Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Sos owocowy

Sosy owocowe wydają się wręcz standardowym dodatkiem do deserów, które kupujemy poza domem – począwszy od artystycznie ozdobionych nimi ciast, skończywszy na pospolitych gofrach czy lodach powszechnie dostępnych latem w każdej miejscowości turystycznej. O ile w tym pierwszym wypadku możemy mieć nadzieję, że sos został przyrządzony własnoręcznie, o tyle w drugim wiadomo, że sprzedawcy sięgają po plastikowe butelki z gotowymi płynami, bogatymi w aromaty i inne chemikalia. Przygotowując deser w domu, zarówno tort, jak każdy inny, również możemy dopełnić jego smak, podając go z sosem owocowym, najlepiej zrobionym ze świeżych owoców.

Sosy owocowe

W dzisiejszym wpisie chcę Wam zaprezentować, w jaki sposób przygotowuję sosy owocowe o różnej gęstości, uzależnionej od dwóch czynników: soczystości wybranych owoców oraz substancji, którą zagęszczamy sos. Oczywiście, najprostszą i najmniej skomplikowaną metodą jest przyrządzenie sosu na bazie przecieru owocowego połączonego z odrobiną żelatyny (ilość żelatyny zależy od gęstości przecieru). To dobre rozwiązanie, jednak poniższe propozycje opierają się na innych składnikach.

Sos I (gęsty)
250 g borówek amerykańskich
2 łyżki cukru
50 ml rzadkiej śmietany (lub mleka)
4 g budyniu waniliowego (płaska łyżeczka)

1. Borówki myjemy, a następnie razem z cukrem podsmażamy na patelni.

Podsmażane borówki amerykańskie

2. Gdy owoce puszczą sok i rozpadną się, odstawiamy je na kilka minut, a następnie blendujemy na gładką masę (dla pewności można przetrzeć przez sitko).
3. Proszek budyniowy mieszamy ze śmietaną.
4. Przecier z borówek podgrzewamy i dodajemy doń rozpuszczony budyń ze śmietaną.
5. Gdy sos zagotuje się, odstawiamy go do ostygnięcia.

Sernik polany sosem borówkowym

Ponieważ borówki są owocami o stosunkowo niewielkiej zawartości soku, sos wychodzi dość gęsty i bardzo wyrazisty w smaku. Nadaje się szczególnie do polania nim kawałków tortu owocowego (nie naruszy wówczas struktury kremu).

Sos II (średnio gęsty)
250–300 g nektarynek (= 2 nektarynki)
1 łyżka miodu

1. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek.
2. Kroimy je na cienkie plasterki i podsmażamy przez ok. 15 minut z miodem, aż puszczą dużo soku i są miękkie.

Podsmażane nektarynki

3. Odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia i blendujemy.

Sernik polany sosem nektarynkowym

I… to wszystko. Mus z nektarynek ma konsystencję idealną – to sos o średniej gęstości, słodki, o ładnym kolorze. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciast, np. do sernika.

Sos III (rzadki)
250 g malin
50 g białej czekolady

1. Maliny myjemy i podsmażamy na suchej patelni. Owoce szybko puszczają sok i rozpadają się.

Podsmażane maliny

2. Podsmażone owoce blendujemy i przelewamy przez sitko (aby zapobiec przedostaniu się pestek do sosu).
3. Gdy przecier z malin jest jeszcze ciepły, dodajmy do niego pokruszoną na kawałki białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Ponieważ biała czekolada jest dość słodka, do sosu nie dodajemy cukru, chyba że bardzo zależy Wam na słodyczy, wtedy dosypcie go do smaku (najlepiej użyć cukru pudru).

Sernik polany sosem malinowym

Po wystygnięciu sos nieznacznie zgęstnieje, ale i tak jest raczej rzadki (jeśli chcecie uzyskać gęsty sos malinowy, zalecam dodanie żelatyny). Nadaje się szczególnie dobrze jako dodatek do lodów czy naleśników.

To tylko trzy propozycje, na bazie których możecie sami przygotowywać sosy według własnego uznania czy potrzeb deseru.
Sosy niepasteryzowane można przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Kawałki sernika z różnymi sosami owocowymi

Przepisy dostępne w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/sos-owocowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/sos-owocowy
PINTEREST
PINTEREST