Najnowsze wpisy,  Przepisy na cały tort,  Torty owocowe

Torciki bezowe z owocami

Bezy jako bezy nigdy nie uznawałam za rarytas – słodka, krucha, nijaka. Do czasu, kiedy poznałam tort Pavlova – delikatny deser, w którym warstwy bezy przekładane są kremem śmietanowym i świeżymi owocami. Lekki, letni, elegancki przysmak, którego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Kłopoty może sprawić jedynie jego pokrojenie na zgrabne i ładne kawałki, a także… zatrzymanie się właśnie na jednym kawałku. Moja dzisiejsza propozycja eliminuje pierwszy problem – minitorciki bezowe mogą być przygotowane w takim rozmiarze, by stanowić pojedynczą porcję. Drugi kłopot pozostaje niezmienny – torciki są równie wciągające, co kawałki dużego tortu Pavlova.

Torcik bezowy

Z podanych proporcji przygotowałam dwa torciki (w każdym z nich znalazły się trzy warstwy bezy). Jak widzicie na zdjęciu, ciastko zajmuje prawie cały talerzyk deserowy, jest więc i tak dość spore. Jeśli zdecydujecie się na bezy o mniejszej średnicy, z pewnością dacie radę przygotować trzy torciki.

Bezy
Składniki
2 białka (jajka L)
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru, w dalszym ciągu miksując.
3. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piana finalnie powinna być gęsta i błyszcząca, a co najważniejsze – sztywna.

Odpowiedź na pytanie: czy piana jest sztywna?

4. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka równej wielkości (ja posłużyłam się szklanką). Odwracamy papier tak, by ślad długopisu/ ołówka znalazł się pod spodem (przebija na drugą stronę, więc bez problemu widać okręgi).
5. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ją na papierze, kierując się od linii zewnętrznej (czyli po narysowanym okręgu) do środka. Bezy powinny być w pewnym odstępie, ponieważ jeszcze trochę urosną podczas suszenia.

Surowa beza
Blaszka z surowymi bezami

6. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
7. Blaszkę z bezami wkładamy do piekarnika i czekamy, aż temperatura spadnie do 130 stopni C. Wówczas już podtrzymujemy ją na tym poziomie, susząc bezy przez ok. 50 minut (max. godzinę).

Bezy w piekarniku

8. Aby przekładać bezy kremem, muszą być całkowicie wystudzone.

Krem
Składniki
50 ml śmietanki 36% (kremówki)
250 g mascarpone
łyżka soku z cytryny
skórka starta z połowy cytryny
opcjonalnie ziarenka z połowy laski wanilii

dowolne letnie owoce

1. Kremówkę ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Na koniec dołączamy sok i skórkę z cytryny oraz wanilię.
4. Bezę smarujemy kremem i kładziemy na nim owoce.

Beza z kremem i owocami

5.Przykrywamy kolejną warstwą i postępujemy podobnie. Na górze układamy tylko owoce.

Połączenie słodkiej bezy, kwaskowatego kremu i soczystych owoców z pewnością przypadnie Wam do gustu. Udanego bezowania!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/torciki-bezowe-z-owocami/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/torciki-bezowe-z-owocami
PINTEREST
PINTEREST