Klasa tortowa/ Kwiecień 24, 2018/ Najnowsze wpisy, Torty owocowe

Kiedy przychodzą ciepłe dni, kuszą nas orzeźwiające słodycze. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, mam dla Was przepis na tort czekoladowy z mango. Jest to tort czekoladowo-owocowy, w którego wnętrzu kryją się dwie różne masy: jasny krem z mascarpone oraz krem czekoladowy z mascarpone i kakao. A oba z dodatkiem pysznego musu z mango! Wizualnie radości i słońca dodaje soczyście żółta galaretka z mango, która wieńczy całość. Wbrew pozorom jest to przepis na tort prosty do przygotowania, który nada się na każdą okazję – to idealna odpowiedź na pytanie: co upiec na urodziny lub na przyjęcie komunijne. Trudno mu bowiem coś zarzucić – to nie tylko kolorowy, wielowarstwowy, ale przede wszystkim lekki i pyszny tort owocowy. A jeśli interesują Was inne wersje tortu z mango, zachęcam do kliknięcia TU.

Tort czekoladowy z mango, mascarpone i kakao

W pierwszym kroku należy upiec biszkopt kakaowy według przepisu podstawowego. Po wystygnięciu kroimy go na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy np. sokiem pomarańczowym lub wodą z dodatkiem cytryny.

Przepis na tort czekoladowy z mango

Składniki
(podane proporcje odnoszą się do dużego tortu, o średnicy 24–26 cm)
3 dojrzałe owoce mango (łącznie około 1 kg)
200 ml wody
15 g żelatyny w proszku
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
2 łyżeczki gorzkiego kakao

1. Mango myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek. Miąższ owocu umieszczamy w naczyniu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji owocowego musu. Powinniśmy otrzymać ok. 700 ml przecieru.

Blendowanie mango

2. Wodę zagotowujemy, schładzamy do temperatury ok. 60 stopni C, a następnie rozpuszczamy w niej żelatynę (można też użyć wody mineralnej – wtedy wystarczy ją tylko lekko podgrzać).
3. Gdy żelatyna jest już całkowicie rozpuszczona, wlewamy wodę do przecieru z mango. Odstawiamy w zimne miejsce. To najbardziej czasochłonny odcinek w pracy nad tortem – warto więc wykonać te czynności odpowiednio wcześniej.

Mus z mango (po dodaniu wody z żelatyną)

4. Gdy galaretka z mango zaczyna robić się gęsta, przystępujemy do dalszych kroków.
5. Nienaponczowaną, przewidzianą jako górna warstwę biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy. Wlewamy na nią 3/4 tężejącej galaretki z mango.
6. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
7. Dodajemy mascarpone, pozostałą 1/4 tężejącej galaretki z mango i ponownie miksujemy.

Łączenie kremu z mango

8. Dzielimy masę na pół. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie miksujemy.

Krem z mango jest jasny, ma tylko żółtawy odcień

9. Dolny spód biszkoptowy pokrywamy ciemną masą. Kładziemy na niej kolejną warstwę biszkoptu i smarujemy jasnym kremem. Wyrównujemy.
10. Gdy galaretka z mango całkowicie stężeje na górnym biszkopcie, wyciągamy go z tortownicy i kładziemy na górze tortu.

Przekrój – tort czekoladowy z mango

Uwagi dodatkowe

1. Jeśli uzyskane kremy są zbyt luźne, warto włożyć je na chwilę do lodówki – obecna w nich galaretka usztywni masę.
2. Jeśli krem kakaowy wydaje się za mało słodki, można dosypać do niego łyżkę cukru pudru (lub wedle uznania).
3. Ja nie słodzę galaretki z mango, ponieważ owoce są moim zdaniem wystarczająco słodkie. Miłośnicy słodyczy mogą jednak dodać jej również tu.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-czekoladowy-z-mango/
PINTEREST
PINTEREST

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.