Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

“Sztuka dekoracji cukierniczej” – recenzja książki

Sztuka dekoracji cukierniczej – autoryzowany przekład z wydania w języku angielskim, zatytułowanego The Art of Sugarcraft i opublikowanego przez B. Dutton Publishing Limited, 2014 (Copyright wydania polskiego – APN Promise S.A., 2015). Książka ta została wydana pod egidą Międzynarodowej Szkoły Squires Kitchen, działającej w angielskiej miejscowości Surrey od 1987 roku. To niezwykłe miejsce o światowej renomie przyciąga miłośników sztuki cukierniczej z wielu krajów. Nic dziwnego – to właśnie tu mistrzowie cukiernictwa przekazują swoją wiedzę i umiejętności kolejnym kursantom, zróżnicowanym ze względu na stopień zaawansowania oraz preferowany kierunek rozwoju (więcej o Squires Kitchen i jej ofercie znajdziecie na stronie internetowej).

Sztuka dekoracji cukierniczej - okładka
Sztuka dekoracji cukierniczej – okładka

Pozycja, która stanowi przedmiot moich dzisiejszych refleksji, nie jest zwykłą książką o dekorowaniu wypieków – to prawdziwa księga, zarówno ze względu na gabaryty (29×23,5×4 cm, ponad 2,8 kg!), jak i zawartość merytoryczną. Dwadzieścioro mistrzów cukiernictwa, związanych zawodowo ze Squires Kitchen, zaprezentowało na 520 stronach szereg instruktaży, zgrupowanych tematycznie w sześciu nienumerowanych dużych rozdziałach: Pieczenie i cukiernictwo, Czekolada, Podstawy sztuki cukierniczej i dekoracji, Dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych, Projekty mistrzów oraz Ciasta i torty na zamówienie. Taka kompozycja jest bardzo komfortowa dla czytelnika – każdy następny rozdział odznacza się bowiem wyższym stopniem zaawansowania przedkładanych treści, co sprzyja nie tylko lekturze, ale i rozwijaniu własnych umiejętności w oparciu o kolejne tutoriale.

Pierwszy rozdział – Pieczenie i cukiernictwo – został stworzony z myślą o osobach zaczynających swoją przygodę z kuchnią. Czytelnik znajdzie tu między innymi zdjęcia prezentujące podstawowe produkty i sprzęty potrzebne podczas pieczenia, bazowe przepisy na ciasta (np. na keks królewski, biszkopt Królowej Wiktorii, murzynka), kremy, konfitury, wypieki bezglutenowe i bezmleczne, makaroniki i wiele innych. Kolejne kroki ujęte są w punktach, a całość okraszona została dużą liczbą zdjęć. To zresztą wyróżnik i atut całej tej książki – nie ma w niej strony, na której brakowałoby fotografii. To bardzo ważne w poradnikach z zakresu cukiernictwa – zwykły opis werbalny nie zawsze pozwala właściwie ocenić stan oraz jakość wypieków lub dekoracji, zdjęcia zaś nie pozostawiają złudzeń. Co istotne, poza wykazem składników i instruktażem wykonania, każdy przepis zawiera informację o przyborach potrzebnych do przygotowania danego wypieku czy dodatku. Nie brak tu także wyróżnionych graficznie wskazówek, porad praktycznych (np. jak wyparzyć słoik), tabel zawierających przeliczniki składników ze względu na wielkość formy czy w końcu informacji stricte teoretycznych, np. o różnicach między alergią a nietolerancją pokarmową. Rozdział Pieczenie i cukiernictwo, liczący blisko 100 stron, można by uczynić odrębnym poradnikiem skierowanym do amatorów.

W krótkim rozdziale zatytułowanym Czekolada czytelnik poznaje techniki temperowania czekolady, wykonywania całych tabliczek, tworzenia trufli czekoladowych oraz różnych dekoracji. Jak zwykle opisom towarzyszy galeria niezwykle kuszących zdjęć, przez które można nabrać mylnego wrażenia, że przygotowanie poszczególnych elementów dekoracyjnych jest bardzo proste.

Kolejne trzy rozdziały (Podstawy sztuki cukierniczej i dekoracji, Dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych oraz Projekty mistrzów) to prawdziwy raj dla dekoratorów. Zróżnicowane zostały ze względu na stopień zaawansowania, przy czym pierwszy z nich jest najobszerniejszy. Czytelnik znajdzie tu zarówno wskazówki dotyczące samej techniki dekorowania (np. lukrem plastycznym, królewskim, dragantem czy malowania tortów), jak i instruktaże opisujące krok po kroku sposób wykonania konkretnych elementów zdobniczych, np. kwiatów, figurek, koronek. Wielokrotnie pojawiają się też zdjęcia przedstawiające narzędzia potrzebne do wykonania danej dekoracji.

