
Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym
Jesień to w dalszym ciągu dobra pora, by przygotować tort owocowy, na przykład… tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym, który Wam dziś proponuję, łączy kilka wyjątkowych smaków. Są to: pachnące goździkami gruszki, krem z mascarpone i prawdziwą wanilią oraz cynamonowa beza. To bardzo jesienny i aromatyczny tort na każdą okazję. Jest łatwy do przygotowania, mimo że składa się z kilku różnych warstw.
Jeśli lubicie połączenie gruszek i migdałów, polecam Wam ten PRZEPIS.
Tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym
W pierwszym kroku należy upiec jasny biszkopt według przepisu podstawowego. Ponieważ będą nam potrzebne tylko dwie, a nie trzy warstwy, zmniejszamy proporcje (5 jajek, 90 g cukru, 90 g mąki tortowej). Po wystudzeniu obydwa blaty nasączamy sokiem gruszkowym lub wodą z dodatkiem aromatu waniliowego.

Wszystkie podane niżej proporcje odnoszą się do tortu o średnicy ok. 24 cm.
Przepis na bezę z cynamonem
Składniki
białka z 2 jajek
100 g cukru (kryształu, nie pudru)
1 łyżeczka cynamonu
1. Białka ubijamy, powoli wsypując po 1 łyżce cukru.
2. Gdy piana jest błyszcząca i sztywna, oznacza to, że jest już gotowa. Na samym końcu dodajemy cynamon.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 140 stopni C (maks. 150).
4. Blachę (tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
5. Na tej stronie papieru, która będzie dotykać blachy, a nie bezy, odrysowujemy dno tortownicy, w której upieczony został biszkopt. Okrąg ten wyznacza kształt bezy (papier jest na tyle przezroczysty, że okrąg będzie widoczny nawet po właściwym ułożeniu papieru. Chodzi o to, by ślad po długopisie lub ołówku nie dotykał bezy).
6. Najpierw wykładamy część piany, równomiernie wypełniając całą powierzchnię narysowanego koła.
7. Następnie resztę piany wykładamy i za pomocą łyżki nadajemy jej kształt. Ponieważ przygotowywana beza ma być zwieńczeniem tortu, dobrze, aby nie była płaska, lecz nieregularna.

8. Tak uformowaną pianę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 100 minut (1h 40 minut) na poziomie 130–140 stopni C, z termoobiegiem. Jeśli beza zacznie się za bardzo rumienić, kładziemy na nią papier do pieczenia (nie dociskać – luźno położyć).
9. Upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na masę gruszkową do tortu
Składniki
600–700 g dojrzałych gruszek
2 łyżki cukru
2 goździki
1 łyżeczka cynamonu
6 g żelatyny + 2 łyżki wody
100 ml śmietanki 36% (kremówki)
100 g serka mascarpone
1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. Gruszki myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę.
3. Pokrojone owoce przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i cynamon. Podsmażamy, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Jeśli gruszki są twarde, można dodać do nich trochę wody, która i tak wyparuje, a przyspieszy proces rozpadu gruszek.

4. Zdejmujemy gruszki z ognia i dodajemy żelatynę, a następnie mieszamy, aż się rozpuści.
5. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Do gruszek dodajemy masę śmietanową.
7. Krem z gruszkami wykładamy na dolny biszkopt i przykrywamy górnym. Dla ułatwienia można całość włożyć do formy, w której biszkopt został upieczony, i wyciągnąć, gdy masa stężeje.
Przepis na krem waniliowy do tortu
Składniki
1 laska wanilii
200 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
1. Kremówkę wlewamy do rondelka.
2. Laskę wanilii należy rozkroić. Wyjmujemy nożem ziarenka, a następnie i ziarenka, i pozostałości laski wrzucamy do śmietany.

3. Śmietanę z wanilią zagotowujemy. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Gdy śmietana jest zimna, wyjmujemy z niej pozostałości laski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przegotowana kremówka ubija się nieco gorzej, więc można wesprzeć się np. fixem.
5. Na koniec dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Krem wykładamy na górny biszkopt.

7. Na kremie kładziemy bezę.
Jeśli lubicie gruszki, to z pewnością zasmakuje Wam mój tort gruszkowy. Przepis na tort z gruszkami i kremem waniliowym stanowi świetne zwieńczenie serii letnich tortów owocowych – tym bardziej polecam.

Przepis dostępny w formacie PDF.


4 komentarze
Marta Wójcicka
Pani Karolino, bardzo podoba mi się Pani blog i przepisy. Będę piec, co tylko Pani zaproponuje. Zacznę od tego tortu gruszkowego. Ślinka cieknie mi już przy czytaniu przepisu ? Pozdrawiam serdecznie ?
Klasa tortowa
Jakże mi miło czytać takie słowa ? Bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydadzą – kawałek tortu do kawy to zawsze dobry pomysł. Również serdecznie pozdrawiam ?
Paulina Garnicka
Tort wygląda genialnie! Uwielbiam połączenie takich smaków, a i w zanadrzu mam trochę gruszek, więc myślę, że przepis dodany do zakładek szybko wyląduje na naszym stole 🙂 Pozdrawiam!
Klasa tortowa
Cieszę się, że przepis się przyda ?Dziękuję za miły komentarz i również pozdrawiam ?