Klasa tortowa/ Czerwiec 10, 2018/ Najnowsze wpisy, Przepisy na cały tort, Torty owocowe

Tort bezowy z mascarpone i owocami, znany jako beza z owocami, tort Pavlova lub beza Pavlova, zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej, dla której przygotowano ten lekki, owocowy deser. Przepis na tort bezowy – łatwy, nawet dla początkujących – przyda się wszystkim, którzy zastanawiają się, jaki tort upiec latem. Swoją popularność przysmak ten zawdzięcza bowiem połączeniu kilku letnich smaków. Są to: słodka beza, mascarpone, bita śmietana i świeże owoce (popularny jest tort bezowy z truskawkami, malinami czy wiśniami). Pavlova to dobry wybór na urodziny, na chrzest, na roczek czy nawet na wesele. A jeżeli pytacie, ile kalorii ma tort bezowy, odpowiem, że wystarczająco dużo, by dobrze się poczuć.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną

Jeśli chcecie upiec tradycyjny tort na biszkopcie, w którym wykorzystacie różne owoce, polecam Wam przepis na tort z owocami lata. Jeśli natomiast lubicie bezy w małym rozmiarze – małe torciki bezowe z owocami.

Przepis na tort bezowy (Przepis na tort Pavlova)

Przepis na bezę

Składniki
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków (ale nie cukru pudru)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Podane proporcje odnoszą się do tortu bezowego o średnicy ok. 24 cm, ale możecie swobodnie zmniejszać bądź zwiększać ich ilość – ważne, żeby zapamiętać, że na jedno białko przypada 50 g cukru.

1. Białka oddzielamy od żółtek (żółtek w tym przepisie nie wykorzystamy).
2. Białka ubijamy, powoli wsypując po 1 łyżce cukru.
3. Pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gdy piana jest błyszcząca i sztywna, oznacza to, że jest już gotowa.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 140 stopni C (maks. 150).
5. Blachę (tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
6. Na tej stronie papieru, która będzie dotykać blachy, a nie bezy, odrysowujemy dno tortownicy. Okrąg ten wyznacza kształt bezy (papier jest na tyle przezroczysty, że okrąg będzie widoczny nawet po właściwym ułożeniu papieru. Chodzi o to, by ślad po długopisie lub ołówku nie dotykał bezy).
7. Najpierw wykładamy część piany, równomiernie wypełniając całą powierzchnię narysowanego koła.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Pierwszy etap nakładania bezy

8. Następnie resztę piany wykładamy w ten sposób, aby w środku pozostawić zagłębienie. Boki wyrównujemy łyżką, prowadząc ją od dołu do góry.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Uformowana surowa beza

9. Tak uformowaną pianę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 100 minut (1h 40 minut) w temperaturze 130–140 stopni C, z termoobiegiem. Jeśli beza zacznie się za bardzo rumienić, kładziemy na nią papier do pieczenia (nie dociskać – luźno położyć).
10. Upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Wysuszona beza

Przepis na krem do bezy

Składniki
250 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
opcjonalnie: skórka starta z połowy cytryny

1. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Na koniec można dodać skórkę z cytryny i wymieszać.

Tort bezowy – łączenie bezy z kremem i dekoracja

1. Wystudzoną bezę kładziemy na paterze.
2. Do zagłębienia w bezie przekładamy krem. Pokrywamy nim również wierzchołki brzegów.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Nakładanie kremu do środka bezy

3. Dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami. Podajemy od razu, choć bezę można również przechowywać w lodówce.

Tort bezowy z owocami, mascarpone i bitą śmietaną, tort pavlova, beza pavlova, beza z owocami

Tort bezowy – dekoracja ze świeżych owoców

Tort Pavlova najlepiej komponuje się z kwaskowatymi owocami, których smak równoważy słodycz bezy. Ich dobór zależy jednak wyłącznie od Waszych upodobań.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/tort-bezowy-tort-pavlova/
PINTEREST
PINTEREST

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.