Ostatni rozdział – Ciasta i torty na zamówienia – to zestaw porad cukierniczych i… biznesowych dla osób, które myślą o przeistoczeniu swego hobby w wiodącą działalność zarobkową. Wskazówki te mają charakter na tyle ogólny, że mogą być wykorzystane niezależnie od specyfiki gospodarczo-prawnej kraju, w którym mieszka czytelnik. To raczej próba zwrócenia uwagi na pewne kwestie, uporządkowania podstawowych założeń, nakreślenia kierunku rozwoju potencjalnej firmy.

Książka Sztuka dekoracji cukierniczej została zwieńczona kilkoma dodatkami: rozdziałem z zakresu teorii barw, zestawem szablonów do odrysowania i wykorzystania przy dekorowaniu ciast, tabelami przeliczeniowymi oraz słowniczkiem (zawierającym wyjaśnienia 83 terminów, np. ganasz, separatory, tepowanie). Całość kończy indeks.

Co myślę o prezentowanej książce? Jest rewelacyjna! Zachwyca mnie nie tylko zawartością merytoryczną, sposobem prezentowania treści, ale i jakością wykonania: gruby papier kredowy (pięknie pachnie!), dwie aksamitne zakładki, solidne szycia, twarda oprawa i pastelowa obwoluta ze złotymi tłocznymi literami. Mam wrażenie, że wydawcy i tłumacze zadbali o każdy detal. Z czystym sumieniem polecam Sztukę dekoracji cukierniczej wszystkim, którym zależy na smaku i wyglądzie wypieków. Niestety, nie jest to tania publikacja – na tylnej okładce widnieje wydrukowana cena 199 zł, ale jeśli poszukacie w księgarniach internetowych, możecie ją kupić znacznie taniej. Zapewniam Was, że będą to dobrze zainwestowane pieniądze.

Fragmenty książki możecie zobaczyć na stronie wydawnictwa, klikając w link.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/sztuka-dekoracji-cukierniczej-recenzja/
PINTEREST
PINTEREST

3 komentarze

  • Ania

    Czemu wcześniej nie wiedziałam o tej książce? 😀
    Cena nieco przeraża, ale myślę, że to mogą być dobrze zainwestowane pieniądze. Pytanie tylko – czy z książki można dowiedzieć się czegoś więcej, niż z tutoriali na youtube i blogów? Jeśli jest to powtórzenie tego, co można znaleźć (w dodatku w formie filmowych instruktaży krok po kroku) bezpłatnie w Internecie, to czy warto wydać te 200zł na taką księgę?

    • Klasa tortowa

      Oczywiście, część proponowanych dekoracji można podpatrzeć w Internecie, np. kwiaty z cukru, choć na pewno nie wszystkie i nie akurat takie. Trudno też porównywać filmiki z instruktażem obrazkowym. Mnie jednak przekonuje w tej książce duża szczegółowość – w sytuacji, gdy proces przygotowywania jakiegoś elementu dekoracyjnego rozbity jest na kilkanaście zdjęć, odnosi się wrażenie, że są to kadry filmu. Fotografie są przy tym bardzo precyzyjne i świetnej jakości. Czy warto wydać 200 zł? Ja mam słabość do książek, więc według mnie warto ;-). Wolę mieć przed sobą instruktaż obrazkowy, niż co chwilę zaglądać do Internetu. Ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań. Zawsze można liczyć, że otrzyma się tę książkę np. w prezencie gwiazdkowym ;-).

      • Ania

        Od kiedy przesiadłam się na czytnik, książek w zasadzie nie kupuję, również kucharskich (tak mało miejsca na półkach…), więc choć kusi bardzo, zastanawiam się, czy warto by było zainwestować w taką cegłę. Ostatnia książka kucharska, którą kupiłam, leży i się kurzy, bo zdecydowanie wygodniej jest mi spojrzeć do netu niż manewrować książką pomiędzy pojemnikiem z mąką, miskami i mikserem, stąd moje wątpliwości. 🙂 Jednakże dobrze wiedzieć, że taka pozycja jest na rynku i bardzo dziękuję za recenzję, przez następne parę dni będę się bić z myślami, czy kogoś poprosić o taki prezent. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/sztuka-dekoracji-cukierniczej-recenzja
PINTEREST
PINTEREST