Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Krem,  Najnowsze wpisy

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy

Zapach pomarańczy zawsze dodaje mi energii, pewnie dlatego tak bardzo lubię krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy przyda się niezależnie od pory roku, ale szczególnie odpowiedni jest w okresie jesienno-zimowym. Jest to krem lekki, prosty do przygotowania, z niewielkiej ilości składników, na bazie śmietany i mascarpone. Przyda się nie tylko do przełożenia tortu – to krem pomarańczowy do ciast, do bezy, a nawet deser sam w sobie, podawany w pucharkach. Odpowiednio udekorowany stanowi idealny tort na jesień.

Proponuję również inne przepisy z pomarańczą w roli głównej:
biszkopt czekoladowo-pomarańczowy
tort o smaku piernika i pomarańczy

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Tort z kremem pomarańczowym

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy

Składniki (do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm, pokrycia jego boków i wierzchu)
1 galaretka o smaku pomarańczowym + 250 ml wrzątku (o połowę mniej niż w przepisie na opakowaniu!)
3 goździki
300 ml śmietanki 36% (kremówki)
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy*
2 łyżki przyprawy pomarańczowej do kawy**

* ekstrakt z pomarańczy to nie to samo, co aromat pomarańczowy – to pozbawiony chemii, naturalny wyciąg z pomarańczy połączony z olejem; do kupienia od jednego z popularnych producentów
** korzystałam z przyprawy, w której skład oprócz startej skórki pomarańczy i cytryny wchodzą cynamon i goździki; można pominąć ten składnik, ale w zamian dodać do kremu startą skórkę pomarańczową i pół łyżeczki cynamonu

1. Galaretkę razem z goździkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy zaczyna tężeć, przystępujemy do dalszych czynności.
2. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
3. Dodajemy mascarpone, ekstrakt z pomarańczy i przyprawę pomarańczową, po czym ponownie miksujemy.
4. Na koniec wyjmujemy goździki, wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy na gładki krem.

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Łączenie kremu z galaretką

5. Jeśli krem jest zbyt rzadki, można go wstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie na pewno będzie już gotowy do użytku.

Przepis na tort pomarańczowy – łączenie i dekoracja (propozycja)
1.Bazą tortu jest biszkopt kakaowy upieczony według przepisu podstawowego. Dwa dolne blaty biszkoptowe nasączyłam sokiem pomarańczowym, a następnie pokryłam je kremem.
2. Aby uzyskać efekt nieba o zachodzie słońca, do części kremu dodałam pomarańczowy barwnik, do części – żółty. Pokryłam górę tortu kolorowym kremem, tworząc nieregularne smugi.

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Góra tortu – w odcieniach żółci i pomarańczu

3. Boki tortu posmarowałam resztą kremu, wyrównałam i posypałam czekoladą (inne możliwości udekorowania boków tortu znajdziecie TU).

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Boki z posypką czekoladową

4. Aby uzyskać jesienną dekorację, niewielką część u dołu tortu przykryłam czekoladą z wzorem z folii transferowej (pracy z folią transferową poświęciłam osobny wpis).

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Ozdoba z folii transferowej

5. Z posypki czekoladowej zarysowałam kontur drzewa, który tuż przed podaniem tortu uzupełniłam o spiralnie zakręcony karmel.

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Ozdoba z karmelu

Szukacie aromatycznego kremu do tortu – odpowiedź jest jedna. Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy nie jest kontrowersyjny, a tort przygotowany według niego z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi klasyki.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-pomaranczowy-do-tortu-przepis-na-tort-pomaranczowy/
PINTEREST
PINTEREST

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-pomaranczowy-do-tortu-przepis-na-tort-pomaranczowy
PINTEREST
PINTEREST