Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy to kolejny klasyk, który jest odpowiednim wyborem na każdą okazję. Śmiało jednak możecie go przygotować również bez szczególnego powodu, na przykład jako deser na niedzielę – gwarantuję, że swoim smakiem zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest łatwy do zrobienia, a potrzebne składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Do jego atutów należą nie tylko walory smakowe (tort jest delikatny, świeży, orzeźwiający), ale i wygląd – to wypiek wiosenny, a może nawet i letni, bardzo słoneczny, który z pewnością wywoła uśmiech nawet w pochmurny dzień.

Tort brzoskwiniowy

Dzień przed zrobieniem tortu należy upiec biszkopt według przepisu podstawowego.

Składniki według podanych niżej proporcji odnoszą się do tortu o średnicy 24 cm.

Składniki
2 puszki brzoskwiń w syropie (duże, tj. 800–850 g)
2 galaretki krystaliczne o smaku np. cytrynowym
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone

1. Biszkopt kroimy na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy syropem z brzoskwiń.
2. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale zalewamy je nieco mniejszą ilością wody (tj. zamiast 1000 ml na dwie galaretki potrzebne jest ok. 700–750 ml). Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Brzoskwinie z jednej puszki kroimy na plasterki.
4. Górny blat biszkoptowy wkładamy na powrót do tortownicy, wyłożonej uprzednio folią spożywczą (opcjonalnie). Układamy na nim plasterki brzoskwiń, a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
5. Połowę brzoskwiń z drugiej puszki kroimy na kawałki, a połowę blendujemy na przecier.
6. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Krem dzielimy na dwie części.
7. Dolny blat biszkoptowy pokrywamy połową kremu, a następnie układamy na nim kawałki brzoskwiń. Dociskamy je lekko ręką, aby weszły w krem. Całość przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym.

Dolna warstwa tortu brzoskwiniowego

8. Drugą połowę kremu mieszamy ze zblendowanymi brzoskwiniami. Gotową masą pokrywamy drugi blat biszkoptowy.

Druga warstwa – krem ze zblendowanymi brzoskwiniami

9. Gdy galaretka na górnym biszkopcie całkowicie stężeje, wyciągamy go z formy i kładziemy na górze tortu.

Dzięki galaretce krystalicznej owoce są ładnie widoczne i pięknie się prezentują. Jeśli jednak nie macie takiej, możecie użyć „zwykłej”, np. brzoskwiniowej.

Góra tortu – galaretka krystaliczna z brzoskwiniami

Boków tortu nie trzeba pokrywać kremem, ale jeśli macie ochotę, możecie to zrobić którymkolwiek z kremów (pierwszy jest sztywniejszy, więc nadaje się nieco bardziej).

Bok tortu

Tort wychodzi dość wysoki i okazale się prezentuje. Z pewnością będzie ozdobą każdego stołu, także świątecznego. A jeśli szukacie świątecznych inspiracji, zapraszam także po krem z mango.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-brzoskwiniowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-brzoskwiniowy
PINTEREST
PINTEREST