Krem,  Najnowsze wpisy

Krem z mango

Dlaczego właśnie krem do tortu z mango? Choćby dlatego, że mango zostało wpisane na listę superowoców, a zatem jest to jeden z najzdrowszych owoców świata, którego wyjątkowe prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone naukowo. Warto wspomnieć przynajmniej kilka z nich. Mango wspiera pozbywanie się wolnych rodników i zapobiega rozwojowi nowotworów (szczególnie raka piersi i okrężnicy). Obniża zarówno ciśnienie tętnicze (dzięki zawartości potasu), jak i poziom cholesterolu (zasługa błonnika pokarmowego). W jego składzie znajdziemy także szereg witamin: A (korzystnie wpływającą na stan wzroku i skóry – nie bez powodu mango nazywane jest „owocem młodości”), C, witaminy z grupy B (wzmacniające system odpornościowy i nerwowy). Nie brak w nim również minerałów – obok wspomnianego potasu wymienić warto m.in. wapń, żelazo, magnez i fosfor. A to nie wszystkie korzystne właściwości tego owocu.

Raz jeszcze zapytam: dlaczego właśnie z mango? Nie tylko dlatego, że zdrowe, ale na dodatek smaczne i bardzo aromatyczne. Już te trzy powody powinny przekonać każdego, kto ma wątpliwości, by sięgnąć po ten owoc i wykorzystać go jako składnik tortu. Ze względu na piękny, słoneczny kolor miąższu oraz wyrazisty smak warto wykorzystać mango jako składnik kremów. Można nimi przełożyć zarówno kolejne warstwy tortu, jak i innego ciasta.

Mam dla Was dwie propozycje – krem z mango i białą czekoladą oraz krem z mango i kokosem. Przygotujcie oba, by ocenić, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Miłośników ciemnej czekolady zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort czekoladowy z mango.

Najważniejsze składniki do dwóch kremów z mango

Przepis na krem z mango i białą czekoladą 

Składniki (na jednokrotne przełożenie tortu o średnicy 24 cm)
300 g miąższu z mango
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wody
50 g białej czekolady
100 ml śmietany 36% (kremówki)
250 g mascarpone

1. Mango blendujemy, ale niedokładnie – tak, by pozostały większe kawałki.
2. Do uzyskanej w ten sposób masy dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na wolnym ogniu.
3. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do podgrzanej masy. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Białą czekoladę ścieramy na tarce o szerokich oczkach. Jeśli nie chcecie, by w kremie pozostały większe kawałki czekolady, możecie wymieszać ją z masą z mango, gdy ta jest jeszcze ciepła – czekolada nieco się roztopi.

50 g białej czekolady startej na szerokich oczkach

5. Kremówkę ubijamy na sztywno.
6. Dodajemy macarpone i łączymy za pomocą miksera.
7. Dodajemy wystudzoną masę z mango i ponownie miksujemy.
8. Jeśli nie połączyliście czekolady z ciepłym mango, dodajemy ją teraz i delikatnie mieszamy (już nie mikserem).
Krem jest gotowy do przełożenia nim tortu.

Tort przełożony kremem z mango i białą czekoladą, pokryty od góry kremem z mango i kokosem

Przepis na krem z mango i kokosem

Składniki (na jednokrotne przełożenie tortu o średnicy 24 cm)
200 g miąższu z mango
100 ml śmietany 36% (kremówki)
20 g cukru pudru
250 g mascarpone
20 g wiórków kokosowych (lub mąki kokosowej)

1. Mango dokładnie blendujemy na gładką masę.

200 g zmiksowanego mango

2. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
3. Do kremówki dodajemy mascarpone i łączymy za pomocą miksera.
4. Dodajemy mango i ponownie miksujemy.
5. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe lub mąkę kokosową i mieszamy. Jeśli użyjecie mąki kokosowej, krem będzie miał strukturę nieco ziarnistą, za to świetnie nada się np. do obłożenia boków i góry tortu.

Bok i góra tortu pokrytego kremem z mango i mąką kokosową

Oba kremy mają bardzo orzeźwiający smak, a mango jest w nich wyraźnie wyczuwalne. Świetnie nadadzą się zatem do wiosennych, a nawet wielkanocnych wypieków.

Tort wielkanocny z kremem z mango

Do dekoracji tego tortu wykorzystałam zieloną posypkę i listki z opłatka. Na górze znajdują się piankowe kurczaczki – gotowy produkt (Dr.Oetker).

Przepisy na oba kremy dostępne w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-mango/
PINTEREST
PINTEREST

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-z-mango
PINTEREST
PINTEREST