
Tort z borówkami. Tort z borówką amerykańską
Tort z borówkami to świetna propozycja dla wszystkich, którym borówka amerykańska przypadła do gustu. Krem z borówkami i mascarpone nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda – ciemny kolor ładnie kontrastuje z jasnym biszkoptem. Tort z borówką amerykańską przypomina w przekroju tort z jagodami, jest jednak delikatniejszy w smaku. Jeśli szukacie przepisu z wykorzystaniem surowych borówek, polecam Wam lekki tort bez pieczenia. Dziś jednak proponuję przepis na tort z borówkami, mascarpone i bitą śmietaną, w którym owoce są minimalnie przetwarzane. Idealny tort na lato – łatwy, lekki, pyszny.

Przepis na tort z borówkami
Przepis na tort z borówką amerykańską
W pierwszym kroku należy upiec biszkopt według przepisu podstawowego. Jeśli lubicie połączenie borówek z czekoladą, możecie upiec biszkopt kakaowy. Biszkopt kroimy na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Składniki (na tort o średnicy ok. 24 cm)
500 g borówek amerykańskich
50 g cukru
330 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
10 g żelatyny + 2 łyżki wody do napęcznienia
opcjonalnie: płatki migdałów do dekoracji
1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. Borówki myjemy i oczyszczamy z ewentualnych ogonków. Ponieważ będą one lekko podgotowywane, można wykorzystać również miękkie owoce.
3. Borówki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy (nie dodajemy wody – owoce puszczą sok).

4. Po ok. 15 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do wystygnięcia. Borówki powinny się w tym czasie zagotować i puścić sporo soku.
5. Po ok. 10–15 minutach od odstawienia garnka dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Nie można jej dodać wcześniej, ponieważ żelatyna w temperaturze powyżej 60 stopni C traci swoje właściwości żelujące.
6. Gdy borówki z rozmieszaną żelatyną są już zimne, przystępujemy do dalszych czynności.
7. Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
8. W zależności od tego, jaki krem chcecie uzyskać i ile macie czasu, proponuję Wam dwie drogi.
Wersja łatwa
9. Do masy śmietanowej dodajemy borówki. Miksujemy i wstawiamy do lodówki.
10. Gdy krem zacznie tężeć, przekładamy nim biszkopty, pokrywamy górę i ewentualnie boki.
Wersja trudniejsza (pozwalająca uzyskać trzy warstwy kremu w różnych odcieniach)
9. Masę śmietanową dzielimy na trzy części. Do tej, którą będziemy pokrywać górę tortu, dodajemy ok. 3 łyżki samego soku z borówek (bez owoców) i miksujemy. Do środkowej warstwy dodajemy również sam sok, ale w większych ilościach (ok. 10 łyżek), również miksując. Pozostałe borówki dodajemy do ostatniej części masy śmietanowej (można na nią przeznaczyć nieco mniej masy, bo i tak pod wpływem dodatku borówek zwiększy objętość).
10. Trzy miseczki odstawiamy do lodówki.
11. Gdy masy zaczną tężeć, przekładamy nimi tort.

Dekoracja tortu z borówkami
Dekoracja zależy, jak zawsze, od Waszej inwencji. Ponieważ jednak borówki doskonale smakują w połączeniu z migdałami, proponuję górę tortu ozdobić płatkami migdałów. W mojej wersji tortu znalazły się także listki z opłatka oraz kawałki błyszczącej czekolady.

Tort najlepiej smakuje następnego dnia. Warto go zostawić na noc w lodówce tym bardziej, że dzięki temu lepiej się kroi. Mam nadzieję, że przepis na tort z borówkami przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
Przepis dostępny w formacie PDF.


2 komentarze
Kasia
Dzień dobry, czy można użyć mrożonych borówek?
Klasa tortowa
Dzień dobry, można, tylko proszę je rozmrozić na sitku, żeby uniknąć nadmiaru wody.