Krem,  Najnowsze wpisy

Krem z mrożonych truskawek

Jakie macie skojarzenia z truskawkami? Moje to: wczesne lato, energetyczna czerwień, pyszne desery! Kiedy jednak na świeże truskawki z gruntu nie możemy liczyć, zawsze pozostają mrożonki. Sięgam po nie zwłaszcza wtedy, gdy zależy mi jedynie na truskawkowej masie, a nie na jędrnych, kształtnych owocach. Choćby bowiem truskawki były przechowywane w idealnych warunkach, po rozmrożeniu tracą najczęściej swą urodę i kształt.
Krem, który Wam dziś proponuję, bazuje na mrożonych truskawkachbitej śmietanie. Często wykorzystuję go jako deser sam w sobie, podany w pucharkach i ozdobiony listkami świeżej mięty. Przepis przyda Wam się zatem nie tylko podczas przygotowywania tortu, ale i wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego.

Składniki
2 galaretki truskawkowe
600 ml gorącej wody
400 g mrożonych truskawek
650 ml śmietanki 36% (kremówki)

1. Galaretki zalewamy gorącą wodą, której używamy mniej niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu (według instrukcji na dwie galaretki powinniśmy użyć 1 litr wody). Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Truskawki umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż do uzyskania miękkości. Mieszamy, aby ich nie przypalić!
3. Podczas podgrzewania owoce puszczą sok. Zostawiamy go w garnku. Truskawki blendujemy w osobnym naczyniu. Dodajemy do nich sok.
4. Gdy galaretka i przecier z truskawek są chłodne, łączymy je ze sobą i wstawiamy do lodówki.

Przecier z truskawek i galaretka truskawkowa

5. Po krótkim czasie masa zacznie tężeć. Czekamy, aż uzyska konsystencję gęstego żelu.

Truskawkowy żel

6. Kremówkę ubijamy na sztywno.
7. Dodajemy żel truskawkowy i miksujemy. Krem jest gotowy.

Krem z mrożonych truskawek

Gotowy krem warto na chwilę wstawić do lodówki, aby nieco stężał.
Jeśli przygotujecie go według podanych proporcji, wystarczy go do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm, a także pokrycia wierzchu i boków tortu.

Tort z kremem z mrożonych truskawek

Krem wykorzystałam do przełożenia biszkoptów kakaowych, upieczonych według przepisu podstawowego. Na górze umieściłam kwiat z czekolady.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-mrozonych-truskawek/
PINTEREST
PINTEREST

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-mrozonych-truskawek
PINTEREST
PINTEREST