przepis na tort nektarynkowy
Najnowsze wpisy,  Torty owocowe

Tort nektarynkowy z bezą

Jaki jest najlepszy tort na lato? Tort z owocami! Słoneczny, orzeźwiający, lekki. Spośród wielu receptur na torty owocowe polecam Wam dziś przepis na tort nektarynkowy z bezą. Łączy on kilka smaków: klasyczny biszkopt, gładki mus z nektarynek na jogurcie lub śmietanie, krem z mascarpone i kawałkami owoców oraz słodką bezę, nawiązującą do tortu bezowego Pavlova. Podany tuż po wyjęciu z lodówki gwarantuje miłą ochłodę i przyjemne doznania smakowe. Jeśli lubicie nektarynki, sięgnijcie po ten przepis, bo przygotowany według niego tort to prawdziwa nektarynkowa eksplozja smaku!

przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
Nektarynki – smak lata

Polecam wam również przepis na tort z nektarynkami podsmażanymi w miodzie.

Przepis na tort nektarynkowy z bezą

W pierwszym kroku należy upiec jasny biszkopt według przepisu podstawowego. Ponieważ będą nam potrzebne tylko dwie, a nie trzy warstwy, zmniejszamy proporcje (5 jajek, 90 g cukru, 90 g mąki tortowej). Po wystudzeniu obydwa blaty nasączamy sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą.

Wszystkie podane niżej proporcje odnoszą się do tortu o średnicy ok. 24 cm.

Przepis na bezę

Składniki

białka z 2 jajek
100 g cukru (kryształu, nie pudru)

  1. Białka ubijamy, powoli wsypując po 1 łyżce cukru.
  2. Gdy piana jest błyszcząca i sztywna, oznacza to, że jest już gotowa.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 140 stopni C (maks. 150).
  4. Blachę (tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na tej stronie papieru, która będzie dotykać blachy, a nie bezy, odrysowujemy dno tortownicy, w której upieczony został biszkopt. Okrąg ten wyznacza kształt bezy (papier jest na tyle przezroczysty, że okrąg będzie widoczny nawet po właściwym ułożeniu papieru. Chodzi o to, by ślad po długopisie lub ołówku nie dotykał bezy).
  6. Najpierw wykładamy część piany, równomiernie wypełniając całą powierzchnię narysowanego koła.
  7. Następnie resztę piany wykładamy i za pomocą łyżki nadajemy jej kształt. Ponieważ przygotowywana beza ma być zwieńczeniem tortu, dobrze, aby nie była płaska, lecz nieregularna.

    przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
    Surowa beza
  8. Tak uformowaną pianę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 100 minut (1h 40 minut) na poziomie 130–140 stopni C, z termoobiegiem. Jeśli beza zacznie się za bardzo rumienić, kładziemy na nią papier do pieczenia (nie dociskać – luźno położyć).
  9. Upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

 

Przepis na kremy do tortu z nektarynkami

Składniki

600 g nektarynek*
10 g żelatyny w proszku + woda do napęcznienia
200 g jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki
200 ml śmietanki 36% (kremówki)
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

* Ja kupiłam małe nektarynki – każda ważyła ok. 100 g.

Mus nektarynkowy

  1. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Odstawiamy.
  2. Nektarynki myjemy. Dwie zostawiamy do kremu z mascarpone, pozostałe natomiast oczyszczamy z pestek i najlepiej również ze skórki – opcjonalnie. Jeśli nie chcecie, nie musicie ściągać skórki, jednak mus nie będzie miał wtedy jednolitego żółtego koloru.
  3. Tak przygotowane owoce dokładnie blendujemy. Aby pozbyć się typowych dla nektarynek „nitek”, wyściełających wgłębienie po pestkach, po zblendowaniu przecieram mus przez sitko.

    przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
    Przecier z nektarynek
  4. Owocowy mus lekko podgrzewamy, max. do temperatury 60 stopni C. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  5. Do masy dodajemy jogurt lub ubitą kremówkę i mieszamy (można zmiksować). Odstawiamy do lodówki.

    przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
    Mus nektarynkowy z jogurtem
  6. Do tortownicy, w której pieczony był biszkopt, wkładamy jego dolną, naponczowaną warstwę.
  7. Gdy masa nektarynkowa wyraźnie zaczyna tężeć, wlewamy ją na biszkopt i przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki.

Krem z mascarpone

  1. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
  2. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
  3. Biszkopty połączone musem nektarynkowym wyjmujemy z tortownicy. Na górze rozkładamy krem z mascarpone.
  4. Pozostałe dwie nektarynki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki.
  5. Kawałki owoców układamy na kremie, lekko dociskając je, by niemal w całości zanurzyły się w kremie.

    przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
    Nektarynki na kremie
  6. Na górze kładziemy upieczoną wcześniej bezę.
przepis na tort z nektarynkami z bezą tort z owocami tort na lato tort z mascarpone
Tort z nektarynkami i bezą

Tort jest gotowy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, po wyjęciu z lodówki. Mam nadzieję, że przepis na tort nektarynkowy z bezą przypadnie Wam do gustu.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/przepis-na-tort-nektarynkowy-z-beza/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/przepis-na-tort-nektarynkowy-z-beza
PINTEREST
PINTEREST