Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Kwiat z czekolady

Dekoracje kwiatowe sprawdzają się zawsze, nie dziwi więc, że kwiaty często stanowią ozdobę tortów i innych wypieków. Surowce, z których można je wykonać, są różne – krem, masa cukrowa, papier jadalny, opłatek czy czekolada. Dziś chciałabym skupić Waszą uwagę na tym ostatnim składniku i zachęcić do samodzielnego wykonania kwiatu z czekolady.

Kwiat z czekolady

Przygotowanie takiej dekoracji wbrew pozorom nie wymaga dużych umiejętności plastycznych ani cukierniczych (co więcej, jest nawet prostsze niż przygotowanie np. kokardy czy koronki z czekolady!). Nie będą Wam również potrzebne specjalistyczne akcesoria dekoratorskie. Warto natomiast zaopatrzyć się w białą czekoladę temperowaną, aby praca nad kwiatem szła jeszcze szybciej i sprawniej (jeżeli potraficie sami temperować czekoladę, wówczas gotowy produkt nie będzie Wam potrzebny). Ja kupuję ją w sklepie internetowym.

Biała czekolada temperowana

Jeśli chcecie, aby Wasze kwiaty były kolorowe, potrzebny będzie Wam także dowolny barwnik (najlepiej w proszku, ponieważ te w płynie mogą zmienić konsystencję czekolady).

Przygotowanie kwiatu z czekolady – krok po kroku

1. Z papieru do pieczenia wycinamy duże płatki. Najwygodniej jest poskładać długi pasek papieru w harmonikę, aby jednym cięciem uzyskać kilka lub kilkanaście płatków. Mogą się nieco różnić (w ten sposób trudno uzyskać idealne kopie), ale przecież kwiaty też nie mają wszystkich płatków identycznych ;-).

Wycięte z papieru płatki

2. W podobny sposób wycinamy mniejsze płatki.

Zestawienie dużych i małych płatków z papieru

3. Czekoladę temperowaną rozpuszczamy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Opcjonalnie dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania masy w jednolitym kolorze.
4. Papierowe płatki smarujemy czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia (można włożyć na chwilę do lodówki – czekolada temperowana zastyga błyskawicznie).
5. Delikatnie zdejmujemy papier.

Płatki z czekolady

6. Gdy płatki są gotowe, przystępujemy do łączenia. W tym celu przygotowujemy najpierw małą czekoladową podstawkę, do której będziemy „przyklejać” płatki.

Środek kwiatka z czekolady

7. Używając roztopionej czekolady jako kleju, mocujemy duże płatki na podstawce. Górę pokrywamy kroplą czekolady.

Łączenie płatków – krok 1

8. W ten sam sposób mocujemy resztę dużych płatków, tworząc drugą warstwę.
9. W kolejnym kroku sięgamy po małe płatki, które mocujemy nie płasko, lecz pod skosem.

Łączenie płatków – krok 2
Łączenie płatków – krok 3

10. Gdy wszystkie płatki są zamocowane, w środku przyklejamy za pomocą czekolady cukrową kuleczkę.

Środek – cukrowa kuleczka

Kwiat jest gotowy.

Kwiat z czekolady

Tym sposobem możecie przygotować różne kwiaty – nie tylko o odmiennych kolorach, ale i kształtach. Wszystko zależy od Waszej fantazji :-). Powodzenia!

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/kwiat-z-czekolady/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/kwiat-z-czekolady
PINTEREST
PINTEREST