przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato z kremem z mascarpone i bitą śmietaną deser z borówkami
Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort z borówkami. Tort z borówką amerykańską

Tort z borówkami to świetna propozycja dla wszystkich, którym borówka amerykańska przypadła do gustu. Krem z borówkami i mascarpone nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda – ciemny kolor ładnie kontrastuje z jasnym biszkoptem. Tort z borówką amerykańską przypomina w przekroju tort z jagodami, jest jednak delikatniejszy w smaku. Jeśli szukacie przepisu z wykorzystaniem surowych borówek, polecam Wam lekki tort bez pieczenia. Dziś jednak proponuję przepis na tort z borówkami, mascarpone i bitą śmietaną, w którym owoce są minimalnie przetwarzane. Idealny tort na lato – łatwy, lekki, pyszny.

przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato, z kremem z mascarpone i bitą śmietaną
Borówka amerykańska

Przepis na tort z borówkami
Przepis na tort z borówką amerykańską

W pierwszym kroku należy upiec biszkopt według przepisu podstawowego. Jeśli lubicie połączenie borówek z czekoladą, możecie upiec biszkopt kakaowy. Biszkopt kroimy na trzy warstwy. Dwie dolne nasączamy wodą z dodatkiem soku z cytryny.

przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato z kremem z mascarpone i bitą śmietaną deser z borówkami
Tort z borówkami

Składniki (na tort o średnicy ok. 24 cm)

500 g borówek amerykańskich
50 g cukru
330 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
10 g żelatyny + 2 łyżki wody do napęcznienia
opcjonalnie: płatki migdałów do dekoracji

1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. Borówki myjemy i oczyszczamy z ewentualnych ogonków. Ponieważ będą one lekko podgotowywane, można wykorzystać również miękkie owoce.
3. Borówki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy (nie dodajemy wody – owoce puszczą sok).

przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato z kremem z mascarpone i bitą śmietaną deser z borówkami
Borówki zasypane cukrem

4. Po ok. 15 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do wystygnięcia. Borówki powinny się w tym czasie zagotować i puścić sporo soku.
5. Po ok. 10–15 minutach od odstawienia garnka dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Nie można jej dodać wcześniej, ponieważ żelatyna w temperaturze powyżej 60 stopni C traci swoje właściwości żelujące.
6. Gdy borówki z rozmieszaną żelatyną są już zimne, przystępujemy do dalszych czynności.
7. Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
8. W zależności od tego, jaki krem chcecie uzyskać i ile macie czasu, proponuję Wam dwie drogi.

Wersja łatwa

9. Do masy śmietanowej dodajemy borówki. Miksujemy i wstawiamy do lodówki.
10. Gdy krem zacznie tężeć, przekładamy nim biszkopty, pokrywamy górę i ewentualnie boki.

Wersja trudniejsza (pozwalająca uzyskać trzy warstwy kremu w różnych odcieniach)

9. Masę śmietanową dzielimy na trzy części. Do tej, którą będziemy pokrywać górę tortu, dodajemy ok. 3 łyżki samego soku z borówek (bez owoców) i miksujemy. Do środkowej warstwy dodajemy również sam sok, ale w większych ilościach (ok. 10 łyżek), również miksując. Pozostałe borówki dodajemy do ostatniej części masy śmietanowej (można na nią przeznaczyć nieco mniej masy, bo i tak pod wpływem dodatku borówek zwiększy objętość).
10. Trzy miseczki odstawiamy do lodówki.
11. Gdy masy zaczną tężeć, przekładamy nimi tort.

przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato z kremem z mascarpone i bitą śmietaną deser z borówkami
Bok tortu z borówkami w wersji trudniejszej

Dekoracja tortu z borówkami

Dekoracja zależy, jak zawsze, od Waszej inwencji. Ponieważ jednak borówki doskonale smakują w połączeniu z migdałami, proponuję górę tortu ozdobić płatkami migdałów. W mojej wersji tortu znalazły się także listki z opłatka oraz kawałki błyszczącej czekolady.

przepis na tort z borówkami tort borówkowy tort z borówką amerykańską tort na lato z kremem z mascarpone i bitą śmietaną deser z borówkami
Dekoracja tortu

Tort najlepiej smakuje następnego dnia. Warto go zostawić na noc w lodówce tym bardziej, że dzięki temu lepiej się kroi. Mam nadzieję, że przepis na tort z borówkami przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/przepis-na-tort-z-borowkami-tort-z-borowka-amerykanska/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/przepis-na-tort-z-borowkami-tort-z-borowka-amerykanska
PINTEREST
PINTEREST