
Polewa lustrzana
Jeśli interesujecie się tortownictwem, to z pewnością wiecie, że od pewnego czasu triumfy święci polewa lustrzana (nazywana również glazurą lustrzaną lub z angielska mirror glaze). Popularność tego wykończenia tortu wcale nie dziwi – to bardzo efektowna dekoracja, której zastosowanie zwalnia z obowiązku tworzenia dodatkowych zdobień. Polewa ta jest naprawdę lustrzana – pięknie błyszczy się i wizualnie sprawia wrażenie… plastikowej. W rzeczywistości jest jednak miękka i łatwo poddaje się krojeniu. Mimo że zawiera sporo żelatyny, nie ścina się jak galaretka – ma raczej strukturę żelu.

W Internecie na polskich stronach dostępnych jest kilka przepisów na polewę lustrzaną, znacznie więcej tutoriali i receptur oferują strony anglojęzyczne. Przepisy te nie odbiegają jednak bardzo od siebie. Można wskazać dwa wiodące: z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego lub glukozy.
Polewę, którą możecie zobaczyć na zdjęciu powyżej, przygotowałam, wykorzystując ten pierwszy składnik. Tym razem nie testowałam własnych rozwiązań i wykorzystałam przepis podany na stronie mojewypieki.com. Na identyczną recepturę natknęłam się również, przeglądając anglojęzyczne filmiki zamieszczone w serwisie YouTube.
Aby pokryć tort polewą lustrzaną, musicie go najpierw dobrze przygotować. Po pierwsze, bardzo dokładnie pokryjcie go równą warstwą dowolnego kremu (ja zastosowałam krem na bazie mascarpone i bitej śmietany). Użycie skrobki do tortu jest tu bardzo dobrym rozwiązaniem – pozwala uzyskać równą powierzchnię oraz gładkie boki.

Po drugie, tak przygotowany tort należy włożyć na ok. dwie godziny do zamrażalnika. Dopiero schłodzony będzie odpowiedni, aby pokryć go polewą.
Ponieważ przygotowywałam polewę dla biszkoptu o średnicy 18 cm, zmniejszyłam proporcje o połowę. Polewy wyszło mi wystarczająco dużo, nawet z pewnym zapasem. Jeśli więc będziecie trzymać się oryginalnych proporcji, podanych poniżej, możecie oblać naprawdę duży tort.
Składniki
20 g żelatyny w proszku
150 ml wody
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej takiego z puszki – te w kartonikach zawierają mniej tłuszczu i najczęściej nie są słodzone)
350 g białej czekolady
barwnik spożywczy (opcjonalnie; jeśli nie dodacie barwnika, otrzymacie polewę w kolorze kremowym)
1. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i pozostawiamy do napęcznienia.
2. Resztę wody, cukier oraz mleko skondensowane podgrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia cukru.
3. Zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę.
4. Mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą.
5. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

6. Ponieważ tak przygotowana polewa zawiera pęcherzyki powietrza, przelewamy ją przez sitko do drugiego naczynia (najlepiej takiego, przy użyciu którego wygodnie będzie polewać ciasto).
7. Gdy polewa nieco przestygnie, pokrywamy nią schłodzony tort. Zaczynamy polewanie od środka, a następnie kierujemy sie w stronę brzegów, pozwalając, by glazura swobodnie spływała po bokach.
8. Gdy polewa nieco okrzepnie, odcinamy delikatnie nożem stróżki wykraczające poza spód tortu.

9. Wkładamy tort do lodówki, po schłodzeniu dekorujemy.
Uwagi dodatkowe
1. Przystępując do polewania tortu, warto wykonać dwie czynności. Po pierwsze, połóżcie tort na podstawce o średnicy mniejszej od tortu. Może to być odwrócona do góry dnem mniejsza tortownica lub dowolne pudełko. Dzięki temu polewa będzie swobodnie spływać i unikniecie kłopotów z przekładaniem tortu na docelową podstawkę. Po drugie, przygotujcie odpowiednio powierzchnię, na którą będzie spływała polewa. Ja wykorzystałam blachę z piekarnika, którą przykryłam folią spożywczą. Po zakończeniu dekorowania wyrzuciłam folię wraz z resztkami polewy i nie musiałam się trudzić czyszczeniem czegokolwiek.

2. Mocniejsze kolory uzyskacie, używając barwników w proszku niż w żelu. Pamiętajcie jednak, żeby używać barwników z umiarem – z pewnością nie można ich zaliczyć do zdrowych produktów spożywczych.
3. Zadbajcie o to, żeby Wasz tort miał smaczny biszkopt i pyszny krem. Dekoracja dekoracją, ale najważniejsze jest wnętrze ;-).
Przepis dostępny w formacie PDF.


