Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Małe torty z czekoladową otoczką

Co najbardziej lubię w tortach? To, że pod tą nazwą kryją się setki, by nie rzec: tysiące różnych deserów. Dzisiaj kolejna tortowa wariacja, w której tym razem postanowiłam zagrać nie smakiem, bo ten zależeć będzie wyłącznie od Waszych upodobań, ale formą. Z pewnością propozycja ta przypadnie do gustu osobom, dla których krojenie tortu jest kłopotliwą czynnością – dziś serwuję bowiem małe torty, jednoosobowe, których masa odpowiada średniemu kawałkowi tradycyjnie porcjowanego tortu. Taka niewielka forma również pozwala na zabawę dekoracją, decydującą zazwyczaj o pierwszym wrażeniu, jakie robi na nas dany deser. Mój dzisiejszy wybór to czekoladowa otoczka, w dwóch wariantach – białym i ciemnym.

Małe torty w otoczce z czekolady

Biszkopt
Mając na względzie dalsze kroki przygotowywania tortów, najlepiej upiec płaski biszkopt, na który podaję wam przepis poniżej. Jeśli jednak wolicie, możecie upiec biszkopt w sposób tradycyjny, podzielić go na krążki i dopiero z nich wycinać podstawy dla małych tortów.

Biszkopt z podanych niżej proporcji upiekłam w prostokątnej foremce o wymiarach 36 x 25 cm.

Składniki
3 jajka
53 g cukru (ok. 1/4 szklanki)
53 g mąki tortowej (ok. 2/5 szklanki)

Procedura przygotowania biszkoptu jest taka sama, jak zawsze, a zatem:
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Masę wlewamy do formy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy max. 20 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Gdy ciasto jest zimne, można przystąpić do kolejnych kroków.

Upiekłam zarówno biszkopt jasny, jak i ciemny (w tym drugim wypadku odjęłam łyżkę mąki i dodałam łyżkę kakao).

Przy pomocy foremki do wykrawania pierniczków wycinamy z płaskich biszkoptów małe kółeczka, które stanowić będą podstawy torcików. Jeśli nie macie odpowiedniej foremki, możecie to zrobić, używając np. szklanki.

Biszkoptowe kółeczka

Torciki przekładamy dowolnym kremem (ja przełożyłam ciemne biszkopty kremem czekoladowym, a jasne – prostym śmietankowym).

Biszkopty przełożone kremem

Przełożone kremem torciki wkładamy do lodówki i przystępujemy do przygotowania czekoladowych otoczek.

Czekoladowe otoczki
Przygotowanie czekoladowych otoczek jest bardzo podobne do wykonywania koronki z czekolady.

1. Torcik najpierw trzeba zmierzyć w obwodzie oraz na wysokość. Pierwszy wymiar to długość prostokąta, który będziemy wycinać z papieru do pieczenia, drugi – szerokość. Oczywiście, w zakresie długości warto dołożyć centymetr, aby nie doprowadzić do sytuacji, w której zabraknie nam otoczki – łatwiej odłamać niż dorobić.
2. Wycinamy z papieru do pieczenia pasek o odpowiednich wymiarach, a następnie robimy wzorek na górze (ząbki, fale itp. – wedle upodobań).
3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Na trzy małe torciki wystarczy ok. 100 g.
4. Pokrywamy czekoladą przygotowany szablon.

Papierowy szablon pokryty czekoladą

5. Torcik wyciągamy z lodówki. Powinien być dobrze schłodzony (ja dla pewności wkładam go na trzy minuty do zamrażalnika). Gdy czekolada na papierowym szablonie zaczyna zastygać, przystępujemy do obłożenia tortu.
6. Papierowym szablonem pokrytym czekoladą owijamy tort, dociskając lekko papier do jego ścianek. Tort musi nim być szczelnie owinięty.

Torciki owinięte papierem pokrytym czekoladą

7. Owinięte torciki wkładamy na pół godziny do lodówki.
8. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy je i ściągamy papier.

Małe torty w otoczce z białej czekolady
Małe torty w otoczce z gorzkiej czekolady

Tak przygotowane torciki z pewnością będą miłą niespodzianką dla gości na Waszym przyjęciu. Udanych wypieków!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/male-torty-z-czekoladowa-otoczka/
PINTEREST
PINTEREST

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/male-torty-z-czekoladowa-otoczka
PINTEREST
PINTEREST