Krem,  Najnowsze wpisy

Krem cytrynowy z pietruszką

Jeśli spojrzeć na tort z perspektywy strukturalnej, jest to naprzemienny układ spodów biszkoptowych i kremu, wykończony dowolną dekoracją. Skoro tak, to dlaczego nie wyjść poza utarty schemat tortów na słodko i nie spróbować czegoś innego? Najtrudniej przekroczyć narzucone samemu sobie granice, a przecież wyobraźnia ich nie zna! Do dzieła zatem!
Moja dzisiejsza propozycja to kwaśny krem, którego podstawowymi składnikami są cytryna i pietruszka – zestaw znany choćby z oczyszczających koktajli.

Podstawowe składniki kremu

Oczywiście, nie jest to zupełnie krem fit – jeśli wliczyć kalorie choćby z kremówki, trochę ich się nazbiera ;-). Słodka śmietanka oraz biszkopt nieco przełamują kwaśny smak kremu, nie powodując jednak utraty jego wyrazistości. To bardzo orzeźwiająca propozycja, dla wielbicieli oryginalnych smaków i ciekawych połączeń. Z pewnością nie dla każdego.

Składniki (do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy 24 cm + obłożenia góry i boków)
200 ml soku z cytryny
200 ml wody
10 g żelatyny
400 ml śmietany 36% (kremówki)
500 g mascarpone
2 duże pęczki świeżej natki pietruszki

1. Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
2. Wodę z żelatyną łączymy z sokiem z cytryny. Odstawiamy, aż uzyska postać luźnej galaretki.

Luźna galaretka na soku z cytryny

3. Kremówkę ubijamy na sztywno.
4. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
5. Dodajemy cytrynową luźną galaretkę. Miksujemy.
6. Natkę rozdrabniamy blenderem lub siekaczem do ziół.
7. Dodajemy natkę do kremu i dokładnie mieszamy.

Krem jest gotowy do przełożenia nim tortu.

Krem cytrynowy z pietruszką

Uwagi dodatkowe
1. Jeśli nie jesteście zwolennikami aż tak kwaśnego smaku, możecie zmniejszyć ilość cytrynowej galaretki.
2. Jeśli gotowy krem ma zbyt luźną konsystencję, włóżcie go na pół godziny do lodówki – wtedy nieco stężeje i będzie idealny do użytku.

Tort z kremem cytrynowym z pietruszką

Dla uzyskania kontrastu do kremu, którym pokryłam wierzch tortu, dodałam zielony barwnik w proszku.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-cytrynowy-z-pietruszka/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-cytrynowy-z-pietruszka
PINTEREST
PINTEREST