
Tort nektarynkowy z bezą
Jaki jest najlepszy tort na lato? Tort z owocami! Słoneczny, orzeźwiający, lekki. Spośród wielu receptur na torty owocowe polecam Wam dziś przepis na tort nektarynkowy z bezą. Łączy on kilka smaków: klasyczny biszkopt, gładki mus z nektarynek na jogurcie lub śmietanie, krem z mascarpone i kawałkami owoców oraz słodką bezę, nawiązującą do tortu bezowego Pavlova. Podany tuż po wyjęciu z lodówki gwarantuje miłą ochłodę i przyjemne doznania smakowe. Jeśli lubicie nektarynki, sięgnijcie po ten przepis, bo przygotowany według niego tort to prawdziwa nektarynkowa eksplozja smaku!

Polecam wam również przepis na tort z nektarynkami podsmażanymi w miodzie.
Przepis na tort nektarynkowy z bezą
W pierwszym kroku należy upiec jasny biszkopt według przepisu podstawowego. Ponieważ będą nam potrzebne tylko dwie, a nie trzy warstwy, zmniejszamy proporcje (5 jajek, 90 g cukru, 90 g mąki tortowej). Po wystudzeniu obydwa blaty nasączamy sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą.
Wszystkie podane niżej proporcje odnoszą się do tortu o średnicy ok. 24 cm.
Przepis na bezę
Składniki
białka z 2 jajek
100 g cukru (kryształu, nie pudru)
- Białka ubijamy, powoli wsypując po 1 łyżce cukru.
- Gdy piana jest błyszcząca i sztywna, oznacza to, że jest już gotowa.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 140 stopni C (maks. 150).
- Blachę (tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na tej stronie papieru, która będzie dotykać blachy, a nie bezy, odrysowujemy dno tortownicy, w której upieczony został biszkopt. Okrąg ten wyznacza kształt bezy (papier jest na tyle przezroczysty, że okrąg będzie widoczny nawet po właściwym ułożeniu papieru. Chodzi o to, by ślad po długopisie lub ołówku nie dotykał bezy).
- Najpierw wykładamy część piany, równomiernie wypełniając całą powierzchnię narysowanego koła.
- Następnie resztę piany wykładamy i za pomocą łyżki nadajemy jej kształt. Ponieważ przygotowywana beza ma być zwieńczeniem tortu, dobrze, aby nie była płaska, lecz nieregularna.
Surowa beza - Tak uformowaną pianę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 100 minut (1h 40 minut) na poziomie 130–140 stopni C, z termoobiegiem. Jeśli beza zacznie się za bardzo rumienić, kładziemy na nią papier do pieczenia (nie dociskać – luźno położyć).
- Upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na kremy do tortu z nektarynkami
Składniki
600 g nektarynek*
10 g żelatyny w proszku + woda do napęcznienia
200 g jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki
200 ml śmietanki 36% (kremówki)
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
* Ja kupiłam małe nektarynki – każda ważyła ok. 100 g.
Mus nektarynkowy
- Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Odstawiamy.
- Nektarynki myjemy. Dwie zostawiamy do kremu z mascarpone, pozostałe natomiast oczyszczamy z pestek i najlepiej również ze skórki – opcjonalnie. Jeśli nie chcecie, nie musicie ściągać skórki, jednak mus nie będzie miał wtedy jednolitego żółtego koloru.
- Tak przygotowane owoce dokładnie blendujemy. Aby pozbyć się typowych dla nektarynek „nitek”, wyściełających wgłębienie po pestkach, po zblendowaniu przecieram mus przez sitko.
Przecier z nektarynek - Owocowy mus lekko podgrzewamy, max. do temperatury 60 stopni C. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Do masy dodajemy jogurt lub ubitą kremówkę i mieszamy (można zmiksować). Odstawiamy do lodówki.
Mus nektarynkowy z jogurtem - Do tortownicy, w której pieczony był biszkopt, wkładamy jego dolną, naponczowaną warstwę.
- Gdy masa nektarynkowa wyraźnie zaczyna tężeć, wlewamy ją na biszkopt i przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki.
Krem z mascarpone
- Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
- Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
- Biszkopty połączone musem nektarynkowym wyjmujemy z tortownicy. Na górze rozkładamy krem z mascarpone.
- Pozostałe dwie nektarynki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki.
- Kawałki owoców układamy na kremie, lekko dociskając je, by niemal w całości zanurzyły się w kremie.
Nektarynki na kremie - Na górze kładziemy upieczoną wcześniej bezę.

Tort jest gotowy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, po wyjęciu z lodówki. Mam nadzieję, że przepis na tort nektarynkowy z bezą przypadnie Wam do gustu.
Przepis dostępny w formacie PDF.

