
Tort czekoladowy
W pracy i w życiu jestem zwolenniczką koncepcji, że ważniejsza jest jakość niż ilość. Do tortów mam podobny stosunek: czasem wystarczy użyć tylko kilku składników, by uzyskać wyjatkowy efekt. Torty o złożonym wnętrzu są również interesujące, ale bywa, że ich smak nie jest dobrze zrównoważony, co zmniejsza przyjemność płynącą z jedzenia.
Moja dzisiejsza propozycja to tort czekoladowy – łatwy do wykonania, nieźle prezentujący się, przede wszystkim zaś bardzo smaczny. Dodatek dżemu wiśniowego doskonale komponuje się ze smakiem kakaowo-czekoladowym całości. Tort nie jest zbyt słodki, ale jeśli to Wam przeszkadza, zawsze możecie zwiększyć ilość cukru w biszkopcie lub kremie.
Biszkopt
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g gorzkiego kakao
sok z cytryny – do nasączenia
dżem wiśniowy
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy na 3 spody dopiero po całkowitym wystudzeniu.
11. Dwa dolne spody ponczujemy sokiem cytryny rozcieńczonym przegotowaną wodą, a następnie smarujemy dżemem wiśniowym (u mnie – domowej roboty).

Krem
Składniki
400 ml śmietany 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
3 łyżki gorzkiego kakao
1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Na koniec dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Łączenie
1. Na posmarowanym dżemem dolnym spodzie biszkoptowym rozprowadzamy warstwę kremu, a następnie – opcjonalnie – posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady.

2. Kładziemy kolejny spód biszkoptowy i postępujemy podobnie.
3. Na górze układamy ostatni blat biszkoptu
4. Boki i wierzch tortu pokrywamy resztą kremu i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny (tort musi się schłodzić).
Dekoracja
Składniki
200 g gorzkiej czekolady
czereśnie koktajlowe
listki z opłatka pokryte złotym brokatem spożywczym
1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (jeśli nie pamiętacie zasad, zajrzyjcie TU).
2. Tort wyjmujemy z lodówki i ustawiamy na podstawce (by czekolada mogła swobodnie zeń spływać).
3. Polewamy go czekoladą.
4. Zanim czekolada stężeje (a dzieje się to szybko), dekorujemy tort czereśniami koktajlowymi i listkami z opłatka.

Oczywiście, dekoracja tortu zawsze zależy od Waszej fantazji i upodobań. Nie wiem więc, jak finalnie zaprezentują sie Wasze torty, ale jestem pewna, że będą pyszne.
Przepis dostępny w formacie PDF.


2 komentarze
Kasia
Witam.
Chce zrobić ten torcik na urodziny córy mam pytanie czy mogę zrobic na górę glazure lustrzaną na ten krem ?
Klasa tortowa
Tak, krem nada się pod glazurę, ale tort pokryty nim musi być bardzo dobrze schłodzony przed polaniem. Powodzenia ?