Krem,  Najnowsze wpisy

Krem z sokiem owocowym

Za klasyczne można uznać torty o smaku czekoladowym, orzechowym, kawowym czy torty owocowe. Na tej stronie próbuję Was jednak przekonać, że torty są bardzo „nośnym” deserem, a zatem warto czasem wyjść poza – notabene wyśmienitą – klasykę i sięgać po nowe smaki, pozytywnie zaskakując gości, a czasem i samych siebie. Co w tych poszukiwaniach może być inspiracją? Wszystko :-). Na przykład Wasz ulubiony sok. Moją inspiracją stał się sok wieloowocowy (jabłko, pomarańcza, mango, marakuja) z nasionami chia.

Sok wieloowocowy z nasionami chia

Niemożliwe? Możliwe! Proponuję Wam dzisiaj przygotowanie tortu z kremem o smaku dowolnego soku, wykończonego galaretką utrzymaną w tej samej nucie smakowej.

W pierwszym kroku należy upiec biszkopt według przepisu podstawowego. Aby ciasto nie kontrastowało zbytnio ze smakiem soku, zalecam upieczenie jasnego biszkoptu, bez kakao czy innych dodatków. Jeśli jednak uważacie, że Wasz sok dobrze połączy się np. z biszkoptem kakaowym, nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak zrobić – wszystko zależy od Waszej fantazji i oczekiwań :-).

Składniki
(do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm i pokrycia jego wierzchu cienką warstwą galaretki)
500 ml dowolnego soku
10 g żelatyny
3 łyżki wody
300 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone

1. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia.

Pęczniejące 10 g żelatyny

2. Sok podgrzewamy (ale nie gotujemy!). Gdy jest ciepły, dodajemy do niego napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia (gdy sok jest już zimny, można go na chwilę włożyć do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia).
3. Górną warstwę biszkoptu przekładamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby obniżyć jego temperaturę z pokojowej do niskiej.
4. Gdy sok z żelatyną zaczyna się ścinać i gęstnieć, pokrywamy nim schłodzony biszkopt i ponownie wkładamy do lodówki. Nie zużywamy jednak całej tężejącej galaretki – około połowy powinno pozostać do dalszego wykorzystania.
5. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Do masy śmietanowej wlewamy resztę tężejącej galaretki i ponownie miksujemy.

Krem z sokiem

7. Wkładamy krem do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie pokrywamy nim dwie dolne warstwy biszkoptu.
8. Gdy galaretka na górnej warstwie biszkoptu stężeje, wyciągamy ją i układamy na górze tortu.

Galaretka na bazie soku

Galaretka jest sama w sobie ozdobą tortu, jeśli jednak chcecie, możecie ją w dowolny sposób udekorować (ja użyłam wiórków z białej czekolady).

Najlepiej przygotować tort odpowiednio wcześniej, aby mógł dobrze stężeć przez noc, zanim będzie jedzony. Krem jest wtedy sprężysty, a całość dobrze się kroi.

Tort o smaku soku wieloowocowego z nasionami chia

Przygotowanie tortu nie jest trudne, wymaga jednak nieco więcej czasu ze względu na proces tężenia galaretki. Zapewniam Was jednak, że dla smaku – warto!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-sokiem-owocowym/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-sokiem-owocowym
PINTEREST
PINTEREST