Krem,  Najnowsze wpisy

Krem o smaku cukierków kasztanków

Kasztanki – klasyczne cukierki produkowane przez firmę Wawel – wyróżnia nie tylko rudy kolor papierków, ale przede wszystkim pyszny smak, na który składają się m.in. gorzka czekolada, kakaowe nadzienie i rozdrobnione wafelki. Zwarta struktura tych cukierków pozwala wykorzystać je jako składnik kremu do tortów lub ciast. Tort kasztankowy lub ciasto kasztankowe z pewnością przypadną do gustu miłośnikom czekolady, tym bardziej, że krem jest łatwy do przygotowania.

Kasztanki z Wawela

Krem można przygotować na dwa sposoby, w efekcie czego otrzymujemy dwie różne masy: jasną (wtedy cukierki musimy zetrzeć na tarce) lub ciemną (trzeba je rozpuścić). Poniżej znajdziecie przepisy na obie wersje kasztankowego kremu. Przełożyłam nimi spody biszkoptowe z kakao, upieczone według przepisu podstawowego i nasączone kawą.

Krem jasny
Składniki (do jednokrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm)
5 cukierków kasztanków
150 ml śmietanki 36% (kremówki)
150 g mascarpone

1. Cukierki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (wbrew pozorom nie jest to łatwe, bo cukierki lubią się rozpadać).
2. Kremówkę ubijamy na sztywno.
3. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
4. Na końcu wsypujemy starte cukierki i mieszamy do połączenia składników.

Jasny krem kasztankowy

Wyróżnikiem tego kremu jest jasny kolor (choć zawiera sporo czekolady) oraz grudkowata struktura. Krem delikatnie, bardzo miło chrupie podczas jedzenia.

Krem ciemny
Składniki (do jednokrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm)
5 cukierków kasztanków
150 ml śmietanki 36% (kremówki)
1 fix do śmietany
150 g mascarpone

1. Do garnuszka lub rondelka wlewamy kremówkę i dodajemy pokrojone na plasterki lub w kostkę cukierki.

Kasztanki w śmietanie

2. Podgrzewamy, aż cukierki się rozpuszczą (nastąpi to szybko, śmietanki nie należy zagotowywać). Masa wygląda wtedy jak kakao.

Kasztanki rozpuszczone w kremówce

3. Odstawiamy masę do całkowitego wystygnięcia. To wydłuża czas przygotowywania kremu. Nie odstawiam jej jednak na noc – czekam, aż wystygnie, wkładam na chwilę do lodówki, po czym przystępuję do kolejnych kroków.
4. Zimną masę śmietanowo-cukierkową ubijamy z fixem na sztywno.
5. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.

Ciemny krem kasztankowy

6. Krem jest gotowy do użytku.

Krem z tego przepisu wyróżnia ładny, ciemny kolor i gładka struktura. Dobrze nadaje się do pokrycia nim boków i góry tortu. W porównaniu z jasnym kremem ma bardziej wyrazisty smak.

Jeśli chcecie, możecie cały tort przełożyć i pokryć jednym z kremów. Na górze mojego tortu położyłam ozdobę czekoladową, przygotowaną z czekolady temperowanej. Dół boków ozdobiłam wiórkami startego kasztanka.

Tort z kremem kasztankowym

Przepis dostępny w formacie PDF.

Tort kasztankowy w przekroju
Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-o-smaku-cukierkow-kasztankow/
PINTEREST
PINTEREST

3 komentarze

  • Aga

    Wygląda pysznie i pewnie wykorzystam przepis na nadchodzące urodziny. Mam tylko pytanie po co ten fix? Przecież smietana ubita z mascarpone jest wystarczająco sztywna i utrzymuje się bez chemii. Zwłaszcza że jest wykorzystana do przełożenia tortu, a do ozdabiania i tak trzeba by dodać żelatynę bo fix by tego nie utrzymał…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-o-smaku-cukierkow-kasztankow
PINTEREST
PINTEREST