72 komentarze
ja
Niestety jedna z gorszych polew. Bardzo szybko zastyga, tworzy grubą warstwę, ciężko się z nią pracuje. Mało błyszcząca. Nie polecam.
Marcin
Witam, to już moje trzecie podejście do tematu i trzecia porażka. Polewa jest za gęsta i zamiast spływać po torcie trzeba nią go smarować i nie wygląda to zachwycająco… można jakoś zwiększyć ilość płynów w przepisie? Bo czekam do 35stopni i dopiero polewam zmrożony tort… może powinienem to zrobić przy wyższej temperaturze polewy… czy istnieje może różnica między jedną żelatyną w proszku a drugą żelatyną?? 🙂 sam już nie wiem… na Youtubie widziałem jak “sugarlady” korzysta z tego samego przepisu i jej polewa pięknie ścieka… może mam popsuty termometr? 😀 no nie wiem, szukam dziury w całym 😉 nie chce obwiniać siebie przecież 🙂
Alicja
Czy mogę użyć mleka nieslodzonego?
Klasa tortowa
Tak, można.
Agnes
Witam, wyszła super konsystencja, pieknie błyszcząca i najważniejsze pyszna. Jednak po wstawieniu dolodowki zmatowiala i gdy przyszlo do podania tortu byl on matowy. Co moze byc tego przyczyną?
Edyta
Dzień Dobry
Chciałabym zapytać czy taką polewę mogę wylać na upieczony dzień wcześniej i schłodzony w lodówce sernik? Czy raczej nie zda to egzaminu?
Klasa tortowa
Dzień dobry! Jeśli powierzchnia sernika jest równa i będzie dobrze schłodzony, to powinno dać radę ?
glazura + tort z pokryty masa budyniowa
Czy zmrożony tort pokryty glazura po rozróżnia nie zmieni jej struktury?
Klasa tortowa
Nie zmienia struktury, przy czym ja nie zamrażam tortu na skałę. Bardzo mocno go schładzam, ale środek na pewno nie jest zmrożony.
Agnieszka
Witam, jaki jest termin spożycia takiego tortu. Może tak, naprawdę gotowy do spożycia i krojenia jest dopiero na drugi dzień jak się rozmrozi, czyli jaki jest termin spożycia od momentu jego rozmrożenia?
Klasa tortowa
U mnie tort z glazurą wytrzymuje tak samo długo, jak tort bez glazury, tzn. jest najlepszy przez ok. 2 dni. Faktem jest jednak, że wraz z upływem czasu glazura nieco zmienia swoją konsystencję, tzn. robi się jakby miększa. Ponieważ tortu nie mrożę na bryłę, nadaje się do spożycia kilka godzin po nałożeniu nań glazury.
Sabrina
Witam. Jak na masie zavhowaja sie dekoracje typu czekoladki, trufle itp. Chcialam pokryć glazura tort dla taty i lekko go udekorowac. Czy moze lepiej dekorowac czyms innym?
Klasa tortowa
Czekoladowe dekoracje będą w porządku, nic się nie stanie. Ja mam tylko złe doświadczenia z ozdobami z cukru, dlatego te odradzam. Pozdrawiam ?
Ciekawa
Czy jest bezpiecznie przewozic dluzsza trasa taki tort ozdobiony taka polewa?
Klasa tortowa
Jeśli będzie odpowiednia temperatura (raczej chłodniej niż cieplej), nie powinno się nic stać.
Marcin
A czy taką masę można by na przykład wylać bezpośrednio na sam biszkopt ciasto ktoś może próbował jak to by się zachowywało?
Klasa tortowa
Jedyny problem, jaki przewiduję, to nierówna powierzchnia biszkoptu (drobne rowki czy malutkie nierówności), w wyniku której polewa po pierwsze nie będzie ładnie się rozprowadzać, po drugie nie będzie finalnie gładka.
Kuchareczka
Czy można pobawić się smakiem glazury? Tzn. Np dodać soku z cutryny żeby była lekko kwaskowa?
Klasa tortowa
Żeby kwaskowaty smak soku z cytryny był odczuwalny w tej słodkiej polewie, trzeba by go dodać dużo, a to może wpłynąć niekorzystnie na strukturę glazury (rozcieńczy ją i w efekcie glazura może źle się układać i nie zastygać prawidłowo). To tak na zdrowy rozsądek, bo osobiście nie próbowałam tego rozwiązania. Z kolei aromat cytrynowy faktycznie wpłynie na smak, ale nie na kwaskowatość. Jeśli więc miałabym radzić, to proponuję spróbować z niewielką ilością soku z cytryny, max. 2 łyżki, nie gwarantuję jednak, że smak będzie wyraźny. Podobno najlepsze efekty osiąga się, eksperymentując, więc kto wie, może warto spróbować ;-). Trzymam kciuki i życzę powodzenia 🙂
K
Pytanie laika… zrobilam i wyszla fajnie, kolorowo, ale taka jakby matowa a nie blyszczaca…. co moglam zawalic?
