
Tort cherry. Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy
W lutym wiele osób interesuje przepis na tort walentynkowy. Wychodząc naprzeciw tej potrzebie, proponuję Wam aromatyczny i przyciągający smakiem tort dla dorosłych z alkoholem. Bez obaw, składnik ten jest tylko dodatkiem. Czekolada, wiśnie i likier wiśniowy tworzą wspaniały tort cherry. Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy przyda się na każdą okazję. Można go przygotować, używając pojedynczych składników lub wykorzystując czekoladki wiśniowe z likierem. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Jeśli interesują Was inne przepisy na torty z czekoladą lub wiśniami, proponuję Wam przepisy na:

Tort cherry. Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy
Składniki
Z podanych składników można przygotować tort o średnicy ok. 24 cm.
I. Biszkopt
8 jajek
140 g cukru
120 g mąki tortowej
20 g gorzkiego kakao
II. Krem czekoladowo-wiśniowy
Wersja z czekoladkami:
250 g czekoladek z likierem wiśniowym i wiśniami
6 g żelatyny + 2 łyżki wody do napęcznienia
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
Wersja z odrębnymi składnikami:
100 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru wiśniowego
100 g wiśni (mogą być wcześniej nasączone alkoholem)
6 g żelatyny + 2 łyżki wody do napęcznienia
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
W pierwszym kroku należy upiec biszkopt kakaowy według przepisu podstawowego. Gotowy biszkopt kroimy na trzy warstwy, a dwie dolne nasączamy sokiem lub likierem wiśniowym.
Przepis na krem czekoladowy z wiśniami
1. Żelatynę zalewamy wodą i dostawiamy do napęcznienia.
2. Czekoladki topimy w kąpieli wodnej. W wersji z odrębnymi składnikami, topimy samą czekoladę, po czym dodajemy do niej likier i wiśnie.

3. Gdy czekolada lekko przestygnie, ale jest jeszcze ciepła, dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
4. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
5. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Na koniec wlewamy czekoladę z wiśniami i likierem, po czym ponownie miksujemy.

7. Krem jest gotowy do użycia. Przekładamy nim kolejne warstwy biszkoptu, a następnie resztą pokrywamy boki i wierzch tortu.
Dekoracja tortu zależy od Waszych upodobań – sposoby na dekorację boków tortu znajdziecie TU. Ja pokryłam całość polewą kakaową, a na górze umieściłam dekoracje z czekolady temperowanej.
Tort czekoladowy z wiśniami i likierową nutką z pewnością może stanowić miłe dopełnienie walentynkowego wieczoru. I pamiętajcie – przez żołądek do serca 😉

Lubisz torty? Zaglądaj na fanpage Klasy tortowej na Facebooku i Instagramie, by nie przegapić kolejnych słodkich przepisów i aktualności.



2 komentarze
Donka
Jej, wygląda przecudownie!!! Ja do tej pory zawsze szłam na łatwiznę, po prostu klikałam zamów tort online i już ? ale ten wygląda tak kusząco, że może w końcu odważę się upiec coś sama. ? Pozdrawiam i dziękuję za inspirację ?
Klasa tortowa
Trzymam kciuki, na pewno się uda ?