Krem,  Najnowsze wpisy

Krem czekoladowy – pikantny

Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Użyta jako składnik ciasta, kremu czy dekoracji pozwala osiągnąć doskonałe efekty zarówno wizualne, jak i smakowe. W dzisiejszym wpisie proponuję Wam przepis na krem czekoladowy w dwóch odsłonach – do dekoracji (sztywniejszy) oraz do przełożenia tortu (o luźniejszej konsystencji i łagodniejszym smaku). Obie wersje łączą dodatki w postaci aromatycznych i rozgrzewających przypraw.

Babeczki z kremem czekoladowym
Babeczki z kremem czekoladowym

Krem czekoladowy do dekoracji

Składniki
2 opakowania serka mascarpone (po 250 g)
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej zawierającej co najmniej 70% kakao)
laska wanilii
kardamon w proszku
chili w proszku

1. Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową (inaczej podczas łączenia z czekoladą zrobią się czekoladowe grudki).
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej:

  • W garnku lub garnuszku podgrzewamy wodę.
  • Gdy woda jest gorąca i zaczyna parować, zdejmujemy garnek z pieca i kładziemy na nim miskę z połamaną na kawałki czekoladą. Ważne, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody, a także aby miska dokładnie zakrywała garnek z wodą (w przeciwnym wypadku wydostająca się z garnka para może skraplać się na czekoladzie, wpływając na jej konsystencję).
  • Po kilku minutach mieszamy czekoladę, która pod wpływem tej czynności ładnie się roztopi do końca.
Czekolada na początku procesu rozpuszczania w kąpieli wodnej
Czekolada na początku procesu topienia w kąpieli wodnej

3. Rozpuszczoną czekoladę studzimy.

Czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
Czekolada roztopiona w kąpieli wodnej

4. Serek mascarpone roztrzepujemy mikserem.
5. Dodajemy po dwie szczypty kardamonu i chili oraz ziarenka z jednej laski wanilii, ponownie lekko miksujemy.
6. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy.
7. Kosztujemy – w razie potrzeby dodajemy kardamonu i chili.
8. Dekorujemy tort, ciasto lub babeczki.

Krem czekoladowy
Krem czekoladowy

Po włożeniu do lodówki krem zrobi się jeszcze sztywniejszy. Z tego powodu wersja ta nie nadaje się do przekładania tortu. Pozwala za to osiągnąć doskonałe efekty w zakresie dekoracji rękawem cukierniczym.

 

Krem czekoladowy do przełożenia tortu

Składniki

2 opakowania serka mascarpone (po 250 g)
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej zawierającej co najmniej 70% kakao)
330 ml śmietany 36% (kremówki)
laska wanilii
kardamon w proszku
chili w proszku

1. Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Rozpuszczoną czekoladę studzimy.
4. Śmietanę ubijamy mikserem.
5. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Dodajemy po dwie szczypty kardamonu i chili oraz ziarenka z jednej laski wanilii, ponownie lekko miksujemy.
7. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy.
8. Przekładamy tort.

Z podanych składników bez problemu przełożycie dwukrotnie tort o średnicy 24–26 cm. W tej wersji sugeruję nie dodawać więcej przypraw, aby pikantny smak nie zdominował całej kompozycji smakowej tortu.

Jeśli boicie się eksperymentować lub jesteście zwolennikami bezpiecznego poruszania się po krainie smaków, możecie wykorzystać gorzką czekoladę smakową, np. z pomarańczą, chili, cynamonem itp. W tej wersji nie ulepszajcie takiej czekolady dodatkowymi przyprawami. Zachęcam jednak, abyście sami zdecydowali, czym przyprawicie swój krem czekoladowy – możliwości jest naprawdę wiele. Koniecznie pochwalcie się w komentarzach :-).

A dlaczego zdecydowałam się na takie połączenie przypraw? Po pierwsze, z powodu walorów smakowych. Po drugie, ze względu na świetne właściwości prozdrowotne wszystkich tych składników (z całej długiej listy warto wspomnieć, że wanilia i kardamon działają antydepresyjnie, co w połączeniu z czekoladą bezwzględnie musi przynieść pozytywne efekty ;-), chili z kolei wspomaga odchudzanie, więc spokojnie zjedzcie jeszcze trochę tego kremu). Po trzecie z kolei, wanilia, kardamon i chili są afrodyzjakami. Wyobraźcie więc sobie, jaka jest moc tego kremu! Uwodzi smakiem. I jak w takich okolicznościach nie skusić się na babeczkę ;-)?

Babeczka z kremem czekoladowym
Babeczka z kremem czekoladowym

Obydwa przepisy dostępne w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-pikantny/
PINTEREST
PINTEREST

4 komentarze

  • Misio

    Uwielbiam chilli i ekstremalnie pikantne potrawy. Ostatnio w jednej z katowickich czekoladziarni piłam gorącą gorzką czekoladę zaprawioną suszonym chilli – to naprawdę perfekcyjne połączenie, smaki uzupełniają się idealnie i wzajemnie się wzmacniają. Nie wpadłabym jednak na pomysł, aby taką kompozycję smaków wykorzystać w kremie do babeczek! Dziś rano, szukając pomysłu na oryginalne urodzinowe babeczki natrafiłam na Pani wpis i jestem zachwycona tym odważnym, kulinarnym eksperymentem. Już za chwilę sama go wypróbuję i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy (nawet tych sceptycznie nastawionych) gości. Dziękuję za inspirację! <3

  • Asia

    Cudne! Powiem Mamie, żeby wypróbowała 😉 Bo jak wiemy, czekam na torcik bez pieczenia ;))) Mami wypróbowała już przepis na biszkopt i jest zachwycona ;))) A to naprawdę WIELKI komplement… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-czekoladowy-pikantny
PINTEREST
PINTEREST