Klasa tortowa
Hmm… Trudno powiedzieć tak na odległość :-). Na pewno może się tak dziać, jeśli na przykład tort nie jest odpowiednio schłodzony (powinien być naprawdę zimny). Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda :-).
Nyna
Witam
Ja jeszcze dodaje do glazury syrop glukozowy. Nigdy nie dekorowalam tortu oblanego glazurą ozdobami z masy cukrowej. Czyli potwierdza Pani ze ozdoby sie nie rozplynela?
Klasa tortowa
Nie potwierdzam – u mnie ozdoby cukrowe rozpłynęły się (częściowo, oczywiście, ale nie o taki efekt nam chodzi), dlatego drugi raz nie ryzykowałam. Ktoś w komentarzach pisał jednak, że jeśli np. figurkę cukrową posmarować od spodu tłuszczem, to da się. Dotąd nie sprawdziłam jednak, więc nie mogę za ten sposób ręczyć.
Karolina
Witam
Właśnie zaczynam robić tort i pierwszy raz będę robić ta polewę .
Mam nadzieję że wyjdzie ?
Klasa tortowa
Trzymam kciuki ?!
Karolina
Dziękuję ?
A ile wcześniej zrobić polewę przed wyjściem tortu ?
Klasa tortowa
Przed podaniem, tak? Co najmniej 2 godziny. A jeśli chodzi o górną granicę, to tort z taką polewą spokojnie można zostawić przez noc w lodówce.
Marcin
Ale dłużej chyba też może stać?
Klasa tortowa
Może, może 🙂
Aneta
Witam jaka żelatyna jest potrzebna ta do gotowania kturą zalewa się zimną wodą ?
Klasa tortowa
Tak, ja używam tej zwykłej żelatyny w proszku.
Patrycja
Jest Pani niesamowita!Tak się cieszę,że “wpadłam”na Pani stronę!To najpiękniejszy dla mnie prezent Walentynkowy,pozdrawiam serdecznie!?
Klasa tortowa
Bardzo dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam ?
Marlena
Mam pytanie czy może zamrazałaś taki tort już z polewą, że wzglėdu na wyjazd chcę zrobić przyjaciółce tort taki który mogłaby zamrozić i wyjąć na święta. Czy taki z tą polewa można zamrażać?, robiłaś może tak?
Klasa tortowa
Nie robiłam tak i nie potrafię przewidzieć, jak się zachowa taka polewa po rozmrożeniu. Przykro mi, że nie mogę pomóc. Pozdrawiam!
renia
Witam , ja zdecydowałam się na zamrożenie tortu z tą właśnie polewą ,wszystko rewelacyjnie , można mrozić , po rozmrożeniu polewa nic nie traci na wyglądzie !!!! i smaku .
Klasa tortowa
Super, że się udało! Dzięki za informację ?
Dziarson
Czy na takiej polewie mogę pisać czymkolwiek ? Pisaki, masa ?
Klasa tortowa
Niestety, nie nadaje się.
E.w.
Robiłem napisy czekoladą. ..
Justyna M
Witam,
Proszę o radę. Mam zamiar wykonać tort z czarną polewą lustrzaną (robiłam to już kilka razy), ale tym razem chciałabym położyć na schłodzoną polewę opłatek z nadrukiem (Suzuki – tort dla motocyklisty). Czy opłatek nie rozpuści się na tej powierzchni? Opłatek mogłabym ułożyć kilka minut przed podaniem tortu. Proszę o radę w tej kwestii.
Pozdrawiam
Klasa tortowa
Witam,
co prawda nie robiłam nigdy takiego połączenia (nie widziałam go też u innych), ale na zdrowy rozsądek wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł. Polewa może rozpuścić opłatek, a na dodatek jej lekko żelowa struktura może utrudnić nałożenie obrazka.
Mimo wszystko życzę pięknego tortu ?
Justyna M
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Ale mimo to kusi mnie żeby spróbować takiego połączenia… 🙂 Znalazłam jeden taki przykład i chciałabym zrobić podobny.
https://scontent.cdninstagram.com/t/s320x320/17126287_1865519090369596_3550627774018355200_n.jpg
Klasa tortowa
Bardzo jestem ciekawa, czy się uda (do odważnych świat należy ?), dlatego proszę o informację, jak poszło ?
Justyna M
Mam zamiar zrobić go w przyszłym tygodniu. Zapraszam na stronę na FB: Ciasta i Torty Justyny M.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Klasa tortowa
Z pewnością zajrzę ?. Również pozdrawiam ?
