Krem,  Najnowsze wpisy

Krem kokosowy bez śmietany

I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam kokosu! Dziś nie wyobrażam sobie, żeby mój kulinarny świat mógł bez niego istnieć. Niewątpliwą zaletą tego składnika jest możliwość wykorzystania go w cukiernictwie w różnych formach. Najczęstszą, co jasne, są wiórki kokosowe – doskonałe do prostych dekoracji, także w kolorowej postaci. Coraz popularniejsza staje się mąka kokosowa. Ja jednak proponuję Wam dziś krem, którego głównym składnikiem jest mleko kokosowe. To krem, który przygotujecie bez użycia śmietany, jeśli interesuje Was śmietanowa wersja kremu mocno kokosowego, zajrzyjcie TU. Zachęcam także do spróbowania tortu kokosowego z limonką.

Kupując mleko kokosowe w puszce, zwracajcie uwagę na skład. Ważne, aby znajdowało się w nim jak najwięcej ekstraktu z orzecha kokosowego (istotne ze względu na proces ubijania mleka). Oczywiście, dodatkowo im mniej chemii, tym lepiej. Jeśli jesteście zainteresowani, jak wypadają mleczka kokosowe różnych producentów, odwołuję Was do strony, na której znajdziecie świetne zestawienie, choć niekompletne. Ja użyłam mleczka firmy Tao Tao (zawiera 81% ekstraktu z orzecha kokosowego, ale za to emulgatory).

Gdy zdecydujecie się przygotować krem na bazie mleka kokosowego, koniecznie włóżcie puszkę na co najmniej kilka godzin do lodówki. I… zaczynamy!

Podane składniki wystarczyły mi do pokrycia dwóch warstw biszkoptu, wierzchu oraz boków tortu o średnicy 18 cm. Jeśli planujecie użyć kremu do dużego tortu, zwiększcie proporcje.

Tort przełożony kremem kokosowym

Składniki
puszka mleka kokosowego (400 g) – schłodzonego
50 g białej czekolady
250 g mascarpone

1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym. Odlewamy płynną część (można nią nasączyć biszkopt), a gęstą przekładamy do naczynia i miksujemy. Po kilku minutach otrzymujemy bitą śmietanę kokosową. Jeśli chcecie, możecie się na tym etapie zatrzymać – jest świetna do przekładania tortów, a przy tym stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy.

Bita śmietana kokosowa

3. Dodajemy przestudzoną czekoladę. Miksujemy.
4. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.

Jeśli krem ma zbyt luźną konsystencję, warto schłodzić go w lodówce, a dopiero potem użyć do przekładania tortu.

Krem przygotowuje się szybko, a kokosowy tort można łatwo udekorować wiórkami. U mnie na górze znalazły się dodatkowo karmelowe szkiełka oraz prosty w formie kwiatek z białej czekolady.

Tort przełożony kremem kokosowym

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-kokosowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-kokosowy
PINTEREST
PINTEREST