Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Pianka z mlekiem skondensowanym i galaretką

Od dawna towarzyszy mi przekonanie, że ludzie są jak torty. Tak, tak, wcale nie jak cebula. Składają się bowiem z wielu różnorodnych, niejednakowych warstw, które tworzą oryginalną całość. Tę niezbyt wyrafinowaną metaforę można rozwinąć: i torty, i ludzie stanowią dla innych pewną zagadkę. Trzeba przebić się przez dekorację i dotrzeć do ich wnętrza, żeby dowiedzieć się, co kryją w środku. Przy czym z tortami jest zdecydowanie łatwiej, dlatego dziś proponuję skupić się jednak na nich. Co może znajdować się wewnątrz tortu? Biszkopt, poncz, konfitura/ frużelina, krem. Klasyk. A gdyby tak zaskoczyć gości? Dziś zachęcam Was, abyście spróbowali przygotować banalnie prostą piankę z mlekiem skondensowanym, której tak jak kremu możecie użyć do przełożenia kolejnych warstw biszkoptu.

Cytrynowa pianka z mlekiem skondensowanym
Cytrynowa pianka z mlekiem skondensowanym

Składniki
(ich ilość możecie swobodnie mnożyć lub dzielić, w zależności od zapotrzebowania)
• 1 galaretka w proszku (dowolna, u mnie – cytrynowa)
• 250 ml wrzątku
• 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

1. Galaretkę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mleko skondensowane spieniamy za pomocą miksera (tak, aby zrobiły się w nim pęcherzyki powietrza).

Spienione mleko skondensowane
Spienione mleko skondensowane

3. Do spienionego mleka dodajemy przestudzoną rozpuszczoną galaretkę i ponownie miksujemy.
4. Tortownicę o średnicy równej wielkości biszkoptu wykładamy folią spożywczą.

Tortownice wyłożone folią spożywczą
Tortownice wyłożone folią spożywczą

5. Masę z mleka i galaretki wlewamy do przygotowanej tortownicy (jednej lub kilku).

Pianka przed stężeniem
Pianka przed stężeniem

6. Tortownicę wkładamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.
7. Wyciągamy piankę razem z folią, którą następnie delikatnie ściągamy.

Pianka wyjęta razem z folią z tortownicy
Pianka wyjęta razem z folią z tortownicy

8. Odpowiednio przygotowany do przełożenia biszkopt smarujemy cienko bitą śmietaną. Będzie ona stanowić rodzaj kleju. Po ułożeniu na śmietanie pianki, również jej wierzch smarujemy cienko bitą śmietaną.

Tort przełożony trzema warstwami pianki z mlekiem skondensowanym
Tort przełożony trzema warstwami pianki z mlekiem skondensowanym

Uwagi dodatkowe

1. Jeżeli okaże się, że Wasza pianka jest zbyt gruba, możecie ją delikatnie przekroić nożem na dwie części (tak jak biszkopt). W takim przypadku przyda się nóż z ząbkami – będzie łatwiej.

2. Jak widać na powyższym zdjęciu, jeśli kolejne warstwy pianki będą dość grube, tort automatycznie zrobi się wysoki. Jasne jest jednak, że możecie użyć tylko jednej pianki, a kolejne warstwy przekładać np. kremem.

3. Tort na zdjęciu ma średnicę 12 cm. Jak widzicie, z podanych proporcji wychodzi całkiem sporo tej nietypowej galaretki. Sądzę, że jest to odpowiednia ilość, aby uzyskać jeden płat pianki w foremce o średnicy 24 cm.

4. Ciekawy efekt osiągnięcie, przygotowując piankę na bazie galaretek o różnych kolorach. Tak przygotowany tort będzie przypominał popularne torty tęczowe, będzie jednak nieco zdrowszy. Jeśli dobrze poszukacie, znajdziecie w sklepach galaretki, których kolor uzyskiwany jest dzięki zastosowaniu naturalnych substancji barwiących. W torcie tęczowym nie macie wyjścia – upieczenie kolorowych biszkoptów wymaga zaaplikowania do nich niemałej ilości barwników. Jakkolwiek nie jest to może postawa typowa dla miłośników tortownictwa, kojarzonego z feerią barw, zawsze będę z tego miejsca apelować, abyście w miarę możliwości ograniczali używanie sztucznych barwników. W końcu wolno mi ;-).

5. Jeśli przed stężeniem wlejecie masę np. do pucharków na lody, uzyskacie oryginalny deser, który odpowiednio udekorowany może uświetnić niejedno przyjęcie, a przede wszystkim – zaskoczyć Waszych gości.
Smacznego!

Przepis do pobrania w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/pianka-z-mlekiem-skondensowanym/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/pianka-z-mlekiem-skondensowanym
PINTEREST
PINTEREST