przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym

Jesień to w dalszym ciągu dobra pora, by przygotować tort owocowy, na przykład… tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym, który Wam dziś proponuję, łączy kilka wyjątkowych smaków. Są to: pachnące goździkami gruszki, krem z mascarpone i prawdziwą wanilią oraz cynamonowa beza. To bardzo jesienny i aromatyczny tort na każdą okazję. Jest łatwy do przygotowania, mimo że składa się z kilku różnych warstw.

Jeśli lubicie połączenie gruszek i migdałów, polecam Wam ten PRZEPIS.

Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym

W pierwszym kroku należy upiec jasny biszkopt według przepisu podstawowego. Ponieważ będą nam potrzebne tylko dwie, a nie trzy warstwy, zmniejszamy proporcje (5 jajek, 90 g cukru, 90 g mąki tortowej). Po wystudzeniu obydwa blaty nasączamy sokiem gruszkowym lub wodą z dodatkiem aromatu waniliowego.

przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą

Wszystkie podane niżej proporcje odnoszą się do tortu o średnicy ok. 24 cm.

Przepis na bezę z cynamonem

Składniki
białka z 2 jajek
100 g cukru (kryształu, nie pudru)
1 łyżeczka cynamonu

1. Białka ubijamy, powoli wsypując po 1 łyżce cukru.
2. Gdy piana jest błyszcząca i sztywna, oznacza to, że jest już gotowa. Na samym końcu dodajemy cynamon.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 140 stopni C (maks. 150).
4. Blachę (tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
5. Na tej stronie papieru, która będzie dotykać blachy, a nie bezy, odrysowujemy dno tortownicy, w której upieczony został biszkopt. Okrąg ten wyznacza kształt bezy (papier jest na tyle przezroczysty, że okrąg będzie widoczny nawet po właściwym ułożeniu papieru. Chodzi o to, by ślad po długopisie lub ołówku nie dotykał bezy).
6. Najpierw wykładamy część piany, równomiernie wypełniając całą powierzchnię narysowanego koła.
7. Następnie resztę piany wykładamy i za pomocą łyżki nadajemy jej kształt. Ponieważ przygotowywana beza ma być zwieńczeniem tortu, dobrze, aby nie była płaska, lecz nieregularna.

beza cynamonowa przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Beza cynamonowa – surowa

8. Tak uformowaną pianę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 100 minut (1h 40 minut) na poziomie 130–140 stopni C, z termoobiegiem. Jeśli beza zacznie się za bardzo rumienić, kładziemy na nią papier do pieczenia (nie dociskać – luźno położyć).
9. Upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na masę gruszkową do tortu

Składniki
600–700 g dojrzałych gruszek
2 łyżki cukru
2 goździki
1 łyżeczka cynamonu
6 g żelatyny + 2 łyżki wody
100 ml śmietanki 36% (kremówki)
100 g serka mascarpone

1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. Gruszki myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę.
3. Pokrojone owoce przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i cynamon. Podsmażamy, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Jeśli gruszki są twarde, można dodać do nich trochę wody, która i tak wyparuje, a przyspieszy proces rozpadu gruszek.

przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Smażone gruszki

4. Zdejmujemy gruszki z ognia i dodajemy żelatynę, a następnie mieszamy, aż się rozpuści.
5. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Do gruszek dodajemy masę śmietanową.
7. Krem z gruszkami wykładamy na dolny biszkopt i przykrywamy górnym. Dla ułatwienia można całość włożyć do formy, w której biszkopt został upieczony, i wyciągnąć, gdy masa stężeje.

Przepis na krem waniliowy do tortu

Składniki
1 laska wanilii
200 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone

1. Kremówkę wlewamy do rondelka.
2. Laskę wanilii należy rozkroić. Wyjmujemy nożem ziarenka, a następnie i ziarenka, i pozostałości laski wrzucamy do śmietany.

przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Śmietana z wanilią

3. Śmietanę z wanilią zagotowujemy. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Gdy śmietana jest zimna, wyjmujemy z niej pozostałości laski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przegotowana kremówka ubija się nieco gorzej, więc można wesprzeć się np. fixem.
5. Na koniec dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Krem wykładamy na górny biszkopt.

przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Krem waniliowy

7. Na kremie kładziemy bezę.

Jeśli lubicie gruszki, to z pewnością zasmakuje Wam mój tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym stanowi świetne zwieńczenie serii letnich tortów owocowych – tym bardziej polecam.

przepis na Tort gruszkowy z kremem waniliowym i bezą ciasto z gruszkami
Przekrój tortu gruszkowego

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-gruszkowy-przepis-na-tort-z-gruszkami-i-kremem-waniliowym/
PINTEREST
PINTEREST

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-gruszkowy-przepis-na-tort-z-gruszkami-i-kremem-waniliowym
PINTEREST
PINTEREST