Krem,  Najnowsze wpisy

Krem czekoladowy z mrożonych malin

Krem do tortu z mrożonymi owocami to zawsze bardzo dobry pomysł, nie tylko zimą. Owoce po rozmrożeniu najczęściej tracą swój pierwotny kształt, dlatego idealnie nadają się do kremu. Ten z poniższego przepisu możecie przygotować także ze świeżych malin, jednak dodatek gorzkiej czekolady oraz pikantnego chilli powoduje, że sprawdza się on świetnie w chłodne zimowe dni. Mrożone maliny są łatwo dostępne w minimarketach i dużych sklepach, zatem zgromadzenie potrzebnych składników nie powinno stanowić problemu. Krem jest łatwy do przygotowania i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik.

Tort z kremem czekoladowym z mrożonymi malinami

Do przygotowania tortu wykorzystałam biszkopt kakaowy upieczony według podstawowego przepisu.

Z podanych składników można przygotować krem potrzebny do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm, obłożenia jego boków i wierzchu.

Składniki
300 g mrożonych malin
150 g gorzkiej czekolady
350 ml śmietanki 36% (kremówki)
4 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
2 szczypty chilli (opcjonalnie)

Mrożone maliny i gorzka czekolada

1. Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą całkowicie miękkie i zaczną puszczać sok. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy ją do malin. Całość odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Maliny z gorzką czekoladą

3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
4. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy na gładko.
5. Do masy śmietanowej dodajemy czekoladę z malinami i miksujemy.
6. Na koniec warto dodać chilli, które podbije smak całości. Bez niego jednak krem też jest bardzo dobry.
7. Krem jest gotowy do użytku.

Gotowy krem z mrożonych malin i gorzkiej czekolady

Krem ma kolor czekoladowy, jasnobrązowy. W moim torcie do części kremu użytej do pokrycia góry i boków tortu dodałam nieco czerwonego barwnika w proszku, uzyskując w ten sposób masę o lekko różowym odcieniu. Krem jednak równie dobrze prezentuje się bez barwnika (jest też wówczas zdrowszy).

Całość udekorowałam dość oszczędnie, kwiatkami i listkami z opłatka oraz czekoladową posypką. Boków tym razem nie ozdabiałam, jeśli jednak szukacie inspiracji, odwołuję Was do poprzedniego wpisu poświęconego dekorowaniu boków tortu.

Tort w przekroju

Jeśli lubicie kremy z mrożonych owoców, zachęcam Was również do spróbowania wersji z mrożonymi truskawkami.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-z-mrozonych-malin/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-z-mrozonych-malin
PINTEREST
PINTEREST