Beata Serafinowicz
dobry wieczór czy taką lustrzankę można zrobić z czekolady mlecznej
Klasa tortowa
Można, ale wtedy – co jasne – nie pobawimy się kolorem ;-).
Zaneta
A czy mozna dodac mniej cukru i mniej bialej czekolady bo to bardzo slodkie wychodzi z przepisu.
Klasa tortowa
Jeśli już, to zmniejszyłabym ilość cukru. Ograniczenie czekolady może niekorzystnie wpłynąć na gęstość polewy.
krystyna Aleksandrowicz
czy na wierzch polewy mozna postawic figurki z masy cukrowej?
i jak go przechowac na następny dzień
Klasa tortowa
Polewa może rozpuszczać masę cukrową, więc odradzam. Co do przechowywania: jeśli na torcie – utrzymuje się spokojnie. Jeśli w lodówce, stężeje, co jasne. Wówczas należy ją lekko podgrzać, maksymalnie do 60 stopni. Najlepiej jednak używać świeżo przygotowanej.
Żaneta
Na polewe.mozna dawac ozdoby cukrowe potwierdzone przez cukiernika.
Klasa tortowa
Dziękuję za informację! U mnie kuleczki cukrowe oraz kupiona gotowa ozdoba nieco rozpuściły się, ale może gdyby przygotować ozdoby samemu efekt byłby lepszy. Pozdrawiam 🙂
Hania
Podobno figurkę trzeba troszkę posmarować tłuszczem (masłem) przed postawieniem na torcie. Zapobiega to rozpuszczeniu się masy ?
Klasa tortowa
Sprytny sposób! Dziękuję ☺
Tris
Czy ta polewe mozna przechowywac, np wsadzic do lodowki a potem ponownie podgrzac i uzyc jeszcze raz?
Klasa tortowa
Odradzałabym – moim zdaniem zamrażanie i podgrzewanie niekorzystnie wpływa na strukturę polewy. Pozdrawiam!
Ewita
Podoba mi się ten przepis na polewę ale mam obawy co do kremu z bitej śmietany , a mianowicie czy ta glazura faktycznie nie spłynie z tej śmietany ?….Pozdrawiam 🙂
Klasa tortowa
Nie spłynie pod kilkoma warunkami: śmietana musi być bardzo sztywna (najlepiej połączona z mascarpone), a tort – bardzo schłodzony. Mnie nigdy polewa nie spłynęła ?.
Ada
Zastanawiam się czy można tą glazurę wylać na galaretkę. Mam pewien pomysł na efektowne ciacho ale mam wątpliwości.
Klasa tortowa
Nie próbowałam, ale to trochę ryzykowne – polewa powinna być przestudzona, ale nie zimna, a skoro tak, może delikatnie roztopić wierzch galaretki… Ale to tylko moje przypuszczenie.
Marzanna
Super przepisy. Mam jedno pytanie. Czy na taką glazurę możemy kłaść, przyklejać koronki? Wiele razy robiłam glazurę ale nigdy nie kładłam koronek. Boję się, że koronki spłyną.
Klasa tortowa
Odradzałabym. Po pierwsze ze względu na to, że polewa ma strukturę galaretowatą, tzn. nie jest sztywna, i koronka może nie układać się dobrze. Po drugie ze względu na obecność w polewie mleka skondensowanego, które podobnie jak śmietana może nieco rozpuścić koronkę. Pozdrawiam :-).
Bob39
Na filmikach angielskich robią jeszcze efekt”pękniętej szyby”tzn.na nożu, innego koloru masę,jednym ruchem przecierają górę tortu.Wiesz może z czego to na nożu jest?Wygląda jak woda z barwnikiem.
Klasa tortowa
Niestety, nie próbowałam tej metody, więc nie wiem.
Torciara
Fajny przepis razi mnie tylko sposób wykonania tynku pod polewę … Jest nierówny niedopracowany i prezentuje się niechlujnie zarówno przed jak i po wylaniu polewy
Klasa tortowa
Fakt, można by nieco poprawić ?.
Kuchcik
Witam i podziwiam. Ja wlasnie chce przekonac sie o wlasnych umiejetnosciach kulinarnych. Czy mozesz podac mi przepis na ten tort? Na glazure mam ale chodzi mi o biszkopt i mase. Pozdrawiam
Klasa tortowa
Glazurą możesz pokryć tort, którego składnikami są różne biszkopty i różne masy. Przepisy na nie znajdziesz, szukając po kategoriach, np.: https://klasatortowa.pl/category/biszkopt/ oraz https://klasatortowa.pl/category/krem/. Również pozdrawiam.
Benia
Karolinko kochana,
Twoje przepisy są zachwycające. Na pewno wypróbuję 🙂
Klasa tortowa
Droga Beniu, bardzo Ci dziękuję. Dla mnie największą radością jest to, że te przepisy testujesz :-).