Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Polewa lustrzana

Jeśli interesujecie się tortownictwem, to z pewnością wiecie, że od pewnego czasu triumfy święci polewa lustrzana (nazywana również glazurą lustrzaną lub z angielska mirror glaze). Popularność tego wykończenia tortu wcale nie dziwi – to bardzo efektowna dekoracja, której zastosowanie zwalnia z obowiązku tworzenia dodatkowych zdobień. Polewa ta jest naprawdę lustrzana – pięknie błyszczy się i wizualnie sprawia wrażenie… plastikowej. W rzeczywistości jest jednak miękka i łatwo poddaje się krojeniu. Mimo że zawiera sporo żelatyny, nie ścina się jak galaretka – ma raczej strukturę żelu.

Tort pokryty polewą lustrzaną
Tort pokryty polewą lustrzaną

W Internecie na polskich stronach dostępnych jest kilka przepisów na polewę lustrzaną, znacznie więcej tutoriali i receptur oferują strony anglojęzyczne. Przepisy te nie odbiegają jednak bardzo od siebie. Można wskazać dwa wiodące: z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego lub glukozy.
Polewę, którą możecie zobaczyć na zdjęciu powyżej, przygotowałam, wykorzystując ten pierwszy składnik. Tym razem nie testowałam własnych rozwiązań i wykorzystałam przepis podany na stronie mojewypieki.com. Na identyczną recepturę natknęłam się również, przeglądając anglojęzyczne filmiki zamieszczone w serwisie YouTube.

Aby pokryć tort polewą lustrzaną, musicie go najpierw dobrze przygotować. Po pierwsze, bardzo dokładnie pokryjcie go równą warstwą dowolnego kremu (ja zastosowałam krem na bazie mascarpone i bitej śmietany). Użycie skrobki do tortu jest tu bardzo dobrym rozwiązaniem – pozwala uzyskać równą powierzchnię oraz gładkie boki.

Tort pokryty kremem (przed nałożeniem polewy lustrzanej)
Tort pokryty kremem (przed nałożeniem polewy lustrzanej)

Po drugie, tak przygotowany tort należy włożyć na ok. dwie godziny do zamrażalnika. Dopiero schłodzony będzie odpowiedni, aby pokryć go polewą.

Ponieważ przygotowywałam polewę dla biszkoptu o średnicy 18 cm, zmniejszyłam proporcje o połowę. Polewy wyszło mi wystarczająco dużo, nawet z pewnym zapasem. Jeśli więc będziecie trzymać się oryginalnych proporcji, podanych poniżej, możecie oblać naprawdę duży tort.

Składniki
20 g żelatyny w proszku
150 ml wody
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej takiego z puszki – te w kartonikach zawierają mniej tłuszczu i najczęściej nie są słodzone)
350 g białej czekolady
barwnik spożywczy (opcjonalnie; jeśli nie dodacie barwnika, otrzymacie polewę w kolorze kremowym)

1. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i pozostawiamy do napęcznienia.
2. Resztę wody, cukier oraz mleko skondensowane podgrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia cukru.
3. Zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę.
4. Mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą.
5. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

Polewa lustrzana
Polewa lustrzana

6. Ponieważ tak przygotowana polewa zawiera pęcherzyki powietrza, przelewamy ją przez sitko do drugiego naczynia (najlepiej takiego, przy użyciu którego wygodnie będzie polewać ciasto).
7. Gdy polewa nieco przestygnie, pokrywamy nią schłodzony tort. Zaczynamy polewanie od środka, a następnie kierujemy sie w stronę brzegów, pozwalając, by glazura swobodnie spływała po bokach.
8. Gdy polewa nieco okrzepnie, odcinamy delikatnie nożem stróżki wykraczające poza spód tortu.

Tort w trakcie pokrywania polewą lustrzaną
Tort w trakcie pokrywania polewą lustrzaną

9. Wkładamy tort do lodówki, po schłodzeniu dekorujemy.

Uwagi dodatkowe

1. Przystępując do polewania tortu, warto wykonać dwie czynności. Po pierwsze, połóżcie tort na podstawce o średnicy mniejszej od tortu. Może to być odwrócona do góry dnem mniejsza tortownica lub dowolne pudełko. Dzięki temu polewa będzie swobodnie spływać i unikniecie kłopotów z przekładaniem tortu na docelową podstawkę. Po drugie, przygotujcie odpowiednio powierzchnię, na którą będzie spływała polewa. Ja wykorzystałam blachę z piekarnika, którą przykryłam folią spożywczą. Po zakończeniu dekorowania wyrzuciłam folię wraz z resztkami polewy i nie musiałam się trudzić czyszczeniem czegokolwiek.

Tort pokryty polewą lustrzaną
Tort pokryty polewą lustrzaną

2. Mocniejsze kolory uzyskacie, używając barwników w proszku niż w żelu. Pamiętajcie jednak, żeby używać barwników z umiarem – z pewnością nie można ich zaliczyć do zdrowych produktów spożywczych.
3. Zadbajcie o to, żeby Wasz tort miał smaczny biszkopt i pyszny krem. Dekoracja dekoracją, ale najważniejsze jest wnętrze ;-).

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/polewa-lustrzana/
PINTEREST
PINTEREST

70 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/polewa-lustrzana
PINTEREST
PINTEREST