Krem,  Najnowsze wpisy

Krem czekoladowy z wiśniówką – do tortów, ciast, babeczek

Tort to zawsze doby pomysł, a tort z alkoholem to naprawdę świetna propozycja na sylwestra. Jeśli jednak wolicie drobne słodkie przekąski, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po recepturę, którą Wam dziś proponuję – to przepis na krem czekoladowy z wiśniówką. Można go użyć zarówno do przełożenia tortu czy ciasta, jak i udekorowania babeczek. Odpowiednio podany w pucharkach może także stanowić odrębny deser. Z pewnością urzeknie Was połączenie gorzkiej czekolady i wiśni, przełamane smakiem słodkiej śmietanki. Na dodatek to krem, który z pewnością Was rozgrzeje. Pamiętajcie jednak, że to propozycja tylko dla dorosłych!

Krem czekoladowy z wiśniówką

Kremu z podanych składników wystarcza do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm.

Składniki
200 g gorzkiej czekolady (w tabliczce)
6 g żelatyny + 2 łyżki przegotowanej wody
100 ml wiśniówki
400 ml śmietanki 36% (kremówki)
3 łyżki cukru pudru

1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

  • W garnku lub garnuszku podgrzewamy wodę.
  • Gdy woda jest gorąca i zaczyna parować, zdejmujemy garnek z pieca i kładziemy na nim miskę z połamaną na kawałki czekoladą.
  • Ważne, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody, a także aby miska dokładnie zakrywała garnek z wodą (w przeciwnym wypadku wydostająca się z garnka para może skraplać się na czekoladzie, wpływając na jej konsystencję).
  • Po kilku minutach mieszamy czekoladę, która pod wpływem tej czynności ładnie się roztopi do końca.
Czekolada w kąpieli wodnej

2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
3. Gdy roztopiona czekolada jest jeszcze ciepła, dodajemy do niej napęczniałą żelatynę. Jeśli czekolada będzie zbyt ciepła, połączenie to może doprowadzić do jej nagłego stwardnienia. W takiej sytuacji należy ponownie położyć miskę na garnku z gorącą wodą. Masa czekoladowa pod wpływem ciepła stanie się płynniejsza. Nie można jej jednak przegrzać, ponieważ inaczej żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
4. Gdy czekolada z żelatyną jest chłodna, dodajemy wiśniówkę i mieszamy.

Czekolada z wiśniówką i żelatyną

5. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
6. Do kremówki dodajemy masę czekoladową i miksujemy na gładko.

Łączenie kremówki z czekoladą

7. Jeśli krem jest zbyt luźny, można na chwilę włożyć go do lodówki, a gdy nieco stężeje, użyć go do przełożenia tortu lub do dekoracji.

Krem czekoladowy z wiśniówką

Uwagi dodatkowe
1. Aby pogłębić wiśniowy smak kremu, można dodać do niego wiśnie lub jej kawałki (nasączone wcześniej w alkoholu). W takim wypadku jednak krem nie będzie nadawał się do dekoracji za pomocą szprycy.
2. Jeśli chcecie, aby smak kremu był mniej intensywny, do masy można dodać 250 g serka mascarpone (miksując go z całością).

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-z-wisniowka/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-z-wisniowka
PINTEREST
PINTEREST