowym lub wodą z sokiem z cytryny).
6. Na dolnym biszkopcie układamy połowę gruszek.
7. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
8. Pozostałą jedną gruszkę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do kremu. Mieszamy.
9. Gruszki na biszkopcie pokrywamy warstwą kremu, kładziemy kolejny biszkopt i powtarzamy procedurę.
10. Górę i boki tortu pokrywamy resztą kremu.

Dekoracja tortu z gruszkami

Składniki
100 g migdałów w płatkach
1 gruszka
sok z cytryny

1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy są już zarumienione, zdejmujemy je z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia.

Podsmażane migdały

2. Płatkami pokrywamy boki tortu.

Bok tortu gruszkowego

3. Na górze kładziemy cząstki gruszki skropione uprzednio sokiem z cytryny (aby nie ściemniała).

Oczywiście, możecie tort udekorować wedle własnego uznania. W komentarzach czekam na zdjęcia Waszych wypieków :-).

Tort gruszkowy

Wierzę, że przypadnie Wam do gustu mój tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami  i migdałami dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-gruszkowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-gruszkowy
PINTEREST
PINTEREST